BIST 100’de yükseliş trendi için kritik günler

Okuma Süresi: 3 Dakika
BIST 100’de yükseliş trendi için kritik günler
Utku Akman
31.10.2022 09:40

BIST 100 endeksi, yükselişlerle başlayan 24 Ekim haftasında 4.000 puan eşiğini üç kez denedikten sonra, eşiği aşamamasının ardından haftayı düşüşle tamamladı.

Önceki tarihi zirve olan 3.715 sınırının güçlü bir şekilde geçilmesiyle arka arkaya rekorlar kaydedildi. Ardından önceki yazımda belirtmiş olduğum Bollinger Bantları göstergesindeki üst banda yaklaşıldı. Ancak BIST 100 endeksi 4.000 bölgesinde ciddi bir dirençle karşılaştı, bu direnç 3 kez test edildi fakat satış tepkisiyle karşılaşıldı. Yataylaşan hareket devamında düşüş dalgasını beraberinde getirdi ve haftanın son günü 3.878,94 puandan kapandı.

2 Kasım tarihinde Fed tarafından yapılacak olan açıklamada, faizin 75 baz puan daha artırılması bekleniyor. Bu durumun Borsa İstanbul’u nasıl etkileyeceği konusu yeni haftanın en önemli başlıklarından bir tanesi olacaktır. Ayrıca Rusya’nın Sivastopol Limanı’nda yaşanan çatışmalar üzerine İngiltere’yi hedef göstererek “tahıl koridoru”ndan çekildiği açıklaması da piyasaları etkileyecek bir diğer gelişme olarak karşımıza çıkıyor.

Endeksi teknik açıdan ele aldığımızda ekim ayı başından bu yana sürmekte olan yükseliş trendinin 4.000 seviyesinde hareketin yataylaşmasıyla birlikte sona erdiğini görüyoruz. 4 saatlik grafikte 20 periyotluk Bollinger Bantları göstergesine göre alt bantla temas durumu mevcut. Bu seviyenin geçilmesinin ardından 3.7803.800 bölgesinin ilk destek bölgesi olacağını söylemek mümkün.

Kaynak: TradingView

Endeksi teknik olarak incelediğimizde hisselerde genel olarak trend dönüşleri ve durağan görüntüler hakim olsa da pozitif görünümünü sürdüren hisselerden bazılarını sizler için derledim:

ADEL: Adel Kalemcilik, endeksin durağanlığına ve dönüş riskine rağmen güçlü bir şekilde yükseliş gösteren hisselerden. Haftalık görünümde tarihi zirve bölgesi olan ve geçmişte üç kez denenen 35 40 TL bölgesinin geçilmesinin ardından hızlı bir şekilde yatırımcısına %35’e yakın kar getirisi sağladı. Haftayı 55,55 TL’den kapatan ADEL’de teknik görünüm pozitif. 50 ve 46 seviyeleri destek olarak not alınabilir.

CIMSA: ÇİMSA Çimento, Borsa İstanbul’da son dönemde yükselişini sürdüren çimento sektöründeki firmaların başında yer alan hisselerden. BIST 100 endeksinin düşüşle kapattığı günlerde yükselişini sürdürdü ve haftanın son gününde yarım günlük seansta %8.75 artışla günü 78,30 TL’de kapattı. Temmuz ayından bu yana sürdürdüğü yükseliş trendinin ivmesi artmış durumda fakat 14 günlük göreceli güç endeksi göstergesine göre aşırı satış bölgesinde gözüküyor. Bu durum yakın zamanda kar satışları olabileceği ihtimalini işaret etse de, genel görünüm pozitif. Kısa vadede destek noktaları ise, 73,5 ve 70 olarak kaydedilebilir.

GUBRF: Gübretaş’ın temmuz başından bu yana sürdürmekte olduğu yükseliş trendi devam ediyor. Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde fiyat, yükseliş boyunca birçok kez destek noktası olarak çalışan 20 günlük üstel hareketli ortalama eğrisinden tekrar destek aldı. Haftayı 142,9 TL’den kapatan hisse, teknik anlamda pozitif görünüm içeriyor. Endeksin pozitif ilerleyişiyle birlikte, yeni tarihi zirvesini görmeye aday bulunuyor. Destek noktaları ise sırasıyla 137,5 ve 126 olarak kaydedilebilir.

SAYAS: Say Yapı, eylül ortasından bu yana %100’e yakın artışla yatırımcısının yüzünü güldürmeyi başardı. Son sekiz işlem gününü yükselişle kapatan hisse, haftayı 29,88 puanla noktaladı. Trend pozitif yönlü fakat işlem hacmi günbegün azalıyor. Bu durumu trend üzerinde güç kaybı yaşandığı şeklinde yorumlayabiliriz. Hafta başında durumu takip edilmeli, endeksin olası negatif hareketi kırılganlık yaratabilir. Destek noktaları ise sırasıyla 27,5 ve 24,4 olarak kaydedilebilir.

REKLAMI KAPAT X