Bitcoin’de yeni bir 'boğa piyasası' başlar mı?: Bitcoin ETF onayı ve sektöre etkileri

Okuma Süresi: 6 Dakika
Doviz.com
24.01.2024 12:30

SEC tarafından 11 spot Bitcoin ETF’inin onaylanmasının ardından kripto sektörü bu gelişmenin bir boğa piyasasını tetikleyip tetiklemeyeceğini merakla beklemeye başladı. Kripto para borsası Coinex ise hazırladığı rehber ile Bitcoin ETF’lerine yönelik merak edilenlere ışık tuttu.

Son yıllarda yatırımcıların gözünde önemli piyasalardan biri haline gelen kripto para piyasalarına geleneksel piyasalardan sermaye akışı hızlanmıştı.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ise ARK 21Shares, Invesco Galaxy, VanEck, WisdomTree, Fidelity, Valkyrie, BlackRock, Grayscale, Bitwise, Hashdex ve Franklin Templeton’un başvurularını da içeren 11 spot Bitcoin ETF’ine 10 Ocak tarihinde onay verdi ve 11 Ocak 2024 tarihinde spot Bitcoin ETF'leri ABD borsalarında işlem görmeye başladı.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun spot Bitcoin ETF’lerine yönelik son onayı ise sektörde derin bir etki bırakarak hem geleneksel piyasalarda hem de kripto piyasalarında 2024 yılında bir boğa rallisinin yaşanması beklentilerini kuvvetlendirdi.

Bu beklentilerin ortasında Bitcoin fiyatı, önceki yılın ekim ayında 26,000 dolar seviyesindeyken 9 Ocak’ta 47,000 doları aşarak neredeyse 20 ayın en yüksek değerine ulaştı. BTC’nin 46,000 doların üzerinde işlem gördüğü son tarih ise Nisan 2022 olmuştu.

Bitcoin fiyatı, ETF onayının ardından ise 11 Ocak tarihinde 49.000 dolar seviyesini test etti. Ancak işlem hacmine göre lider kripto para birimi bu zirvesinden yaklaşık yüzde 20 gerileme kaydederek 40 bin doların altını test etti. Bu durum ise sektörde volatiliteyi artıran Bitcoin ETF’lerini anlamanın gerekliliğini yeniden ortaya koydu.

Bitcoin ETF (Borsa Yatırım Fonu) nedir?

Bitcoin ETF’leri geleneksel hisse senetleri gibi borsalarda işlem gören bir tür borsa yatırım fonudur. Bu finansal enstrüman, yatırımcıların kripto varlıkları doğrudan elde tutma ve bu varlıkları yönetme sürecini ortadan kaldırarak Bitcoin alım satımı yapmasına olanak sağlar.

Bitcoin ETF’leri, yatırımcılara Bitcoin piyasasına daha uygun ve şeffaf bir şekilde katılma olanağı sunması sebebiyle Bitcoin fiyatını yukarı yönlü destekleme eğilimindedir.

Kripto para borsası Coinex de tarih boyunca altın ETF’lerin onaylanmasının altın fiyatları üzerindeki olumlu etkisi olduğunu belirterek, Amerika Birleşik Devletleri’nde spot Bitcoin ETF’lerinin onaylanmasının da muhtemelen Bitcoin fiyatları üzerinde olumlu bir etki yaratacağını düşünmektedir.

Galaxy Digital de daha önce altını referans alarak Bitcoin fiyatlarında spot ETF’lerin onaylanmasının ardından ilk yıl içinde bir artış öngören tahminlerde bulunmuştu. Ancak ETF’lerin altına olan ilgi üzerindeki etkisinin daha sınırlı kalması noktasında Bitcoin ve altın birbirinden önemli ölçüde ayrışmaktadır. Bu kapsamda yatırımcıların Bitcoin’e karşı daha temkinli olması sebebiyle ETF onayının sektör üzerinde daha fazla etkili olması beklenmektedir.

Bitcoin ETF'lerinin başlıca avantajları

Bitcoin ETF onayının sunduğu bazı avantajları ise kripto para borsası Coinex şöyle sıralamaktadır:

Geliştirilmiş kolaylık ve likidite

Bilindiği üzere kripto para işlemleri, geleneksel finans yatırımlarına kıyasla daha karmaşık bir yapıya sahiptir ve yatırımcıların belirli bir teknik bilgi ve deneyime sahip olmasını gerektirir.

Bitcoin ETF’leri ise geleneksel yatırımcılara daha pratik ve likit bir yatırım yöntemi sunmaktadır. Buna göre geleneksel borsalarda ETF satın alan yatırımcılar, kripto varlıkları yönetme ve özel anahtarlar ile güvenli depolama gibi konularla uğraşmak zorunda kalmayarak daha az giriş engeliyle karşılaşmaktadır.

Böylelikle Bitcoin ETF’lerinin varlığı, işlem sürecini basitleştirerek daha fazla finansal yatırımcının katılımına destek olmaktadır. Bu ise Bitcoin piyasasındaki katılımcı tabanını genişleterek Bitcoin’in genel likiditesini artırmaktadır.

CoinEx’in aktardığına göre birkaç spot Bitcoin ETF başvuru sahibi de bu hedef kapsamında verdikleri değiştirilmiş S-1 belgelerinde, ETF ücretlerini düşürmüştür.

ETF ücretleri sadece yatırımcılar için bir yatırım maliyeti değil, aynı zamanda doğrudan yatırım getirisini etkileyen, yatırımcıların yatırım seçiminde önemli bir faktör olmaları nedeniyle de piyasalarca yakından takip edilmektedir.

