Dolar endeksi dünkü kayıplarını telafi arayışında

Okuma Süresi: 3 Dakika
Dolar endeksi dünkü kayıplarını telafi arayışında
Hamit Alp Ünlü
09.06.2023 13:41

Dolar endeksi dün diğer rakip para birimlerine karşı gösterdiği kötü performansın ardından sakin geçen haftanın son iş gününde kayıplarını telafi etmeye çalışıyor.

Haftanın ilk yarısında politik gelişmeler, güçlü ABD tahvil getirileri ve ekonomik veriler ile iyi bir performans gösteren ABD doları dün işsizlik başvurularının son bir buçuk yılın en yüksek seviyesinde açıklanması ile düşüş yaşadı. Açıklanan bu veri, önümüzdeki hafta gerçekleşecek Amerikan Merkez Bankası (Fed) Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısından çıkabilecek şahin faiz kararı fiyatlamalarını da olumsuz yönde etkiledi.

Dünkü gerilemenin ardından cuma günü dengelenen dolar endeksi kayıplarının da bir kısmını telafi etti. Buna göre, ABD dolar endeksi yüzde 0,2’lik bir artışla 103,5 seviyesinden işlem görüyor. Bugün ise ABD’den ve Euro Bölgesi’nden doların seyrini etkileyecek herhangi önemli bir veri gelmeyecek ve ekonomi gündemi hayli sakin geçecek.

İşsizlik başvuruları son bir buçuk yılın zirvesinde

ABD’de dün beklentilerin üzerinde gelen işsizlik haklarından yararlanma başvuruları adeta soğuk duş etkisi yarattı. Önceki hafta 233 bin kişi olan başvuru sayısının bu hafta 235 bine yükselmesi beklenirken, ABD Çalışma Bakanlığı tarafından açıklanan veri 3 Haziran 2023 ile biten haftada 261 bin kişinin işsizlik haklarından yararlanma başvurusunda bulunduğuna işaret etti.

Açıklanan bu veriyle işsizlik başvuruları 2021 yılının ekim ayından bu yana en yüksek seviyesini gördü ve son bir buçuk yılın zirvesine yükseldi.

Gösterge niteliği taşıyan ABD 10 yıllık tahvilleri bu haberin ardından yüzde 2’den fazla geriledi ve bunu takiben ABD dolar endeksi de yüzde 0,75’lik gerilemeyle son iki haftanın en düşük seviyesine inerek 103,5 seviyesinin altına indi.

Bugün ise yukarı yönlü harekete rağmen ABD 10 yıllıklar yüzde 3,75’in altında işlem görüyor ve dolar endeksi 103,5 seviyesinde dar bir bantta hareket ediyor. Vadeli işlemlerin negatif bölgede seyretmesi bize piyasaların halen temkinli bir havada olduğunu gösteriyor.

Piyasaların gözü artık Fed ve ECB’de

ABD’de kazanç sezonunun kapanması ve ülke ekonomisini tarihi bir temerrüt krizine sokma riski yaşatan borç limiti probleminin çözüme kavuşturulmasıyla birlikte piyasaların gözü ve tüm dikkati önümüzdeki hafta gerçekleşecek olan merkez bankası toplantılarına çevrildi. ABD enflasyon rakamlarının ada açıklanacağı haftanın gündemi oldukça yoğun geçecek.

İlk olarak kısaca Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısından çıkacak karar beklentisine göz atmak gerekirse; hatırlanacağı üzere Euro Bölgesi ekonomisinde ve bölge ülkelerinin kendi ekonomilerinde enflasyon hızında azalmalar görülmüş; hatta Euro Bölgesi enflasyonu Rusya - Ukrayna savaşı öncesindeki döneme kadar inmişti.

Bu noktada ECB’nin faiz artış politikalarının etkilerinin görülmeye başlandığını söylemek çok da yanlış olmaz. Ancak öte yandan, Bölge’nin en büyük ekonomisi Almanya’nın resesyona girmesinin ardından dün açıklanan EuroStat verilerine göre 2023 yılının ilk çeyreğine ilişkin verilerin revize edilmesiyle Euro Bölgesi de yüzde 0,1 küçülerek teknik resesyona girmiş oldu. Bu gelişmenin ECB faiz kararına etkisi olur mu, şu anda kestirmek çok kolay değil ancak ECB kanadından gelen şahin açıklamalar 25 baz puanlık artış ihtimalinin kuvvetli olduğunu gösteriyor.

Fed kanadı ise bu toplantı döneminde bir nebze daha şanslı; zira ABD enflasyon verisini karar açıklanmadan önce görme şansları var. Yukarıda belirtildiği üzere, son açıklanan işsizlik başvuruları ile birlikte piyasalarda Fed’den olası bir şahin karar beklentisi gerilemiş oldu. Zaten halihazırda piyasaların büyük kısmı Fed’den gelen mesajları da değerlendirerek bu toplantıda Fed’in faiz artışına ara vermesini bekliyor; dolayısıyla enflasyon verisi herhangi bir sürpriz yaratmaz ise Fed faiz artış döngüsüne ara verebilir.

Hafta kapanırken görüntü nasıl?

Hafta kapanışına yaklaştığımız bu saatlerde dolar endeksinin 103,5 seviyesinde dar bir bantta hareket ettiğini görüyoruz. Euro/dolar, doların zayıf olmasının da etkisiyle dün zorladığı 1,08 seviyesinin ardından bugün 1,0750 - 1,0760 dar bandında hareket ediyor. Doların yükselmesiyle gerileyen ons altın sınırlı bir düşüşle 1.962 dolar seviyesinde.

Dolar/TL yüzde 1,62 artışla 23,48; euro/TL yüzde 1,02 artışla 25,32; gram altın yüzde 1,40 artışla 1481,65 TL ve BIST 100 çok sınırlı bir düşüşle 5551 seviyesinde seyrediyor.

REKLAMI KAPAT X