Bu hafta piyasaların takip edeceği 3 önemli gelişme

Okuma Süresi: 3 Dakika
Bu hafta piyasaların takip edeceği 3 önemli gelişme
Hamit Alp Ünlü
17.04.2023 09:50

ABD enflasyon verisi, Fed tutanakları ve kazanç raporları ile tamamlanan geçtiğimiz haftanın ardından bu hafta Fed yetkililerinin açıklamaları, PMI verileri ve yine kazanç raporları piyasaların takip edeceği önemli gelişmeler olacak.

Geçtiğimiz hafta piyasalar daha çok yoğun geçen ABD gündemini takip etti. Buna göre, hafta ortasında mart ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verisi açıklandı. Açıklanan veriye göre ABD’de TÜFE mart ayında aylık ve yıllık bazda beklentilerin altında kaldı. Ancak aylık çekirdek TÜFE beklentilerin altında gelse de, yıllık çekirdek TÜFE verisi beklentiler doğrultusunda yüzde 5,5’ten yüzde 5,6’ya yükseldi.

Fed yetkililerinin konuşmaları

Yine hafta ortasında Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) mart ayı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısına ilişkin tutanaklar yayımlandı. Hatırlanacağı üzere bankacılık krizinin hemen ardından gerçekleştirilen ve Fed’in faiz artırıp artırmayacağı tartışma konusu olan bu toplantıda Fed, 25 baz puanlık bir faiz artışı daha gerçekleştirme kararı almıştı. Açıklanan tutanaklarda da yine bankacılık krizine yapılan vurgu dikkat çekti ve Fed yetkililerin bu yıl gerçekleşecek faiz artışlarına ilişkin beklentilerinin azaldığı görüldü. Ayrıca, 25 baz puanlık faiz artış kararı oy birliği ile alınmış olsa da tutanaklarda toplantıya katılan bazı üyelerin bankacılık krizi sebebiyle mart ayında faiz artışına ara vermek istediği ancak daha sonra fikirlerini değiştirdikleri anlaşıldı.

Bu gelişmelerin ardından bu hafta ise Fed üyelerinin konuşmaları küresel piyasalar tarafından yakından takip edilecek. 3 Mayıs tarihinde gerçekleşecek sonraki FOMC toplantısı öncesinde Fed üyelerinin geleneksel olarak girdikleri sessizlik (blackout) dönemi öncesinde takip edilecek son açıklamalar ise piyasa beklentilerinin revize edilmesi açısından önem teşkil edecek. Buna göre bu hafta New York Fed Başkanı John Williams, Guvernörler Michelle Bowman, Christopher Waller ve Lisa Cook gibi Fed yetkilileri açıklamalar gerçekleştirecek.

Şu anki durumda mayıs toplantısından 25 baz puanlık bir faiz artışı daha çıkması ihtimali  yüzde 78 olarak fiyatlanırken herhangi bir faiz artışı olmaması ihtimali ise yüzde 22 olarak fiyatlanıyor.

Kazanç raporları

Bankacılık krizinden söz etmişken, geçtiğimiz hafta cuma günü ABD’de ilk çeyrek kazanç raporları JPMorgan, Citibank ve Wells Fargo ile başladı. Bankacılık sektöründeki kırılgan görüntü ve Fed’in faiz artışlarına devam etmesiyle birlikte merakla beklenen raporlarda üç kuruluşun da ilk çeyreği beklenti üzeri kazanç ile kapattığı görüldü. Özellikle JPMorgan ilk çeyrekte 39,34 milyar dolar ile rekor kazanç açıklarken, bankacılık krizinin tartışıldığı bir ortamda piyasalara da güven verdi.

Bu hafta ise Bank of America, Goldman Sachs, Morgan Stanley gibi bazı bazı bankalara ek olarak Tesla, Netflix ve IBM gibi bazı dev kuruluşlarla ilk çeyrek kazanç sezonu devam edecek.

PMI verileri

ABD’de yoğun geçecek gündeme ek olarak ABD, Euro Bölgesi ve İngiltere’de haftanın son iş gününde satın alma müdürleri endeksi (PMI) verileri açıklanacak ve bu veriler, inatçı enflasyon ve kırılgan bankacılık sektörü ile başa çıkmaya çalışan ekonomilerin mevcut büyüme görüntüsü hakkında piyasalara fikir verecek.

Geçtiğimiz hafta Uluslararası Para Fonu (IMF) da finans sektöründeki sorunlara işaret ederek küresel büyüme tahminlerini düşürmüştü.

Dolar ve euro geçen haftayı nasıl kapattı?

Bu gelişmeler ışığında dolar endeksi geçtiğimiz hafta 101 seviyesinin altına düşerek yıl içi en düşük seviyeyi test etti. Fakat daha sonra gün sonunda yükselişe geçerek, haftayı 101,55 seviyesinden kapattı.

Kademeli olarak gerilese de halen Fed’in hedefi olan yüzde 2 seviyesinden hayli yukarıda olan ve yapışkan bir enflasyona dönmesinden korkulan mevcut enflasyonun yanında büyümenin yavaşladığına ilişkin belirtilerin artması ve şu zamana dek güçlü kalabilen istihdam ve iş gücü piyasalarının er ya da geç zayıflayacağına ilişkin oluşan korku ile de piyasalar Fed’in sıkılaşma politikasını nereye dek götürebileceğini sorgulamaya başladı. Geçtiğimiz haftaki gelişmelerin fiyatlanmasının dolara yansıması da bu yönde oldu.

Küresel piyasalarda zayıflayan doların etkisiyle yükselişini hızlandıran euro/dolar çaprazı ise cuma günü 1,1076 seviyesine dek artarak 2022 yılının mart ayından bu yana en yüksek seviyesine çıktıktan sonra 1,10 seviyesinin altına geriledi.

REKLAMI KAPAT X