Altın yatırımcısının gözü DMI göstergesinde olmalı

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın yatırımcısının gözü DMI göstergesinde olmalı
Osman Bayrak
28.11.2022 09:36

Ons altının geçtiğimiz haftayı kısa bir düzeltme sonrasında 1753 USD seviyesinden, gram altın ise 1050 TL seviyesinden kapatmasından sonra, bu hafta olası yükseliş hareketi için altın yatırımcısının gözü DMI göstergesinde olmalı.

Ons altın için 21 Kasım tarihli analizimde bahsettiğim OBO formasyonu, 23 Kasım’da ons altının 1727 USD seviyesini test etmesi ile gerçekleşmiş oldu. Bu OBO formasyonu özellikle saatlik ve 4 saatlik grafiklerde belirgin oluğu için, hedefin görülmesi de göreceli olarak kısa bir sürede meydana geldi. Ons altın 1727 USD seviyesini test etmesinin ardından yönünü yukarı çevirerek kısa vadede bir üçgen sıkışmasını sağladı.

Ons altın

Bu aşamada bir sonraki adımı analiz edebilmek için aşağıdaki grafiği kullanabiliriz. Grafik, ons altının 4 saatlik hareketlerini DMI indikatörü ile göstermektedir.

Öncelikle, DMI indikatörünü kısa bir şekilde anlatalım. Directional Movement Indicator (DMI - Yönsel Hareket Endeksi) bir trendin varlığını ve yönünü anlayabilmek için kullanılır. İndikatördeki mavi çizgi DI+’yı, kırmızı çizgi ise DI-‘yi göstermektedir. DI+’nın DI-‘yi yukarı yönlü kestiği ve aralarındaki farkı giderek artırdığı dönemlerde yukarı yönlü kuvvetli bir trendin oluştuğunu görmekteyiz. Aksi durumda da benzer şekilde bir düşüş hareketini. Bu bilgiler ışığında ons altının 4 saatlik hareketlerini inceleyebiliriz.

Grafikten açık bir şekilde görülebileceği gibi ons altın 1620 USD’den itibaren ciddi bir atak yaparak 1780 USD seviyesini test etti. 1780 USD aynı zamanda fibo 0,38 seviyesi olduğu için bu seviyeden bir satış gelmesi normal karşılandı. Tam da bu seviyelerde kısa zaman aralıklı grafiklerde bir OBO oluşumu kısa vadeli bir düzeltmeyi işaret etmişti bize. OBO formasyonunun hedefe ulaşması ile birlikte hareket yönünü tekrar yukarı çevirmeyi başardı. Her ne kadar kısa vadeli bir düzeltme hareketi yaşansa da ons altın hala ana yükseliş hareketini sürdürmektedir. Bu nedenle ons altını hala yukarı yönlü izlemeye devam ediyoruz.

Bu hafta ons altın eğer 1780 USD seviyesinin üzerine atabilirse, yeni bir formasyonun varlığından bahsedebileceğiz. Şu an ons altının hareketi daralan üçgen içinde sıkışmaktadır. Olası 1780 USD seviyesi üzerine yükselmesi halinde flama formasyonu tetiklenebilir. Bu ihtimalde ise kademeli olarak 1830 USD, 1884 USD ve 1920 USD seviyeleri kademeli hedefler haline gelebilir. Eğer kısa vadede 1780 USD seviyesi aşılamaz ama 1720 USD seviyesi de aşağı kırılmazsa bir süre yatay bant hareketinin görülmesi olası hale gelir. Bu nedenle ons altın hareketlerini bu senaryolar çerçevesinde takip edeceğiz. 

Kaynak: Tradingview

Gram altın

Gram altın ise, ons altına benzer şekilde hareketine devam etmektedir. Ons altında yeni atakların görülmesi halinde gram altın da ons altınla birlikte hareket ederek zirve tazeleyebilir. Ons altın yükselişine bağlı olarak gram altındaki orta vadeli hedef  1160 TL olarak görülmektedir. Fakat olası geri çekilmelerde 1040 TL ve 1000 TL seviyeleri önemli destekler olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu dönemde gram altın yatırımcısının gözü muhakkak ons altın üzerinde olmalıdır. Ons altında görülebilecek her yüzdesel değişiklik gram altına da yansıyacaktır.

Haftanın iki önemli gelişmesi

Bu haftanın en önemli gelişmesi 2 Aralık Cuma günü ABD tarafında açıklanacak olan kasım ayı tarım dışı istihdam verisi (TDI) ve işsizlik verisi olacaktır. Artırılan faiz oranlarının doğrudan etki gücüne sahip olduğu bu verilerin beklentilerden güçlü gelmesi halinde değerli metaller üzerinde hafta kapanışında olumsuz etkiye sahip olabilir. Bu sebeple, piyasada Fed beklentilerini şekillendirme etkisi olan bu verileri hafta kapanışında yakından izleyeceğiz.

ABD Tarım Dışı İstihdam (Kasım) verisi daha önce 261 bin seviyesinde gerçekleşirken, piyasalar 2 Aralık tarihinde gelecek verinin 200 bin seviyesinde gerçekleşmesini bekliyor. ABD İşsizlik Oranı (Kasım) verisinin ise bir önceki %3,7 seviyesine paralel gelmesi bekleniyor.

REKLAMI KAPAT X