Altın fiyatlarında ABD enflasyonu etkisi

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın fiyatlarında ABD enflasyonu etkisi
Osman Bayrak
14.02.2024 10:16

Dün açıklanan ABD enflasyon verisinin beklentilerin üzerinde gelmesi ile birlikte altın tarafına net bir satış geldi. Dilerseniz bu satış sonrası altın tarafındaki teknik görünümü inceleyelim.

Dün açıklanan ABD enflasyon verisi aylıkta %0,2’lik beklentiye karşı %0,3’lük bir artış, yıllıkta ise %2,9’luk beklentiye karşı %3,1 artış kaydetti. Beklentilerin üzerinde açıklanan enflasyon verisinin ardından ise değerli metal piyasasında ve dolayısı ile altında satış baskısı arttı. Böylelikle verinin açıklanmasının ardından ilk iki saat içinde ons altın 2027 USD’den 1995 USD seviyesine kadar geriledi.

İLGİLİ HABER ABD enflasyon verisi açıklandı! ABD'de tüketici fiyatlarındaki değişimi yansıtan ve Fed'in faiz patikası üzerinde belirleyici olabilecek ocak ayına ilişkin enflasyon rakamları açıklandı.

Yıllık enflasyon verisi özellikle beklentilerden ciddi bir sapma yaşayınca, pazartesi günkü analizde sizlerle paylaştığım gibi satış da sert oldu.

Dün Jennet Yellen ise yaptığı bir açıklamada, “Son aylık veriler inatçı fiyat artışlarına işaret etse de enflasyonun düşürülmesinde ilerleme kaydedildiğini gösteriyor” değerlendirmesinde bulundu. Bu ifade aynı zamanda uygulanan faiz politikasının yerinde olduğunu ve enflasyonda kalıcı düşüşün bir miktar zaman alacağına işaret etti.

Altına gelen satışların asıl sebebi ise ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz indirim sürecine başlayacağı zamanın açıklanan enflasyon verileri ile ötelenmiş olma ihtimalidir. Çünkü FED’in faizlerle ilgili vereceği kararda öncelikle baz aldığı veri ABD enflasyon verisidir. İstihdam verisi ve saatlik kazançlar verisi de önemli olsa da enflasyon verisi FED tarafından hedeflenen bir veri olması nedeniyle etki gücü diğerlerinden daha yüksektir.

Gram altın

Aşağıdaki grafik gram altının günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Dün yaşanan geri çekilme sonrası gram altın, çok kısa süre içinde 2000 TL’li seviyelerden 1959 TL’ye kadar geri çekildi. Sizlerle pazartesi günü paylaştığım teknik analizde 1960 TL seviyesini uyarılarım içine almıştım. Dikkat ederseniz gram altın dün yaşanan geri çekilmede en düşük seviye olarak 1959 TL seviyesini görerek 1965 TL etrafında konsolide olmaya çalıştı.

Bu tarz hareketlerin yaşandığı dönemlerde teknik analize olan inancım bir kat daha artmaktadır çünkü teknik analiz size açık bir şekilde ne olacağını göstermekten ziyade (bu kahinlik olur ve bizim çalışmalarımızda kahinliğin uzaktan yakından ilgisi yoktur) size bir yol haritası sunar. Yani arazinin neresi meyilli, neresi tırmanmak için dik bir yamaç, nereden düşerseniz durabileceğiniz ilk düzlük neresi olabilir gibi adeta bir topografya haritası görevi görür.

Bu kapsamda dünkü düşüş sonrası fiyatın yeşil yükselen ara kanalın dip seviyesinde konsolide olmaya çalışması da pozitif algılanmalıdır fakat bu hafta sonu gelecek kapanış rakamı 1960 TL altında olursa, altın tarafında baskının bir süre daha artması beklenebilir. Bu durumda gram altında bir sonraki ana hedef 1900 TL olabilir. Ana yükselen trendin destek seviyesi olması nedeniyle kırılması kolay olmayacak olsa da, olası bir hareketin momentumu bu konuda belirleyici olacaktır.

Gelen veri sonrası kısa vadede kuvvetli bir tepki ihtimalini zayıf görüyorum ama olası bir yükseliş hareketinde ana hedef 2020 TL olacaktır. Bu seviyeni ise kısa vadeli kanalın direnç seviyesi olması nedeniyle yeni bir veri akışı olmadan kırılması zor görünmektedir.

REKLAMI KAPAT X