Altın göstergeleri soğumaya başladı

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın göstergeleri soğumaya başladı
Osman Bayrak
08.05.2024 09:32

Ons altın tarafında yaşanan güç kaybı, bu hafta başında bir tepki yükselişi ile karşılaşsa da yükselişler sınırlı kalarak göstergelerde iyiden iyiye bir soğumanın yaşanmasına neden oldu.

Aşağıdaki grafik ons altının günlük hareketlerini RSI göstergesi ile birlikte göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Pazartesi günü yayımlanan analizimde sizlere ons altın tarafında 2350 USD seviyesinin öneminden bahsetmiştim. Eğer bir tepki yükselişi olacaksa bu tepki yükselişinin 2350 USD seviyesini aşması yeni bir yükseliş hareketi açısından önemliydi fakat pazartesi günü yaşanan yükseliş ancak 2332 USD seviyesine kadar çıkabildi. Bu noktanın ardından yükseliş yerini bir miktar güç kaybına bıraktı.

Ons altın cephesinde şu an görünen 2 gerçek var. Birincisi, ons altının günlük grafikte yatay bir bant hazırlama eğiliminde olmasıdır. Ons altın 2280-2330 USD seviyeleri arasında bir süre daha fiyatlanırsa bahsettiğim yatay bant net bir şekilde belirginleşebilir.

İkincisi, 2350 USD’yi geçemeyen ons altın eğer 2280 USD seviyesini aşağı yönde kırarsa muhakkak yeni bir dip yapmak isteyecektir. Bu dip seviye eğer 2270 USD seviyesi altında gerçekleşirse 2200 USD hedefi kadraja girebilir. Bu nedenle olası zayıflamanın devamında belirttiğim seviyeleri yakından takip etmeniz önemlidir.

Ons altında yeni zirvelerin oluşmadığı her yeni gün bir yandan da göstergelerin soğumasına neden olmaktadır. Ons altının 2000 USD seviyesinden başlayan son yükselişinde RSI göstergesi fiyatı önce desteklerken, son yükseliş hamlesinde yeni yüksek yapmayarak ilk uyarısını vermiş oldu. Ons altın 2300 USD üzerine çıkarken RSI göstergesi bir önceki zirvesi etrafında gezinmeye başladı fakat ons altın 2400 USD zirvesine giderken RSI göstergesi gerileme eğilimine başladı.

Fiyat yukarı giderken göstergenin yönünü aşağı çevirmesi ise bu seviyelerde tehlikeli bir negatif uyumsuzluk olarak gözümüzün önündeydi. Yukarıdaki grafikte görülebileceği gibi negatif uyumsuzluğun yaşandığı günlerde de ons altın yatırımcısına kazanç getirdi. Buradan hareketle göstergelerin verdiği mesajı iyi okumalı, orta vadeli hareketlerde verilen mesajlara göre temkinli olmalıyız. Şu bir gerçek ki negatif uyumsuzluğun yaşandığı bir dönemde gelen kırmızı hacimli mumun anlamı olası diğer koşullardan daha manidardır.

Gram altın

Aşağıdaki grafik gram altının günlük hareketlerini RSI göstergesi ile birlikte göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Ons altında görülen gevşeme gram altın tarafını da doğrudan etkilemektedir. Yaşanan tepki yükselişleri son derece sınırlı kalmakla birlikte gram altın fiyatını ancak yükselen kanal direncine kadar taşıyabilmiştir. Dün yaşanan geri çekilme de tam olarak kanal zirvesinde yaşanmıştır. 

Yukarıdaki grafiğin alt kısmında yer alan RSI göstergesi gram altının son yükselişine eşit tepeler oluşturarak tepki vermiş ve sonrasında negatif uyumsuzluk göstermiştir. Bu tarz göstergelerin verdiği mesajlara sadece 4 saatlik ve üzerindeki grafiklerde bir anlam veriyorum. Daha küçük zaman aralıklarındaki grafiklerde verilen mesajlar ani değişikliklere açık olduğu bu grafiklerde göstergeleri çoğunlukla kullanmıyorum.

Bu hafta için gram altın tarafında takip edeceğimiz en anlamlı seviye 2420 TL olacaktır. Bu seviye üzerinde gelecek bir haftalık kapanış gram altını yükselen kanal direnci üzerine atacağı için kritik öneme sahiptir. Aksi bir kapanışta, gram altın hala yükselen kanal içinde kalacağı için düşüş yönlü olasılıklar masadaki yerini koruyacaktır. 

İLGİLİ HABER Gram altın yeni haftaya yükselişle başladı Geçtiğimiz haftayı kayıpla tamamlayan altın fiyatları, yeni haftaya yükselişle başladı. İşte haftayı yükselişle açan ons altın ve gram altında takip edilecek yeni seviyeler..

**Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

 

REKLAMI KAPAT X