Aşağıdaki ücret tablosundan da görülebileceği üzere hem ARK 21Shares hem de Bitwise, başlangıçta 0 yönetim ücreti ile piyasayı domine etme stratejisi uygulamıştır. Bitwise ayrıca ETF ücretlerini mevcut tüm ürünler arasında en düşük olan %0,20'ye düşürmüştür.

Uyumluluk ve düzenleme

Bitcoin ETF’lerinin uyumluluğunun geleneksel yatırımcıların kripto piyasasına olan güvenini artırması beklenmektedir. ETF’ler geleneksel finansal sistem içinde düzenlenen ürünler olduğundan, bunların tanıtılmasının bazı geleneksel yatırımcıların kripto pazarındaki yetersiz düzenleme konusundaki endişelerini gidermeye yardımcı olabileceği düşünülmektedir.

Bitcoin işleminin anonimlik ve geri döndürülemezlik gibi özellikleri nedeniyle de birçok geleneksel finans kurumu hala Bitcoin’e karşı temkinli yaklaşmaktadır. Bununla birlikte, mevcut Bitcoin yatırım ürünleriyle karşılaştırıldığında spot ETF’ler, saklama, izleme ve iflas koruması açısından düzenleyici kurumlar tarafından belirlenen daha katı uyumluluk gereksinimlerini karşılamaktadır. Bitcoin ETF’lerinin piyasaya sürülmesi böylelikle kurumsal yatırımcılara düzenlenmiş ve daha şeffaf bir yatırım yöntemi sağlayarak Bitcoin pazarına katılım konusunda güven sağlamaktadır. Bitcoin ETF’lerinin onaylanması bu sebeple Bitcoin’in geleneksel finansal piyasalardaki meşruiyetini artıracak ve ardından geleneksel yatırımcıların güveninin artmasına yol açacak bir gelişme olarak görülmektedir.

Portföy çeşitlendirmesi

Geleneksel yatırımcılar genellikle yatırım riskini azaltmak için yatırım portföylerinde çeşitlilik elde etmeye çalışmaktadır. Bitcoin’in bir kripto varlık sınıfı olarak piyasaya sürülmesi ise geleneksel yatırımcılara yatırım portföylerine belirli bir riskten korunma ve portföy çeşitliliği sağlama avantajı sunmaktadır.

Boğa piyasaları için anahtar faktör olarak Bitcoin ETF

Bitcoin ETF’lerinin piyasaya sürülmesinin geleneksel yatırımcılara Bitcoin ETF’lere yatırım yaparak fonlarını kripto para piyasasında değerlendirme imkanı tanıması sebebiyle kripto para piyasasını yönlendiren önemli bir katalizör olduğu düşünülmektedir.

Bitcoin ETF’leri, yeni fon akışının yanı sıra kripto pazarının likiditesini ve şeffaflığını da artırırken, kripto pazarının uyumluluğunu artırarak daha geniş bir yatırımcı yelpazesinin kripto pazarına katılması için daha fazla güven sağlamaktadır. Sonuç olarak, Bitcoin ETF’lerinin hala bazı zorluklarla karşı karşıya olsa da, kripto pazarına daha fazla katılımcı ve canlılık getirmesi ile kripto pazarını boğa piyasasına doğru itmede önemli bir rol oynayacağı düşünülmektedir.

Bitcoin ETF’lerinin getirdiği marjinal faydaların ise altın ETF’lerininkini geride bırakabileceği düşünülmektedir.

Kriptodaki boğa piyasalarının tarihsel başlangıç noktalarına bakıldığında da bunların olumlu bilgiler, yenilikçi uygulamalar ve artan fonlar üzerine inşa edildiği görülmektedir.

Bitcoin ETF’lerinin onaylanması bu sebeplerle nisan ayında gerçekleştirilmesi planlanan Bitcoin yarılanması öncesine olumlu bir faktör olarak görülmektedir. Coinex’in aktardığına göre bütün bunlar, 2024 yılında muhtemelen yeni bir kripto boğa piyasası turuna girilebileceğine de işaret etmektedir.

Bu sebeplerle Bitcoin ETF’lerinin piyasaya sürülmesi şüphesiz kripto pazarında dikkate değer bir gelişme olarak görülmeli yine de yatırımcılar, kripto piyasasının değişkenliği sebebiyle dikkatli olmalı ve  kripto piyasası trendlerini takip etmelidir. CoinEx de bu trendleri işlem platformu (https://www.coinex.com) üzerinden kripto para yatırımcılarına sunmaktadır.

CoinEx hakkında

2017'de kurulan CoinEx, işlemleri daha kolay hale getirmeyi taahhüt eden küresel bir kripto para borsasıdır. Platform, spot ve marj işlemler, vadeli işlemler, takas, otomatik piyasa yapıcı (AMM) ve finansal yönetim hizmetleri de dahil olmak üzere bir dizi hizmet sunmaktadır. Kuruluşundan bu yana bu hizmetleri 200'den fazla ülkede 5 milyonu aşkın kullanıcı ile buluşturan Coinex, “önce kullanıcı” hizmet ilkesine sadık kaldığını belirterek adaletli, saygılı ve güvenli bir kripto işlem ortamı geliştirmek amacında olduğunu aktarmaktadır. Bu kapsamda Coinex, kullanıcıların kripto para dünyasına kolayca erişmelerini sağlayarak ürün ve hizmetlere erişimi de kolaylaştırmaktadır.

REKLAMI KAPAT X