Ons altında kritik destek: 1935 USD

Okuma Süresi: 3 Dakika
Ons altında kritik destek: 1935 USD
Osman Bayrak
29.03.2023 09:37

İkili tepe ihtimaline dikkat çektiğim altın fiyatlarında yaşanan kar satışları sonrasında toparlanmaya çalışan ons altın için kritik destek 1935 USD’den geçmektedir.         

Pazartesi günü yayımlanan analizimde ons altında ikili tepe ihtimaline dikkat çekmiştim. Ons altının yeni bir tepe daha yapamaması ve ikinci yükseliş denemesinde de 2000 USD üzerinde kapanış alamamasıyla ons altında güç kaybı dikkat çekmeye başladı. Ons altının hem 1810 USD seviyesinden başlayan yükselen trendin desteğine yaklaşması hem de 2000 USD seviyesi üzerinde tutunamaması RSI göstergesindeki negatif uyumsuzluğa ihtimal vermemize neden oldu. Pazartesi gün içinde 1975 USD seviyesinin aşağı kırılmasıyla sert bir geri çekilme yaşanması sonrasında ise ons altın 1945 USD seviyesini test etti.

Bu aşamadan sonra ons altında görülen tepki yükselişinin nerede sonlanabileceğini yakından izleyeceğiz. Yeniden yükseliş trendine dönebilmesi için ons altın fiyatının 2000 USD seviyesi üzerine çıkması gerekecektir. 2000 USD seviyesi üzerine çıkılmasını ise şu aşamada yeni bir haber gelmeden zor görüyorum. Sıcak haberlerin peş peşe geldiği günlerde bile 2000 USD üzerinde tutunamayan ons altının yükselişi için temel gerçeklerde yeni gelişmelerin olması gerekecektir. Bu nedenle de olası geri dönüşlerde fiyatın 1935 USD üzerinde kalması yeni yükseliş hareketi için umut verici olacaktır. Fakat özellikle 1935 USD seviyesinin kırıldığı bir senaryoda ons altında ikili tepe formasyonu işlerlik kazanıp 1870 USD seviyesi hedef haline gelebilir. Bu nedenle ons altının 1935 USD seviyesine yaklaşması halinde short pozisyon açacak traderlar harekete geçebilir. Böylelikle ons altın fiyatlarında kısa vadeli ayı piyasası dinamikleri hakim olabilir. Bu sebeple yatırımcıların dikkatli olması gerekmektedir.

Göstergeler tarafında da zayıflık emareleri görülmektedir. Özellikle RSI göstergesinin 4 saatlik grafikte negatif uyumsuzluk sergilemesi ons altın fiyatındaki en önemli zayıflık işareti olmaya devam etmektedir. Eğer ons altın fiyatındaki son tepki yükselişi kalıcı bir yükseliş haline gelecekse RSI kendi düşen trendini kırmalıdır. Bu da kalıcı yükseliş adına ilk ve en önemli adım olarak kayda geçecektir. Diğer taraftan DMI göstergesi net al pozisyonundan güç kaybetmeye devam etmektedir. DMI göstergesi ayrıca henüz bir sat sinyali vermese de sat sinyaline doğru hareket etmektedir. Eğer bugün ve yarın ons altın fiyatında zayıflama görülürse DMI ve MACD göstergelerinin de sat sinyali üretebileceği söylenebilir.

Tüm bu teknik gerçeklerle ons altının bugün ve yarınki hareketleri son derece önemlidir. Eğer bugün ve yarın bir yükseliş hareketi görülürse göstergelerin sat sinyali verme ihtimali de son derece azalacaktır. Aksi halde ikili tepe ihtimalinin yaşanma ihtimali yükselecektir.

DXY Endeksi

106 seviyesinden düşüşe başlayan DXY endeksinde ise güç kaybı devam etmektedir. Ons altın ile ters korelasyona sahip olan dolar endeksinde (DXY) 102,8 seviyesi üzerinde kapanış alınmadığı sürece 100,8 seviyesine kadar geri çekilme yaşanması ve ikili dip oluşması gündeme gelebilir. DXY’nin gerek 102,8 seviyesi üzerine çıkarak gerekse de 100,8 seviyesine temas ederek bir yükseliş başlatması halinde ise ons altının ikili tepe ihtimalini yaşama ihtimali artar. Bu nedenle ons altınla birlikte hafta kapanışına dek dolar endeksini de bu açıdan yakından izleyeceğiz.

REKLAMI KAPAT X