Kritik ABD enflasyon verisi bugün açıklanacak

Okuma Süresi: 3 Dakika
Kritik ABD enflasyon verisi bugün açıklanacak
Hamit Alp Ünlü
10.11.2022 12:51

ABD’de bugün açıklanacak kritik ekim ayı enflasyon verisi öncesinde dolar düşüş sergilerken, piyasalar yıllık enflasyonun ufak bir gerileme göstermesini bekliyor.

Geçen hafta açıklanan Amerikan Merkez Bankası (Fed) Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) kasım ayı faiz kararında Fed’in arka arkaya dördüncü kez 75 baz puanlık faiz artışı yaparak ülkedeki politika faizini 3,75-4,00 seviyesine yükseltmesiyle birlikte piyasalarda Fed’in faiz artırımında vites küçülteceğine dair beklenti oluşmuş, bunu takiben faiz artış hızında yavaşlamayı teyitleyen Fed Başkanı Jerome Powell’ın enflasyonun düşmesinin zaman alacağı ve bu sebeple Fed’in nihai faiz noktasının tahminleri aşabileceğine dair mesajıyla swap piyasasında yüzde 5,1 faiz oranı fiyatlanmaya başlanmıştı.

Geçtiğimiz hafta cuma günü gelen beklentilerden yüksek gelen, tarım dışı istihdam verileri ise Fed'in agresif faiz artışı politikasın rağmen iş gücü piyasasının güçlü kaldığını gösterdi.

Piyasaların beklentisi ABD’de ekim ayında tarım dışı istihdamın 200 bin artması, işsizlik oranının ise yüzde 3,6’ya yükselmesi yönünde olsa da, tarım dışı istihdam 261 bin artarak tahminlerin hayli üzerinde açıklandı. İşsizlik de beklentileri aşarak yüzde 3,7’ye yükseldi. Ülkede ayrıca ücretler de yükseldi. Ücretlerdeki yükseliş de ücret artışlarının enflasyona baskı yapmaya devam edeceğine işaret etti. Bu verinin ardından swap piyasasında Haziran 2023 için yüzde 5,25 faiz oranı fiyatlanmaya başlandı.

ABD ara seçimlerinde sonuçlar belirsizliğini koruyor

ABD’de kesin sonuçları halen açıklanmayan ara seçimlerde ise, her ne kadar piyasaların ve kamuoyunun beklentisi Cumhuriyetçilerin Senato’da ve Temsilciler Meclisi’nde kontrolü sağlamaya doğru gittiği yönünde olsa da, Demokratların kritik noktalarda seçimden zaferle çıktığını görüyoruz. Seçimin daha farklı şekilde kazanılacağını düşünen demokratlarda ise açıklanan sonuçlarla birlikte eleştiriler ve çatlak sesler de yükselmeye başladı. Seçim sonuçlarının belirsizliğini koruması dolar üzerinde baskı oluşturarak doların da belirsizliğini korumasına sebep oldu. Cumhuriyetçilerin seçimden zaferle çıkması halinde ise oluşabilecek siyasi tıkanıklık, Demokratların halihazırdaki mali planlarının sekteye uğraması ve mali teşviklerde yaşanabilecek potansiyel zorluklar dolarda kayıplara neden olabilir.

Beklentiler ne yönde?

Bugün öğleden sonra açıklanacak ekim ayı enflasyon rakamları, Fed'in faiz artırımlarının enflasyonu baskı altına alıp alamadığına dair işaretler verecek. Cleveland Fed yaptığı en son tahminde ekim ayı verilerinde TÜFE’nin yüzde 8,1, çekirdek TÜFE’nin yüzde 6,5; kasım ayında ise TÜFE’nin yüzde 8, çekirdek TÜFE’nin ise yüzde 6,6 olacağını öngörmüştü.

Ekim ayında petrol fiyatlarındaki ve kira giderlerindeki artış ve tahıl fiyatlarının yükselmesi enflasyondaki aylık artışın süreceğine işaret ediyor.

Revize edilen son tahminlere göre piyasaların beklentisi, ekim ayında yıllık TÜFE’nin yüzde 8,2’den yüzde 8’e gerilemesi ve aylık TÜFE’nin yüzde 0,4’ten yüzde 0,6’ya yükselmesi yönünde. Çekirdek TÜFE’nin ise yıllık bazda yüzde 6,6’dan yüzde 6,5’e, aylık bazda ise yüzde 0,6’dan yüzde 0,5’e düşmesi bekleniyor. Bloomberg tarafından yapılan ankette ise beklenti yıllık TÜFE’nin yüzde 7,9; yıllık çekirdek TÜFE’nin ise yüzde 6,5 olması yönünde.

Açıklanacak veri öncesinde dün dolar endeksi 109,4987 seviyesine düşerek son bir buçuk ayın en düşük seviyesini gördü. Bugün ise yeniden 110 seviyesinin üzerinde seyreden endeks, açılıştan bu yana yüzde 0,04 gerilemeyle 110,50 seviyesinde seyrediyor. 108 seviyesi önemli bir destek noktası olarak izleniyor.

Etiketler: abd enflasyon
REKLAMI KAPAT X