ABD 10 yıllık tahvil faizi altın için alarm veriyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
ABD 10 yıllık tahvil faizi altın için alarm veriyor
Osman Bayrak
05.01.2024 09:20

Altın ile kuvvetli bir ters korelasyona sahip olan ABD 10 yıllık tahvil faizleri yönünü tekrar yukarı çevirerek altın yatırımcıları için önemli bir alarm verdi.

Aşağıdaki grafik ABD 10 Yıllık Tahvil Faizlerinin günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

%4,30 kritik direnç seviyesini aşan faiz oranı, son olarak %5 seviyesinde zirve yaparak yönünü aşağı çevirmişti. Altın gibi değerli metaller ile kuvvetli ters korelasyona sahip olan ABD 10 yıllık faiz oranının bu düşüş döneminde ise ons altın cephesinde önemli bir kuvvetlenmenin yaşandığına şahit olmuştuk.

Temel anlamda artan faiz oranları altın gibi faiz geliri olmayan yatırım araçları için olumsuz görülmektedir. Yukarıda her ne kadar kuvvetli ters korelasyon var demiş olsam da son dönemde farklı bir yapı ile de karşı karşıyayız açıkçası. Faiz oranlarındaki değişimlere altının tepkisi kısa sürede gerçekleşmiyor. Bir süre yaşanan net yön değişimine kayıtsız gibi görünse de orta vadede bahsettiğim ters korelasyon ilişkisi etkisini göstermektedir. Bu nedenle eğer ABD 10 yıllık Tahvil faizi haftayı %3,9 seviyesi üzerinde kapatmayı başarır ise altın yatırımcısının bir gözü önümüzdeki haftadan itibaren burada olmalıdır. Olası yükselişin devamı ons altın üzerine baskı olarak yansıyabilir.

Ons altın

Bu gelişme ışığında ons altın grafiğini incelediğimizde 2070 USD seviyesinde bulunan kritik direncin ons altının bu hafta da altında kalmasını sağladığına şahit oluyoruz. Ons altın haftanın ilk iş gününde 2078 USD seviyesine yükselmeyi başarsa da bu seviyede kalamayarak günü 2059 USD seviyesinde kapattı. Haftanın kalan günlerinde de güç kaybının artarak devam ettiğine şahit olduk. Bu değer kaybında yukarıda özetlemeye çalıştığım gelişmelerin de etkisi büyük oldu.

Ons altın için bu haftanın en kritik destek seviyesi 2025 USD olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu seviye 1800 USD’den gelen yükselen trendin destek seviyesi olduğu için olası bir yükseliş hareketi için üzerinde kalması son derece önemli görünmektedir. Ons altın için de 1800 USD’den gelen yükselen trend ve 2070 USD yatay direnç seviyesi arasında daralan üçgen yapısı oluşmaktadır. Eğer bu yapı aşağı kırılır ise baskının artması gündeme gelir ki bu da ons altının 1975 USD seviyesine kadar geri çekilmesi ile sonuçlanabilir. Fakat olası yükseliş denemelerinde gözler tekrar 2070 USD’den geçen kritik dirençte olacaktır. Artık olası yükselişlerde bu seviyenin kırılmış olabilmesi için bu seviye üzerinde en az 2 hacimli yeşil mum ile kapanış gelmesi gerekecektir.

Daha önce sığ piyasa saatlerinde gelen yükseliş denemesi başarısız bir deneme olarak kalmakla birlikte olası yukarı hareketlerde ons altına bir sonraki hedefini belirleme açısından kritik öneme sahiptir. 

Gram altın

Ons altında yaşanan bu hareketler gram altının da 1940-1980 TL bölgesine hapsolmasına neden oldu. Bu sınırlı alan içinde kararsız hareketler sergileyen gram altın için henüz tehlikeli bir görünüm söz konusu değil gibi. Çünkü gram altın içinde bulunduğu her iki yükselen kanal içinde de hareketini sağlıklı şekilde sürdürmektedir. Bu hafta ve önümüzdeki hafta 1925 TL ve 1860 TL sıralı destekleri aşağı yönde kırılmadığı sürece gram altının yönünü yukarı yönlü okumaya devam edebiliriz. 

REKLAMI KAPAT X