Euro/dolar ECB'nin faiz kararı öncesinde tekrar parite değerinin üzerinde

Okuma Süresi: 3 Dakika
Euro/dolar ECB'nin faiz kararı öncesinde tekrar parite değerinin üzerinde
Hamit Alp Ünlü
26.10.2022 15:02

Euro/dolar, yarın açıklanacak Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz kararı öncesinde, doların zayıflaması ve tepki alımlarının artmasıyla, uzun süre sonra tekrar parite değerinin üzerine yükseldi.

Doların satıcılı seyrettiği günde Euro Bölgesi'nin ortak para birimi, kazanımlarını sürdürmeye çalışıyor.

Bu hafta ABD ekonomisinde gerileyen tüketici güveni, daralmaya işaret eden satınalma müdürleri endeksi (PMI) verileriyle birlikte geçen hafta da beklentilerin altında kalan konut verilerinin ve Amerikan Merkez Bankasının (Fed) para politikasını yumuşatabileceğine dair sinyallerin piyasalarda nasıl bir hava yarattığını en son yazımızda incelemiştik.

Bu haftanın ilk iş gününde de euro/dolar için tablo her ne kadar karamsar da olsa, dolardaki gevşemeyle birlikte 0,9900 seviyesinin aşılması halinde euro/doların kazançlarını artırabileceğinden söz etmiştik. Bugün euro/dolar 20 Eylül tarihinden bu yana yaklaşık bir aylık bir sürenin ardından ilk kez parite seviyesi olan 1’in üzerini gördü.

Hatırlanacağı üzere eylül ayında dolardaki ralliyle birlikte Euro Bölgesi ekonomisinde ve ortak para birimindeki kırılgan görüntü, euro/dolar çaprazını son 20 yılın en düşük seviyesi olan 0,9550 seviyesine dek düşürmüş, bunu takip eden sürede çapraz ekim ayı boyunca parite değerinin üzerini görememişti.

Doların zayıf veri sonucu gevşemesi, borsalardaki yükseliş ve dün Euro Bölgesi’nden gelen olumlu sayılabilecek verilerle birlikte euro/dolar tepki alımlarıyla güçlenerek bugün 1,0048 seviyesine dek çıktı. Şu dakikalar itibarıyla ise yüzde 0,61’lik bir artışla 1,0025 seviyesinden işlem görüyor.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararını yarın açıklayacak

İçinde bulunulan noktada, henüz kontrol altına alınamamış enflasyon rakamları, yanı başında şubat sonundan beri devam eden Rusya-Ukrayna savaşıyla bölge ekonomisi üzerinde etkisi ciddi şekilde hissedilen enerji krizi ve tedarik sıkıntısıyla Euro Bölgesi ekonomisindeki görüntünün halen ABD ekonomisine nazaran daha zayıf, kırılgan ve karamsar olduğunu belirtmekte fayda var.

Ancak bu hafta piyasaların ABD verilerini fiyatlaması, dolar endeksinin 110 seviyesine dek gerilemesi ve yukarıda da sözü edildiği üzere euroda gerçekleştirilen tepki alımlarıyla euro/dolar bir trend yakaladı.

1-2 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilecek Fed Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı öncesinde ABD ekonomisi her zaman olduğu gibi bir bekleme ve sessizlik sürecinde. Yarın ise ECB para politikası toplantısını gerçekleştirmek suretiyle politika faizi kararını açıklayacak. Geçtiğimiz haftadan bu yana yaşanan gelişmeleri göz önüne aldığımızda yarın gerçekleştirilecek toplantı, karamsar görüntüyü bir nebze dağıtabilmek adına ECB için bir şans olabilir. Zira yarın piyasaların beklentisi, ECB’nin 75 baz puanlık bir büyük faiz artışı daha gerçekleştirmek suretiyle politika faizini yüzde 2 seviyesine çıkarması yönünde.

Bölgede her ne kadar resesyon korkusu hâkim olsa da ECB enflasyonla mücadele konusunda, defalarca yaptığı kararlılık vurgusundan geri adım atmayarak ekonomik büyüme endişeleri ve siyasi baskılara rağmen agresif politikasına devam etmek isteyecektir. Özellikle sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği bir sonbahar döneminde yakıt harcamalarının enflasyon üzerindeki baskısını azaltabileceği de kimi ekonomistlerce dile getirilen bir ihtimal.

Dolayısıyla yarınki kararın Euro Bölgesi’nde uzun süredir devam eden kara bulutları biraz olsun dağıtabilme ihtimali var; fakat tabii ki burada önemli olan piyasaların nasıl hareket edeceği. Euro/doların kapanışta parite değerinin üzerinde kalabilmesinin euronun ilerleyen hareketleri için önem teşkil edeceği kanısındayım.

Euro/TL kuru 2022 yılının zirvesinde

Euro/TL çaprazının euronun yukarı yönlü hareketinden olumlu etkilendiği görülüyor. Gün içinde 18,69’a dek çıkarak 20 Aralık 2021 tarihinde görülen 20,74 rekor seviyesine en çok yaklaştığı günü yaşayan çapraz, şu sıralar açılıştan bu yana yüzde 0,72’lik bir artışla 18,6565 seviyesinden işlem görüyor.

REKLAMI KAPAT X