Gram altın tüm zamanların rekorunu kırdı

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gram altın tüm zamanların rekorunu kırdı
Osman Bayrak
07.06.2023 08:37

Ons altın ve dolar/TL’de aynı dönemde yaşanan yükselişler, gram altının 1400 TL seviyesine yükselerek tüm zamanların rekorunu kırmasını sağladı.

Bu haftaya gerek dolar/TL’de gerekse de ons altın tarafında yükseliş teması ile başladık. Gram altın fiyatı hesaplanırken global anlamda ons altın fiyatı, yerel anlamda da dolar/TL’nin fiyatı baz alınmaktadır (1 gram altının fiyatı ons altının 31,1’e bölümünün ardından dolar/TL kuru ile çarpılması sonucu elde edilir). Hafta başından beri özellikle dolar/TL tarafında önemli bir yükseliş olması nedeniyle gram altın da yönünü tekrar yukarı çevirmeyi başardı.

Aşağıdaki grafikte gram altının günlük hareketlerini görebilirsiniz.

Kaynak: Tradingview

Gram altın yukarıda da görebileceğiniz gibi haftalardır önemli bir yükseliş trendinin içinde hareket ediyordu. Dönem dönem yükselen kanalın destek seviyeleri test edilse de gram altın yukarı yolculuğundan hiç vazgeçmedi ve yukarıda mavi çizgilerle gördüğünüz kanalı kalıcı bir şekilde aşağı yönde hiç kırmadı. Bu nedenle de yükselişler zaman zaman duraklasa da yoluna devam etti. Dün itibarıyla 2022 başından beri takip ettiğimiz yükselen kanal ise ilk kez yukarı kırıldı.

Daha önceki 3 teması düşünürsek gram altının yükselen kanal direnci daha önce hiç egale edilmemişti. Ancak dünkü kapanış itibarıyla gram altın kendi yükselen trendini de yukarı kırmış oldu.

30 Mayıs itibarıyla görülen güçlü yükseliş ise 1 günlük araya rağmen kuvvetli bir şekilde devam etti. Son dönemdeki yükselişte ise özellikle dolar/TL’de görülen artış etkili oldu. Bu nedenle dolar/TL’deki hareketin momentumu ve yönü gram altının geleceğinde de belirleyici olacaktır.

Yükselen kanal direnci kırıldıktan sonra teknik anlamda gram altının önünde yeni bir yükselen kanal açılır. Bu kanalın derinliği de içinden sıyrıldığı kanalın derinliğine eş değerdir. Fakat şu an için yeni hedefleri belirlemektense gram altının kırılan direncin üzerinde kalıcı olup olamayacağına odaklanmalıyız. Çünkü kısa vadede eğer ons altında bir zayıflık görülür ise yükselişler sınırlı kalabilir. Bu sebeple bu hafta gram altının 1340 TL üzerinde kalıcılık sergileyip sergileyemeyeceği gram altının orta vadeli hareketi için belirleyici olacaktır.

Ons altın

Aşağıdaki grafik ons altının günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Pazartesi günü paylaştığım analizde ons altın için 1945 USD destek bölgesine dikkatleri çekmiştim. Ons altın fiyatı bu bölgedeki desteği kırmayarak yukarı doğru cılız bir atak sergiledi. Bu yükseliş denemesi her ne kadar kuvvetli olmasa da 1948 USD seviyesinden geçen trend desteğinden uzaklaşmak adına umut vericiydi.

Ons altın son dönemde her ne kadar yükselen trendi kırmak istemese de yükselişlerinde yakaladığı tepeler maalesef yükselen değil, alçalan tepeler şeklinde oluştu. Bu da fiyattaki zayıflığa dikkatlerin çekilmesine sebep oldu. Eğer kısa vadede ons altın 1980 USD seviyesinde bulunan direncini geçerek kalıcılık sağlayamazsa düşüş riskini artıracaktır.

Ayrıca kısa vadede 2 kez yükselen trend altı test edilirken, kalıcılık sağlanamadı. Fiyatın trend desteğinden uzaklaşmaması durumunda, olası bir haber akışından kaynaklanan fiyat hareketlerinde bu desteğin de sert bir şekilde kırılabileceği öngörülebilir.

Böylesine bir ihtimal de ons altının orta vadeli yükseliş umutlarını bir miktar geciktirebilir. Bu nedenle gerek gram altının, gerekse ons altının kısa vadeli geleceği için yukarıda paylaştığım yükselen trend desteğini yakından izleyebilirsiniz. 

REKLAMI KAPAT X