Gümüş ana düşen trendini kırdı: Bundan sonra ne olabilir?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gümüş ana düşen trendini kırdı: Bundan sonra ne olabilir?
Osman Bayrak
07.04.2023 10:19

Üst üste 4 haftadır güçlenen gümüş fiyatları, bu hafta 24 USD üzerinde kalıcılık sergilemeye başlayarak, nihayet ana düşen trendini kırmayı başardı. Buna göre gümüşün bugün 24 USD üzerinde bir haftalık kapanış yapması halinde önümüzdeki hafta yeni hedeflerden bahsedebileceğiz.

Aşağıdaki grafik ons gümüşün haftalık hareketlerini göstermektedir. Dikkat ederseniz ons gümüş geçtiğimiz son 4 hafta kuvvetli yeşil mumlar ile yukarı doğru bir atak sergiledi. Bu hafta da 30 USD’den beri süregelen düşen trendini yukarı kırmayı başardı. Bu düşen trendin direnç bölgesi 24 USD’den geçmekteydi. Bu nedenle geçen hafta paylaştığım analizde bu seviyeye özellikle dikkat çekmiştim.

  

Kaynak: Tradingview

Bu hafta ise ons gümüşte 24 USD üzerinde bir hareket görerek Şubat 2021’den beri süregelen düşen trendin kırıldığına şahit olduk. Bu aşamada, bundan sonraki hedeflerden bahsetmek doğru olacaktır. Çünkü kırılan ana düşen trend üzerinde bir hafta daha kalıcılık görülürse eğer fiyat yukarı gitmek isteyecektir.

Fakat yükselişin devamından önce önemli bir trend kırıldığı için fiyat kırdığı dirence geri dönmek isteyebilir. Pull back diye tabir edebileceğimiz bu hareket yaşanırsa hareket ise muhakkak 23,80 USD ile sınırlı kalmalıdır. Bu seviye grafiğin zamansallığından ötürü düşen trendin destek bölgesine karşılık gelmektedir. Bu seviyenin altına inilmesi ise yükselişin devamı için hoş karşılanmayacaktır. Hele hele hacimli bir iniş olursa bu hareket hiç hoş karşılanmayıp, son yükseliş boğa tuzağı olarak kayıtlara geçecektir.

Eğer ons gümüş önümüzdeki hafta 23,80 USD üzerinde kalmayı başarırsa yukarıda sırasıyla 25,40, 26,20 ve 27 USD seviyelerini hedef haline getirip nihai hedefi olan 30 USD seviyesine doğru hareket etmek isteyecektir. Pandemi döneminden sonra ons gümüş en fazla 6 hafta üst üste yeşil muma sahip olmuştu. Bu nedenle son 4 haftanın üst üste yeşil olması önümüzdeki hafta ve sonraki haftayı daha anlamlı hale getirmektedir. Soluksuz bir yükseliştense, sindirerek ve daha yavaş bir yükseliş ise sağlıklı bir trend açısından daha kritik olacaktır.

ABD tarım dışı istihdam verisi ve gümüşe olası etkileri

Öte yandan bugün ABD tarım dışı istihdam verisi açıklanacak. Bu verinin öncü verisi olan gösterge bu hafta beklentileri karşılayamamıştı. Bugün 15:30’da açıklanacak olan verinin ise 239 bin gelmesi beklenmektedir. Eğer veri beklenti altında gelirse ons gümüşte pazartesi günü bir yükseliş, beklenti üzerinde gelirse bir düzeltme yaşanması kuvvetle muhtemeldir. Bu beklentinin ana nedeni tarım dışı istihdam verisinin ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz kararında son derece etkili bir veri olmasıdır.

Son olarak makro sebepler incelendiğinde ise bu yıl Fed tarafında faiz üst sınırına ulaşıldığına dair açıklamaların gelmesi halinde, ons gümüşün yukarıda belirttiğim 30 USD hedefine gitmesi son derece kolaylaşacaktır. Fed’in faiz artırdığı süreçte altın ve gümüş gibi varlıkların değer kaybetmeleri, alternatif yatırım aracı olan mevduat faizinin önem kazanmasından kaynaklanmıştı. Bu sebeple mevduat faizlerinde görülecek bir zirve ve akabinde gelebilecek faiz indirim patikası, gümüşü tekrar talep gören bir yatırım aracı haline getirebilir. Bu nedenle ABD tarafında Fed’in bu yönde verebileceği kararları yakından takip edeceğiz.  

REKLAMI KAPAT X