ABD enflasyon verisinden altına destek

Okuma Süresi: 3 Dakika
ABD enflasyon verisinden altına destek
Osman Bayrak
15.11.2023 10:49

Dün açıklanan ABD enflasyon verisinin beklentilerin altında gelmesiyle birlikte başta altın ve gümüş olmak üzere değerli metallerde yukarı yönlü bir ivmelenme izlendi.

ABD'de ekim ayı enflasyon verileri dün açıklandı. Buna göre ekim ayı ABD TÜFE verisi %0,1’lik artış beklentisine karşın değişim göstermedi. Bu sayede ABD yıllık TÜFE verisi de %3,3'lük beklentiye karşın %3,2 artış kaydetti. Ek olarak ABD ekim ayı çekirdek enflasyon verisinde de %0,3’lük bir artış beklenirken artış %0,2 ile sınırlı kaldı.

Piyasa beklentilerinin altında gelen ABD enflasyon verileri ise ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artırım politikasını doğrudan etkileyecek güce sahip olduğu için piyasada pozitif bir hava estirdi.

İLGİLİ HABER Piyasada oynaklık arttı: Euro/TL tüm zamanların zirvesine çıktı ABD'de enflasyonun ekimde beklenenden fazla yavaşlaması sonrasında Fed’in faiz artırımlarında sona gelmiş olabileceğine yönelik beklentilerin güçlenmesiyle varlık fiyatlarında oynaklık arttı. Bu kapsamda euro/TL gün içi işlemlerde tarihinde ilk kez 31,20 seviyesine ulaştı.

Altının bu havadan pozitif etkilenmesinin nedeni ise açıklanan verilerin faiz artırım kararlarını yumuşatacak etkide olmasıydı.

Aşağıdaki grafik ons altının 4 saatlik hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Ons altında hafta ortasına kadar devam eden zayıflık ons altını 1933 USD seviyesine dek sürüklemişti. Bu seviye aynı zamanda ons altının 1815-2010 USD arasındaki yükseliş hareketinin fibonacci 0,382 desteği olması nedeniyle yakın takibimizdeydi. Bu destek kırılmış olsaydı 1910-1915 USD bölgesi ana hedef haline gelecekti. Bu hareket örneğinde gördüğümüz gibi teknik analiz temelde önemli bir olasılık yönetimidir. Bir yönde başlayan bir hareketin devamlılığı ve potansiyel dönüş bölgeleri tam olarak olasılıkların doğru yönetilmesi ile analiz edilebilir.

Ons altının yukarıdaki yatay kanaldan aşağı doğru sıyrılan hareketinin ana hedefi 1920 USD olarak görünse de, ABD tarafında açıklanan verilerin etkisi ile ons altının yönü tekrar yukarı dönmüş oldu. Fakat yukarı yönlü bu hareketin başlangıcından önce dikkat ederseniz ons altın yatay bölgede 1 gün vakit geçirerek 2004 USD seviyesinden gelen kırmızı alçalan trende temas etti. Bu temas aslında piyasanın açıklanacak verilere bir hazırlık yaptığının açık bir göstergesi niteliğindeydi. Eğer açıklanan veriler piyasa beklentisinden de yüksek bir enflasyon rakamı olsaydı belki de şu an 1910-1920 USD bölgesinde hareket eden bir ons altın ile karşı karşıyaydık. Fakat yukarı yönlü hareketi destekleyen veriler ile birlikte ons altın kırmızı alçalan trendi yukarı kırarak soluğu ilk direnç bölge olan 1960 USD bölgesinde aldı. Hareketin momentumu ile her ne kadar dün 1971 USD seviyesi test edilmiş olsa da, konsolidasyon 1960 USD bölgesinde gerçekleşti. Bu seviye hem yatay kanalın destek seviyesi hem de fibonacci 0,236 desteği olduğu için ons altının bu seviyede konsolide olmaya çalışması ise gayet normaldir.

Şu an için en önemli soru ons altının tekrar 1960 USD seviyesi üzerinde kalıcılık gösterip gösteremeyeceğidir. Eğer bu seviye üzerinde kalıcılık sağlayabilirse ons altın için tekrar 1960-2004 USD arasındaki yatay bölge aktive olur. Bu da bizleri kısa vadede ons altını 1960 USD desteği ve 2000 USD direnci ile takip etmeye sevk edecektir.

REKLAMI KAPAT X