Altının kaderini ABD TÜFE verisi belirleyecek

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altının kaderini ABD TÜFE verisi belirleyecek
Osman Bayrak
10.05.2023 12:19

Bu haftanın belki de en önemli gelişmesi, bugün açıklanacak olan ABD TÜFE verisi olacak. Bu verinin küresel piyasalar tarafından yakından takip edilmesi sebebiyle ons altının kısa vadeli kaderini de belirleme gücüne sahip olması beklenebilir.

Ons altın geçtiğimiz hafta yaşadığı kuvvetli geri çekilme sonrasında yükselen kanal içindeki hareketine devam etmektedir. 2050 USD seviyesinden 2000 USD seviyesine dek keskin bir şekilde geri çekilen ons altın 2030 USD’li rakamlardan işlem görmektedir.

Bugün açıklanacak olan ABD TÜFE verisi ise ons altınının kısa vadeli hareketlerini ciddi derecede etkileyebilecek güçtedir. Bunun en önemli nedeni ise FED’in faiz artışlarında enflasyon verilerini sıklıkla vurgulamasından kaynaklanmaktadır.

Bu ayki ABD TÜFE verisinin yıllıkta %5, aylık bazda ise %0,4 artış göstermesi beklenmektedir. Ancak özellikle beklentilerin üzerinde gelebilecek bir TÜFE verisi ons altında kısa vadeli bir satış dalgasının yaşanmasına neden olabilir.

Aşağıdaki grafik ise ABD TÜFE verisinde yaşanan değişimi göstermektedir.

Veriyi ay ay incelediğimizde doğrudan bir yorum yapamazken, toplu şekilde incelediğimizde ABD TÜFE verisinde %9,1 zirvesinden itibaren ciddi aşağı yönlü bir trendin yaşandığını gözlemliyoruz. Burada benim en çok dikkat çektiğim konu ise ABD tarafındaki reel faizin son durumudur.

ABD TÜFE verisinin %9,1’e ulaştığı günlerde tarihi negatif reel faizin söz konusu olduğu ABD’de, en son yapılan FED toplantısından çıkan %5,25’lik faiz kararının ardından pozitif reel faize ulaşılmış oldu. %0,25 gibi düşük bir oranda olsa da pozitif bir reel faizin olduğu ABD için yükselecek TÜFE verisi ise bu durumu tersine çevirebilecek güçtedir. Bu nedenle açıklanacak her TÜFE verisini ulaşılan son faiz oranı ile karşılaştırmak anlamlı bir yorum yapmamıza imkan verecektir. Özellikle TÜFE verisinin düşüşüne devam etmesi halinde faiz oranlarında zirve seviyenin görüldüğü ve faiz indirimine gidilebileceği yorumları da yükselmeye başlayacaktır. Dolayısı ile altın fiyatlarında da yükseliş döneminin yaşanması beklenecektir.

Ons altında kritik seviyeler neler?

Geçtiğimiz hafta 2004 USD seviyesi görülerek yükselen kanalın destek seviyesi test edilmişti. Bu testin ardından yönünü tekrar yukarı çeviren ons altın şu an için yükselen kanal içindeki hareketine devam etmektedir. Bugün açıklanacak olan ABD TÜFE verisi eğer beklentilerden ciddi anlamda bir sapma ile açıklanır ise ons altında kısa dönemli bir volatilitenin yaşanması da sürpriz olmayacaktır.

Yüksek gelecek bir TÜFE verisi sonrasında ons altının ilk hedefi 2010 USD olabilir. Bu seviye bugün için yükselen kanal desteği görevi göreceği için, bu seviyenin kırılıp altında kalıcılık görülmesi halinde 2000 ve 1980 USD seviyeleri bir sonraki hedefler haline gelebilir. Diğer taraftan beklentiden düşük gelecek bir TÜFE verisi ile ise ons altında ani bir yükseliş yaşanması da sürpriz olmayacaktır. Bu yöndeki bir harekette ise verinin gücüne bağlı olarak ilk olarak 2050 USD sonrasında ise 2070 USD seviyeleri test edilebilir. Özellikle 2070 USD seviyesi test edilse dahi üzerinde bir kapanışı ise şu an için zor bir ihtimal olarak görüyorum.

REKLAMI KAPAT X