Gümüşte umut verici hareketler yaşanıyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gümüşte umut verici hareketler yaşanıyor
Osman Bayrak
09.06.2023 10:12

Ons gümüş geçtiğimiz 2 hafta boyunca önemli bir geri çekilme gösterirken, bu haftayı umut verici hareketler sergileyerek kapatmaya aday görünüyor.

Aşağıdaki grafik ons gümüşün haftalık hareketlerini göstermektedir.

 

Kaynak: Tradingview

Yukarıdaki grafikte en dikkat çekici detayların başında düşen kanal desteğinin kırılması geliyor. 22,70 USD seviyesine dek geri çekilen ons gümüş eğer düşüşüne devam etmiş olsa idi, gün geçtikçe yükseliş umutları da zarar görürdü. Fakat dün yaşanan ani ve kuvvetli tepki yükselişi ile ons gümüş kendisini tekrar düşen trendin üzerine attı. Yaklaşık %3,5’lik bir yükseliş ile yükselen ons gümüş eğer haftayı 23,30 USD üzerinde kapatmayı başarırsa son derece başarılı bir pull-back onayı almış olacaktır.

Burada bahsettiğim pull back hareketini ise bir süredir bekliyorduk. Çünkü çok önemli ve uzun süreli bir direncin kırılması kolay olmamakla birlikte kırıldıktan sonra fiyatın tekrar dirence gelmesi olası yükselişin sağlıklı bir zeminde ilerlemesi içinde yararlı görülmektedir. Tüm bu nedenlerle bugünkü ons gümüş kapanışının yukarıdaki direnç üzerinde olması yükseliş adına artı yazacak bir faktör olarak kayıtlara geçecektir.

Dün açıklanan ABD İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları da beklenenden yüksek geldi. Buna göre 235 bin gibi bir beklenti varken, açıklanan rakam 261 bin oldu. İşsizlik haklarından yararlanma sayısının yüksekliği ise en kaba ifade ile ABD ekonomisinin zayıflığı ile ilişkilendirilebilir. Bu nedenle de verinin açıklandığı saatlerde ons gümüşe ciddi bir alım geldi. Bu alım ile ons gümüş ayrıca önemli teknik direncinin üzerindeki yerini sağlamlaştırdı.

Değerli metallerin veri odaklı yaşadığı hareketlilikler önümüzdeki dönemde de devam edecektir. Fed’in kararlarını etkileme gücü olan ve beklentilerin aksi yönde açıklanan tüm veriler de değerli metallere hareketlilik getirecektir.

Gram gümüş

Aşağıdaki grafik gram gümüşün haftalık hareketlerini göstermektedir.

 

Kaynak: Tradingview

Son bir haftada Dolar/TL’de yaşanan hareketlilik gram gümüş fiyatlaması üzerinde baskın hale geldi. Ons gümüş tarafındaki hareketliğin yüksek olması ve dolar/TL hareketlerinin de ons gümüş ile aynı yönde olması ile birlikte gram gümüş son 1 haftada yaklaşık %16 yükselişe imza attı. Yatırımcısı için en son bu büyüklükte bir yükseliş ise Aralık 2021’de görülmüştü. Haftalık mumların bar boylarının bu denli yükselmesi gram gümüşün içinde bulunduğu kanalın da yukarı yönde kırılmasına neden olabilir. Neden olabilir diyorum çünkü henüz hafta kapanmadı. Eğer gram gümüş haftayı 17,95 TL üzerinde kapatmayı başarırsa içinde bulunduğu yükselen kanalı yukarı yönde kırmış olacaktır.

Bu yönde yaşanabilecek bir harekette öncelikle 17,95 TL üzerinde kalıcılık görmek isteyeceğiz. Yani bu kanal dışına taşan hareketin bir boğa tuzağı olmasından ziyade önemli bir yükseliş adayı olarak algılanması son derece önemli olacaktır. Ve olası bu yöndeki bir yükselişte genişliği yaklaşık 5 TL olan yeni bir yükselen kanal açılacaktır. Olası bu hareketin temel unsurunun dolar/TL olma ihtimali kuvvetle muhtemel olduğu için özellikle önümüzdeki hafta dolar/TL’de görülecek hareketlerin gümüş yatırımcısı tarafından yakından izlenmesini faydalı görüyorum.

REKLAMI KAPAT X