Gümüş yatırımcısı yükselen trendi takip ediyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gümüş yatırımcısı yükselen trendi takip ediyor
Osman Bayrak
14.04.2023 11:37

Ons gümüş hafta boyunca sergilediği yükseliş ile yatırımcısının yüzünü güldürürken, yatırımcılar ise sadece yükselen trendi takip ediyor.

Aşağıdaki grafik ons gümüşün haftalık hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Analizlerimde ilk kez özellikle 30 USD seviyesinden gelen düşen trendin kırıldığı hafta dikkatleri bu kırılıma çevirmeye çalışmıştım. Bu denli uzun bir sürede oluşan ve birden çok kez kırılma çabasına rağmen kırılmayan trendlerin kırılması ise genellikle majör bir hareket değişimine neden olmaktadır. Ons gümüşte de dikkat ederseniz son 5 haftadır mumların rengi yeşil olurken; şimdiye kadar aralıksız gerçekleşen yükseliş, majör bir hareket değişimine işaret etti.

Buna göre, 20 USD seviyesinden yaklaşık %25 yükselen ons gümüş muhakkak tüm yatırımcılarının yüzünü güldürmüştür. Yani son 5 haftadır önemli bir geri çekilme yaşamayan ons gümüşün kısa vadeli yatırımcıları haricinde kimseyi ters pozisyonda bırakmadığını söylemek mümkündür. Bu durum ise uzun süredir önemli bir kazanç serisi sunmayan ons gümüşü yeniden gözde bir yatırım aracı haline getirebilir.

Ana düşen trendin kırılması sonrasında yatırımcıların izleyeceği en önemli strateji de yükselen trende tutunulabildiği kadar uzun süre tutunmak olacaktır. Çünkü bu tarz önemli yükselişlerde yükselen trendden zaman zaman sapmalar oluşsa da, fiyat ana yükselen trendine geri dönmektedir. Bu sebeple trend kırılana kadar ara trendlerle oluşabilecek ekstra karlara odaklanmaktan ziyade ana yükselen trendde olabildiğinde uzun süre kalabilmek önemlidir.

Peki, trendin bittiği nasıl anlaşılır?

Öncelikle bu tarz yükselişlerde zirveyi bulmaya çalışmak beyhude bir çabadır çünkü kimse zirve seviyeyi bilemez. Burada zirveyi bulmaya çalışmaktansa ana yükselen trendin ne zaman kırıldığını ve o kırılmanın kalıcı olup olmadığını anlamaya çalışmak çok daha anlamlı bir çaba olacaktır. Çünkü olası her lokal zirveyi ana zirve olarak düşünmek yükselen trendden erken ayrılmaya neden olabilir. Bunun yerine ana yükselen trendin kırıldığı zaman bir miktar kazancı sisteme bırakarak ayrılmak uzun vadede en kazançlı stratejilerden biri olacaktır.

Ons gümüşün yükselişteki ilk hedefi olan 25,20 USD seviyesi ise dün itibarıyla egale edildi. Bu sebeple haftanın özellikle 26 USD altında ya da üzerinde mi kapatıldığını yakından izleyeceğiz. Bu seviye bundan önceki zirve seviye olduğu için bu seviye üzerinde kapanışlar alınması artık ons gümüşte alçalan dipler yerine yükselen zirvelerin yaşanmasına neden olabilir.

Ons gümüşün bundan sonra ara dirençleri olsa da ana direnç bölgesi olarak 27,45 USD seviyesini yakından izleyeceğiz. Bu seviye ana düşen trendin fibo 0.786 seviyesi olması nedeniyle önemli bir direnç olarak karşımıza çıkabilecek güçtedir.

ABD ÜFE verisi ve gümüşe etkileri

Dün açıklanan ABD ÜFE verisi beklentilerin aksine %0,5 gerileme gösterdi. Açıklanan veri ile ABD ÜFE verisinde son 25 ayın en düşük rakamı görülmüş oldu.

Daha önce açıklanan ABD TÜFE verisinin de beklentilerin altında gelmesiyle, Fed'in faiz artışı endişelerinde de ciddi azalma meydana geldi.

Buna göre Fed’in yıl içinde bir kez daha 0,25 puan faiz artışına gidebileceği, verilerin bu yönde gelmeye devam etmesi halinde faizlerde zirvenin bu bölgede görülebileceği düşünülmektedir. Bu durum ise gerek ons altında gerekse ons gümüşte yükseliş hareketini desteklemektedir.  

REKLAMI KAPAT X