Ağustosun ilk haftasında piyasaların takip edeceği önemli gelişmeler

Okuma Süresi: 3 Dakika
Ağustosun ilk haftasında piyasaların takip edeceği önemli gelişmeler
Hamit Alp Ünlü
30.07.2023 20:21

Merkez bankası kararlarıyla çok yoğun geçen geçtiğimiz haftanın ardından yine yoğun geçecek bu haftada piyasalar çeşitli verileri takip edecek

Geçtiğimiz hafta çarşamba günü Amerikan Merkez Bankası (Fed) gerçekleştirdiği temmuz ayı Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısında haziran ayında ara verilen faiz artışına devam etme kararı aldı ve 25 baz puanlık faiz artışına gitti. Benzer biçimde, perşembe günü de Avrupa Merkez Bankası (ECB) gerçekleştirdiği para politikası toplantısı ile birlikte faizleri bir kez daha artırma kararı aldı ve piyasa beklentileri doğrultusunda 25 baz puan daha faiz artırmaya karar verdi. Piyasaların beklentileri doğrultusunda gelen faiz kararları büyük sürpriz yaratmazken ECB Başkanı Christine Lagarde’ın, gerek görülmesi halinde eylül ayında ECB’nin faiz artışını pas geçebileceğine ilişkin açıklaması ile birlikte euro gerilerken Avrupa’da hisse senetleri yükseldi.

Bu hafta ise ekonomi gündemi yine yoğun ve piyasalar önemli verileri takip edecek. ABD’de tarım dışı istihdam verisi ve devam eden kazanç sezonu takip edilecekken Euro Bölgesinde ise enflasyon ve gayri safi yurtiçi hasıla verileri (GSYİH) açıklanacak. İngiltere Merkez Bankasının (Bank of England - BoE) faiz kararını açıklayacağı haftada içeride ise temmuz ayı enflasyon verisi takip edilecek.

 

ABD temmuz ayı tarım dışı istihdam verisi

Bu haftanın en önemli gelişmesi olan ABD temmuz ayı tarım dışı istihdam verisi cuma günü açıklanacak. Piyasaların beklentisi ABD ekonomisinin temmuz ayında 184 bin istihdam yarattığını göstermesini bekliyor. Ortalama saatlik kazançların düşmesi beklenirken işsizlik oranının ise yüzde 3,6’da sabit kalması bekleniyor.

Fed Başkanı Jerome Powell, geçtiğimiz haftaki FOMC toplantısının ardından yaptığı açıklamada faiz artışlarının sürebileceğini; fakat ekonomide artık resesyon beklemediklerini dile getirmişti. ABD’de istihdam piyasasının güçlü kalması Fed’de faiz politikası boyunca daha rahat hareket etme ve faiz artış kararlarını daha kolay alabilme imkanı sağlamıştı.

 

Euro Bölgesi verileri

Geçtiğimiz hafta ECB’nin faizleri 25 baz puan daha artırmasının ardından pazartesi günü Euro Bölgesinde temmuz ayı tüketici enflasyon ve ikinci çeyreğe ilişkin GSYİH verilerinin ilk okumaları açıklanacak.

Temmuz ayı yıllık tüketici fiyat endeksinin (TÜFE) yüzde 5,5’ten yüzde 5,3’e inmesi beklenirken yıllık çekirdek TÜFE’nin ise yüzde 5,5’ten yüzde 5,4’e gerilemesi bekleniyor. Aylık TÜFE’nin ise yüzde 0,3’te sabit kalması bekleniyor.

GSYİH verisi ilk çeyrekte yüzde eksi 0,1 ile küçülmeye işaret etmişti. İkinci çeyrek ilk okumasında ise GSYİH’nin yeniden büyüme bölgesine geçmesi bekleniyor.

 

BoE toplantısı ve faiz kararı

BoE, enflasyonla mücadele kapsamında 2021 yılının Aralık ayından bu yana aralıksız şekilde faiz artırıyor. Haziran ayında yüzde 7,9 olarak açıklanan TÜFE beklentilerin altında kalsa da halen hem BoE’nin hedefinin çok üzerinde hem de büyük ekonomiler arasında en yüksek seviyede.

BoE, önceki toplantıda sürpriz şekilde 50 baz puanlık artış gerçekleştirdi.Piyasalar, perşembe günü gerçekleşecek bu toplantıda yeniden 25 baz puanlık bir faiz artışı kararı alınmasını beklese de yüksek enflasyon dikkate alındığında 50 baz puanlık bir artış ihtimali de göz ardı edilmemeli.

 

Temmuz ayı TÜFE verisi

Perşembe günü ülkemizde temmuz ayı TÜFE verileri açıklanacak. Geçtiğimiz ay yıllık TÜFE yüzde 38,21 ile aylık TÜFE ise yüzde 3,92 ile beklentilerin altında kalmıştı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) faiz artış politikasına başlaması ile birlikte enflasyonda gerileme beklentisi artarken geçtiğimiz hafta TCMB tarafından açıklanan yılın üçüncü enflasyon raporunda 2023 yılı yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 22,3’ten yüzde 58’e çıkarıldı.

 

REKLAMI KAPAT X