Altında göstergeler yükseliş hakkında ne anlatıyor?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altında göstergeler yükseliş hakkında ne anlatıyor?
Osman Bayrak
23.01.2023 09:54

Yükseliş hareketine hız kesmeden devam eden ons altın, geçtiğimiz haftayı yeni yüksek seviyelerini test ederek kapatmayı başardı. Peki, bu yükseliş sırasında göstergeler bize ne anlatıyor?

Aşağıdaki grafik ons altının günlük hareketlerini RSI göstergesi ile birlikte göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Grafikten rahatlıkla görülebileceği gibi ons altın ciddi bir yükseliş trendi içinde hareketine devam etmektedir. Bu tarz kuvvetli yükselişler sergileyen yatırım araçlarında bir süre sonra düzeltme/geri çekilme beklentilerinin artması da normaldir. Ancak, yaklaşık 2 haftadır piyasalarda geri çekilme beklentileri maalesef yanlış yorumlandı. Geçen hafta açıklamaya çalıştığım gibi temel gerekçeler ons altının yükseliş hareketini desteklemektedir. Bu nedenle temel gerçeklerde bir değişiklik olmadığı sürece ons altının “yükseliş kanalı içinde” hareketine devam etmesi son derece normaldir.

Altının yukarıda gösterilen yükselen kanalının destek bölgesine geri çekilmesi ise bir düzeltme olarak adlandırılmamalıdır. Sağlıklı bir yükseliş için zaman zaman yükseliş hareketine uygun şekilde fiyatın dalgalanması son derece normaldir. Bu nedenle bu hafta ons altının olası geri çekilmelerinde izleyeceğimiz ilk destek noktası 1915 USD olacaktır (Bu hafta pazartesiden itibaren her gün bu destek seviyesi 5 USD yükselecektir). Bu seviyenin altında kapanışlar alınması halinde ise ilk hedef 1890 USD olacaktır. Olası geri çekilmelerde fiyatın bu seviyeden dönmemesi halinde yükselen kanal desteği olan 1870 USD devreye girecektir. Bu destek bölgesi geçtiğimiz kasım ayı başından beri başarılı bir şekilde çalıştığı için fiyatın bu seviyeden dönme ihtimali, bu seviyeyi kırma ihtimalinden daha yüksektir.

Tam da bu aşamada ons altının göstergelerini daha dar zaman dilimlerinde incelemek yükseliş hareketi hakkında bilgi verebilir. Piyasadaki olası düzeltme senaryolarının temelinde ise aşağıdaki grafik yatmaktadır.

Kaynak: Tradingview

Yukarıdaki grafik ise ons altının 4 saatlik hareketlerini RSI göstergesi ile göstermektedir. Dikkat ederseniz ocak ayı başından itibaren ons altın yükselmesine rağmen RSI göstergesi fiyata paralel şekilde yeni yükselişler gösteremedi. Bu ise klasik bir negatif uyumsuzluk görüntüsüne işaret etti. Ons altındaki yükselen trendi izlerken, daha dar zaman aralıklarında oluşabilecek bu tarz yapılar fiyatlarda olabilecek geri çekilmeler için öncül gösterge olabilir. Fakat bu tamamen bir ihtimalden ibarettir. Yani şu an altına olan talebin  yüksek olması sebebiyle gelebilecek ani bir yükseliş yukarıdaki negatif uyumsuzluğu bozabilir. Bu nedenle ons altının 4 saatlik grafiğindeki negatif uyumsuzluğu bir önceki paragrafta anlatmaya çalıştığım çerçevede izlemeliyiz.

Trend takip stratejisi izleyen bir yatırımcıyı ise yatırım kararından vazgeçirebilecek pek çok ara gelişme yaşanabilir. Bu sebeple dönemsel olarak geçerli olabilecek bu durumları her zaman ana yükselen kanal, ana yükselen destek ve dirençlerin ışığında değerlendirmeliyiz ve unutmamalıyız ki trendin bittiğine karar verdiğimiz an muhakkak zirvenin bir miktar gerisinde olacağız. Bu nedenle zirve tahminlerinde bulunmak yerine, yükselen trendin sağlıklı olup olmadığını incelemek çok daha kazançlı olacaktır.

Son olarak, gram altın da ons altına bağlı olarak yükselişine devam etmektedir. Gram altın hareketlerinin kaynağı ons altın olduğu için, onsa bağlı olarak yön tayini yapabileceğiz. Gram altın için iki önemli destek seviyesi 1140 ve 1110 TL’dir. Olası geri çekilmelerde bu seviyeler alım fırsatı oluşturabilecek potansiyel bölgeler olarak izlenecektir. Gram altında görülen yükseliş hareketinin son bulması için 1100 TL ve altında kalıcılık görülmesi gerekecektir. Aksi halde gram altın da yükseliş kanalı içindeki hareketini sürdürecektir.

REKLAMI KAPAT X