Altında Fed haftasında dikkat edilecek kritik destek seviyeleri

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altında Fed haftasında dikkat edilecek kritik destek seviyeleri
Osman Bayrak
30.01.2023 08:32

1 Şubat Çarşamba günü yapılacak olan kritik Fed toplantısı öncesinde altın fiyatlarının destek seviyelerine doğru oluşturabileceği hareketlere dikkat etmemiz gerekiyor.

Bu hafta çarşamba günü TSİ 22:00’da Fed’in yeni faiz kararını açıklaması bekleniyor. Toplantıda faizlerin %4,5 seviyesinden %4,75 seviyesine artırılması beklenirken; Fed’in faiz artırım beklentisi 0,25 puan seviyesine inmiş durumda bulunuyor. Bu azalışta geçmişte yapılan faiz artışlarıyla ABD enflasyonunda görülen geri çekilmelerin etkisinin bir hayli fazla olduğunu söyleyebiliriz.

Bu haftaki toplantıda yapılacak faiz artışından ziyade piyasalar tarafından Fed Başkanı Powell’ın açıklamaları da yakından takip edilecek. Son olarak toplantıya kadar açıklama yapan Fed üyelerinin güvercin bir tutum izlemesi özellikle ABD borsalarına pozitif yansımıştı. Eğer Powell, toplantı sonrasındaki açıklamalarında şahin bir tutum sergilerse piyasa beklentilerinin aksine bir durum oluşur ki, bu durum gerek altına gerekse de ABD borsalarına negatif yansır. Fakat Powell da güvercin bir tonda açıklama yaparsa (ki bu açıklama yakın zamanda faiz artırım sürecinin sonlanması anlamına da gelebilir)  bu durumda altın fiyatları rüzgârı tekrar arkasına alabilir.

Bu gelişmelere ek olarak hafta sonunda ABD tarım dışı istihdam verisi ve işsizlik verisi açıklanacak. Açıklanacak veriler hafta sonunda volatilitenin dinmesine ya da artmasına etki edebilecek güçte olduğu için özellikle bu hafta kapanışında ons altının destek seviyelerinin altında ya da üzerinde olması yakından izlenecektir.

Ons altın

Ons altın için geçtiğimiz hafta göstergelerin özellikle 4 saatlik zaman diliminde bir takım uyarılar üretmeye başladığından bahsetmiştim. Maalesef geçtiğimiz hafta sonuna doğru ons altın destek seviyeleri tekrar test etmeye başladı. Özellikle RSI göstergesinin negatif görüntüsüne hafta sonuna doğru DMI ve MACD göstergeleri de katıldı. MACD göstergesinin yönünü aşağı çevirmesi ve DI-‘nin DI+ üzerine çıkması ons altın üzerindeki satış baskısını açıkça ifade etmektedir. Bu nedenle bu hafta ons altının destek seviyelerine özellikle dikkat etmeliyiz. Peki, ons altında hangi seviyeler bizim için önemli olacak?

İlk önemli destek noktası, son 13 gündür oluşan kanal bölgesinin desteği olan 1920 USD’dir. Bu seviye hafta içi her gün yaklaşık 2 USD artacaktır. Bu seviyenin kırılmasıyle bir sonraki destek seviyesi hedef haline gelebilir.

Bir sonraki destek bölgesi ise fibonacci 0,618 seviyesi olan 1899 USD ile yükselen kanal desteği olan 1910 USD arasındaki bölge olacaktır. Bu bölge önemli bir destek seviyesi olmakla birlikte kırılması halinde bir sonraki fibo seviyesi olan 1850 USD seviyesi hedef haline gelebilir.

Yukarıda bahsettiğim olası düşüşün hangi seviyede sonlanabileceğini tayin edebilmek için 15 dakikalık ve saatlik grafiklerde göstergelerle pozitif uyumsuzluğun oluşmasını arayacağız. Bu yönde bir uyumsuzluk oluşması halinde ilk analizimde sizlerle paylaşacağım.

Gram altın

Gram altında da ons altına benzer bir geri çekilme, ons altına paralel olarak gündeme gelebilir. Fakat gram altın için en kritik seviye 1155 TL olarak karşımıza çıkmaktadır. Peki, neden bu seviye bu denli önemlidir? Çünkü gram altının son dönem yaşadığı yükseliş hareketinde gram altın fiyatı EMA(13) seviyesinin altına inse dahi 2 gün üst üste EMA(13) altında kapanış almadı. Bu nedenle olası bir geri çekilmede EMA(13) altında 2 gün üst üste kapanış yaşanıp yaşanmadığını inceleyeceğiz. 2 günlük bir kapanış yaşanması halinde ise yükseliş hareketinin bir süre sekteye uğramasının gündeme geldiğini söyleyebiliriz.

REKLAMI KAPAT X