Altın fiyatlarına Fed desteği: Gram altında yeni hedef seviyeler neler?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın fiyatlarına Fed desteği: Gram altında yeni hedef seviyeler neler?
Osman Bayrak
22.05.2023 08:34

Geçtiğimiz hafta önemli desteklerini kıran ons altın kritik 1950 USD seviyesine dek geri çekildikten sonra cuma günü FED Başkanı Powell’dan gelen açıklamalar ile haftayı 1977 USD seviyesinden kapattı.

FED Başkanı Jerome Powell’ın geçtiğimiz hafta cuma günü yaptığı açıklamaların özeti, FED’in faiz artırımı konusunda daha ihtiyatlı olacağı yönünde idi.

Ayrıca her ne kadar gelen veriler baz alınarak bir karar verileceği yönünde açıklamalar gelse de, yükselen faizlerin beraberinde sistemik riskleri de getirebileceğinden de bahsedilmeye başlandı. Bu söylemler ise kısa bir süre faiz artırım kararlarında daha ihtiyatlı bir FED görme ihtimalimizi artırdı.

Ayrıca cuma günkü açıklamalar öncesinde piyasa FED’in haziran ayında faiz artırma ihtimalini %33 olarak fiyatlarken, açıklamalar sonrasında piyasa beklentileri %13’e indi. Petrol fiyatlarının da zayıf seyretmeye devam etmesi ile birlikte (eğer şok bir yükseliş yaşanmazsa) ABD enflasyonuna yönelik beklentiler, FED’in faiz artırımında duraklama ihtimalini kolaylaştıracaktır.

Ons altın

Ons altında önemli bir destek seviyesi olan yükselen kanal aşağı kırılınca, zayıflığın bir süre daha devam edebileceğinden daha önceki yazılarımda bahsetmiştim. Hatta geçtiğimiz hafta yayınladığım analizde 1950 USD seviyesini önemli bir destek bölgesi olarak belirtmiştim. Geçtiğimiz hafta yaşanan düşüş ise 1952 USD seviyesine dek sürerek daha sonra yönünü yukarı çevirmeyi başardı. Bu nedenle ons altın için şimdilik 1950 USD seviyesinin çalıştığından bahsedebiliriz.

Cuma günü yaşanan yükselişin kalıcı olabilmesi için ise 1977 USD seviyesi üzerinde kalıcılık görülmesi ilk şart olarak karşımıza çıkmaktadır. Dikkat ederseniz bir tepki yükselişi 1952 USD’den başlayıp bir diğer direnç bölgesi olan 1977 USD seviyesinde sonlandı. Bu sebeple henüz net bir yükseliş hareketinin varlığından bahsetmek için erken olduğunu düşünüyorum. Buna göre, ons altın kritik 2000 USD seviyesi üzerinde kalıcı olmadıkça, her yükseliş hareketinin de tepki hareketi olarak sınırlı kalacağını düşünüyorum. Bu süreç içerisinde ise 2000 USD seviyesi yükseliş için ilk ara durak olarak görülebilir. Asıl yükseliş hareketinden bahsedebilmek için ise 2040 USD seviyesi yukarı yönde kırılmalıdır. Ancak şu an bu seviye için ihtimaller zayıf kalmakla birlikte 1950 USD seviyesi üzerindeki fiyatlamalar devam ettikçe, bu seviyelerde masadaki yerini korumaktadır.

Kritik 1950 USD destek seviyesinin aşağı kırılması halinde ise ons altındaki zayıflık bir süre daha devam edecektir. Özellikle düşüş baskısının artması halinde 200 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 1878 USD hedef haline gelebilir. Önemli yükseliş dönemlerinde destek konumunda olan 200 günlük hareketli ortalama seviyesi önümüzdeki süreçte en yakından izleyeceğimiz seviyelerden biri olacaktır.

Kaynak: Tradingview

Gram altın

Ons altına geçtiğimiz cuma günü gelen alımlar, gram altını da önemli bir seviyeden yukarı taşımayı başardı. Buna göre, gram altının yükselen kanal içindeki düşüşü için en önemli destek bölgesi yükselen kanalın orta seviyesi idi. Cuma günü de gram altın yükselen kanalın orta seviyesine dek düştükten sonra o bölgeden yeniden yukarı dönmeyi başardı.

Bu hafta ise gram altın için en önemli destek bölgesi 1240 TL olacaktır. Bu seviye altında düşüşlerin derinleşmesi beklenebilirken, olası düşüşlerin devamında ise ana destek bölgesi 1180 TL olarak karşımıza çıkacaktır.

Tepki yükselişinin kalıcı olabilmesi için ise 1265 TL üzerinde kalıcılık görülmesi gerekecektir ki bu da 1303 TL seviyesinden başlayan düşen trendin kırılması anlamına gelecektir.

Kaynak: Tradingview

REKLAMI KAPAT X