Beklentilerin üzerinde gelen çekirdek enflasyon Fed’i zora sokabilir

Okuma Süresi: 3 Dakika
Beklentilerin üzerinde gelen çekirdek enflasyon Fed’i zora sokabilir
Hamit Alp Ünlü
15.03.2023 09:39

ABD şubat ayı enflasyon verilerinden aylık çekirdek enflasyonun beklentilerin üzerinde gelmesi, faiz artışı konusunda Fed’i zora sokabilir.

ABD’de dün, şubat ayı tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verisi açıklandı. Yıllık TÜFE piyasa beklentileri doğrultusunda yüzde 6,4’ten yüzde 6’ya; aylık TÜFE de aynı şekilde yüzde 0,5’te yüzde 0,4’e geriledi. Yıllık çekirdek TÜFE de piyasaların tahminleri doğrultusunda yüzde 5,6’dan yüzde 5,5’e düştü. Ancak beklenmedik tablo aylık çekirdek TÜFE’de görüldü. Yüzde 0,4’te kalması beklenen aylık çekirdek TÜFE, yüzde 0,5’e yükselerek sürpriz yaptı. Geçtiğimiz eylül ayından bu yana yaşanan en yüksek artış olan bu ayki artış ayrıca inatçı çekirdek enflasyonun halen kontrol altına alınamadığını, güncel fiyat baskılarının da halen devam ettiğini gösterdi.

SVB krizi ve şubat ayı enflasyonu sonrası Fed faiz artışını sürdürecek mi?

Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz haftanın son işlem gününde ABD bankacılık sektöründe bir kriz baş göstermişti. Teknoloji ve kripto varlıklar alanında faaliyet gösteren start-uplarla çalışan Silikon Vadisi Bankası (Silicon Valley Bank - SVB), parasını yatırdığı tahvillerin değerinin Fed’in izlediği faiz politikasıyla düştüğünü fark etti ve zararlarını azaltmak amacıyla sermayesini artırmak istedi; fakat bu başarılamadı ve banka, hisse satmaya başladı. Bu noktada oluşan panik havası ve paralarını alabilmek için bankaya hücum eden mudilerin bu panik havasını derinleştirmesiyle bankanın hisseleri ise gün içinde yüzde 80’e varan oranda kayıp yaşadı ve bankanın işlemleri askıya alındı. Daha sonra duruma müdahale eden yöneticiler bankaya kayyum atadılar. Takip eden süreçte ise New York merkezli Signature Bank’a kayyum atandı ve bu iflaslar ABD tarihinin en büyük ikinci ve üçüncü banka iflası olarak kayıtlara geçti.

Bu olay yaşanmadan birkaç gün önce, Fed Başkanı Jerome Powell, göstergelerde negatif yönlü bir hareket gördükleri ve dolayısıyla faiz artışına devam edileceğine yönelik nispeten şahin tonda açıklamalar yaptı. Bu açıklamaların ardından, önümüzdeki hafta gerçekleşecek ve politika faizinin belirleneceği Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında 50 baz puanlık bir faiz artışı kararı alınmasına kesin gözüyle bakıyordu. Ancak SVB kriziyle birlikte bankacılık sektörünün kırılganlığı gözler önüne serildi ve piyasalarda krizin diğer bankalara ve hatta sektörlere bulaşabileceğine dair bir korku oluştu. Fed’in bu krizi iyi yönetmesi ise piyasalarda, önümüzdeki hafta gerçekleşecek toplantıda Fed’in faiz artışında porsiyon küçülteceğine yönelik bir algı oluşturdu. Hatta dünkü yazımızda da belirtildiği üzere ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs ekonomistleri, SVB'nin iflasının ardından haftaya gerçekleşecek FOMC toplantısında politika faizinde herhangi bir değişiklik yapılmasını beklemediklerini açıkladı.

Aylık çekirdek enflasyon verisindeki artışın ivme kazanmasıyla birlikte ise Fed’in işi biraz zorlaşmış oldu. Zira güncel enflasyon baskısının devam ettiği bir ortamda faiz artırma silahını istediği etkinlikte kullanmadan önce SVB’nin iflası ile başlayan süreci ve bankacılık sektörünün kırılganlığını göz önünde tutmak zorunda.

Fed’in faiz artışına hız kesmeden devam etmesi ise krizin geleceği için çok mantıklı bir tercih olmayacaktır. Piyasaların da düşüncesi bu yönde, zira SVB’nin iflasının ardından swap piyasalarında bir sonraki FOMC toplantısında 50 baz puanlık faiz artışı ihtimali olasılık dışı kaldı. Mevcut durumda piyasalar 25 baz puanlık bir artışı ya da hiç artış olmamasını fiyatlıyor. Dün açıklanan enflasyon verisi öncesinde piyasalar 25 baz puanlık faiz artışı ihtimalini yüzde 76 olarak fiyatlıyordu, veri açıklandıktan sonra bu rakam yüzde 81 seviyesine çıktı. Açıklanan enflasyon verisi sonrası Fed’in sonraki toplantıda faizleri sabit bırakma olasılığının hızlı biçimde düşmesi, piyasaların endişesinin biraz olsun azaldığına dair bir gösterge olabilir. Bu gösterge mevcut krizin bulaşıcı olmadığına dair bir inançla birleşirse bu dolar endeksinin Fed toplantısı öncesi kayıplarını telafi etmesine imkan sağlayabilir.

Etiketler: fed enflasyon abd
REKLAMI KAPAT X