Sterlin momentum yakalamaya çalışıyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
Sterlin momentum yakalamaya çalışıyor
Hamit Alp Ünlü
12.10.2022 16:01

Bugün İngiltere’de ağustos ayı büyüme verilerinin açıklanması ve İngiltere Merkez Bankasından tahvillerle ilgili açıklama gelmesinin ardından sterlin, momentum yakalamaya çalışıyor.

Bugün açıklanan veriler bize temmuz ayında yüzde 0,1 büyüyen İngiltere ekonomisinin ağustos ayında, beklenmedik bir şekilde yüzde 0,3 küçüldüğünü gösterdi. İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi tarafından yayınlanan ağustos ayına ilişkin büyüme raporuna göre daha önceki okumada yüzde 0,2 olarak belirlenen gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) bugünkü raporla yüzde -0,3 olarak revize edildi. Bu veri elbette ülkedeki resesyon riskini artırdı.

Açıklanan veriler ışığında İngiltere’de inşaat sektörü temmuz ayındaki yüzde 0,1’lik büyümenin ardından ağustos ayında da yüzde 0,3 büyüdü. Sağlık, sosyal hizmet, eğlence ve sanat kalemlerini de içeren hizmet sektörü temmuz ayındaki yüzde 0,3 büyümeyi takiben ağustos ayında yüzde 0,1 küçüldü. Fakat ülke ekonomisinde yaşanan daralmanın asıl sebebi üretim sektöründe yaşanan gerileme oldu.

Üretim temmuz ayında gerçekleşen yüzde 1,1'lik düşüşün ardından ağustos ayında da yüzde 1,8 gerileyerek İngiltere ekonomisindeki daralmada en büyük pay sahibi oldu. Üretimde yaşanan bu gerilemede ise imalatta görülen yüzde 1,6’lık düşüşün etkisi şüphesiz ki yadsınamaz.

Müdahale açıklamaları sterlinde volatilite yarattı

BoE, eylül ayı sonunda İngiliz sterlininde yaşanan rekor gerileyiş ve piyasalardaki oynaklık sebebiyle 28 Eylül’de tahvil alımı yapacağını açıklamıştı. Risklerin azalması durumunda süreç 14 Ekim tarihinde tamamlanacaktı.

Dün akşam saatlerinde Washington’daki Institute of International Finance yıllık toplantısında yaptığı konuşma esnasında İngiltere Merkez Bankası (Bank of England – BoE) Başkanı Andrew Bailey’in BoE’nin tahvil piyasasına müdahalesinin bu hafta sona ereceğini söylemesi, sterlinde ve hisse senetlerinde sert satış hareketini tetikledi.

Ayrıca Bailey programa katılan tüm fonlara ve firmalara seslendiğini belirterek bu fon ve firmaların pozisyonlarını 14 Ekim’e dek kapamaları gerektiğini ifade ederek 65 milyar sterlin değerindeki acil tahvil alım programının önümüzdeki haftaya uzatılmayacağını belirtti.

Bailey  ayrıca önümüzdeki hafta emeklilik fonlarının yalnızca BoE tarafından bu hafta açıklanan kısa vadeli repo programı vasıtasıyla finansmana erişebileceğini, BoE’nin artık daha fazla varlık alımı için para basmayacağını da sözlerine ekledi.

Bailey’in bu açıklamalarının ardından İngiliz sterlini/dolar çaprazı eylül sonundan beri ilk defa 1,10 seviyesinin altına geriledi. Bugün sabah saatlerinde ise çapraz 1,1015’ten işlem gördü.

Fakat daha sonra Financial Times tarafından yapılan haber havayı biraz değiştirdi. Söz konusu habere göre ise Bailey’in son açıklamalarına karşın BoE bankacılara piyasa koşulların gerektirmesi durumunda programın uzayabileceğini ifade etmişti. Bu haberin ardından tekrar yükselerek 1,1098 seviyesini gördü.

Ancak BoE, bugün yaptığı açıklamada tartışmalara son noktayı koyarak geçici olarak uygulanan varlık alımlarının 14 Ekim tarihinde tamamlanacağını yineledi. Banka ayrıca, geçici tahvil alımlarının sorunsuz şekilde sona ermesi adına ve düzenli piyasa koşullarını yeniden tesis etmek için daha fazla dayanak noktası sağlaması düşüncesiyle günlük tahvil alım operasyonlarının kapsamını endeks bağlantılı tahvillerin alımlarını da içerecek şekilde genişleteceğini de duyurdu.

Sterlin volatiliteden yukarı yönlü ivmeyle çıkmak istiyor

Sterlini/dolar çaprazı açılışta Asya piyasalarındaki negatif hareketi toparlayıp 1,100 seviyesini görmesinin ardından; yatırımcıların İngiltere’de BoE ve Başbakan Liz Truss’ın farklı politikaları sebebiyle hissettiği belirsiz havadan ötürü bir volatilite yaşıyor.

Bugün yayımlanacak Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı tutanakları öncesinde dolar nispeten durgun bir görüntü sergilerken, sterlin/dolar çaprazı yaşanan volatiliteden momentumla çıkmak istiyor.

İngiliz sterlini/dolar çaprazı şu dakikalar itibarıyla yüzde 0,80’lik bir yükselişle 1,1053 seviyesinden işlem görüyor.

Etiketler: sterlin sterlin/dolar
REKLAMI KAPAT X