Altın kısa vadeli hedefine nokta atışı ulaştı

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın kısa vadeli hedefine nokta atışı ulaştı
Osman Bayrak
10.03.2024 00:39

Altın, geçtiğimiz hafta yükseliş anlamında ciddi ataklar yaptıktan sonra haftayı son derece kuvvetli bir yükselişle kısa vadeli hedefine nokta atışı temasla kapattı.

Aşağıdaki grafik ons altının günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Altında sert atakların başladığı günlerde hemen kısa vadeli oluşan yapılara odaklanmayı son derece faydalı buluyorum. Bu kapsamda, 2070 USD seviyelerinde bulunan ana direnci yukarı yönlü sert şekilde kıran ons altının yönünün yukarı olduğunun son derece açık olduğunu söylemek mümkündü fakat 2070 USD sonrasındaki alanın ciddi anlamda fiyatlanmaması sebebiyle buradaki iz düşüm için farklı bir bakış açısına ihtiyacımız vardı. Yukarıdaki grafikte yer alan paralel yükselen kanalı ise yol haritası sunabileceği düşüncesiyle geçtiğimiz hafta çarşamba günü paylaşmıştım.

İLGİLİ ANALİZ Altında sert ataklar yaşanmaya başladı Ons altın 2070 USD seviyesinde bulunan direncini güçlü bir mum ile kırdıktan sonra yukarı yönlü sert ataklar yaşamaya başladı.

Teknik analizin etkisine inanan biri olarak hafta kapanışını da iple çekiyordum. Yukarıda görebileceğiniz gibi ons altın geçtiğimiz haftayı tam da çizdiğimiz paralel yükselen kanalın direnç seviyesinde kapattı (Direnç 2185 USD’den geçerken, ons altın en yüksek 2195 USD’yi gördükten sonra 2179 USD seviyesinden kapanış aldı).

Kısa vadeli son derece başarılı çalışan bir analizden sonra akıllara ilk gelen soru, ons altının bundan sonra nasıl hareket edeceği olsa gerek. Burada iki ihtimal bulunmaktadır: Kanal direncinden geri dönmesi ya da direnci yukarı yönde kırması. Her iki ihtimal için de fiyatın pazartesi-salı günleri 2185 USD ile olan ilişkisine odaklanacağız. Bu süreç içerisinde direncin kırılması halinde kanal katlama hedefi, dirençten dönülmesi halinde ise kanal içindeki hareketin devam etmesi beklenebilir.

Bu konuyu önümüzdeki hafta çarşamba günü derinlemesine inceleyeceğim ama bence şimdi odaklanmamız gereken daha önemli bir işimiz var.

Aşağıdaki grafik ons altının aylık grafiğini göstermektedir.

 

Kaynak: Tradingview

Ons altın bu hafta sergilediği kuvvetli atak ile yukarıdaki grafikte yer alan mavi direnci yukarı kırdı. Bu mavi direnç, 2011 yılında görülen zirveden başlayarak ons altının atak yaptığı her dönem gördüğü zirve seviyeyi birleştirmektedir. Bazı atak dönemlerinde ons altının soluğu açıkçası bu dirence varmaya bile yetmemiş ama dikkat ederseniz geçtiğimiz cuma günü ilk kez bu direncin üzerinde bir seviye test edilmiştir. 

Henüz mart ayı kapanışı gelmediği için kesin bir kanıya varmak için erken olduğunu düşünmekle birlikte şu an için sadece yukarıdaki direncin yukarı yönlü test edildiğini, mart ayı kapanış değerinin 2150 USD seviyesi üzerinde olursa 2024 yılının “altın yılı” olmaya aday olabileceğini söyleyebiliriz. Bu nedenle mart ayının bitimine kalan 3 hafta altın yatırımcısı için son derece kritik hale geldi diyebiliriz.

Gram altın

Aşağıdaki grafik gram altının haftalık hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Geçtiğimiz hafta da geniş vadeli bir bakış açısı ile bu grafiği sizlerle paylaşmıştım ve gram altın hafta boyunca yaşanan yükseliş ile nokta atışı bu kanalın direnç seviyesini test ederek haftayı kapattı. Peki, bundan sonra ne olabilir? Bu sorunun cevabı açıkçası yukarıdaki satırlarda gizli. Eğer ons altın ulaştığı direnç seviyeyi aşmayı başarırsa gram altın 6. yükselen kanalının yolunu açar ve bu kanalın içinde yükselişini sürdürür. Eğer ons altın direnç seviyesinden bir miktar geri döner ve konsolide olursa da gram altın içinde bulunduğu 5. yükselen kanalın içinde konsolide olur. Bu nedenle bu hafta gram altın yatırımcısının gözü muhakkak ons altının 2185 USD seviyesiyle olan ilişkisinde olmalı diye düşünüyorum.

İLGİLİ HABER Gram altında yeni rekor: 3 aracı kurumdan altın fiyatlarına ilişkin değerlendirme Altın fiyatlarındaki hareketlilik sürerken gram altın tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. Peki, altında yükseliş devam eder mi? İşte 3 aracı kurumun altın fiyatlarına ilişkin görüşleri..
**Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
REKLAMI KAPAT X