Altın, rekor koşusunu sürdürebilecek mi?: Yükseliş için neler takip edilmeli?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın, rekor koşusunu sürdürebilecek mi?: Yükseliş için neler takip edilmeli?
Osman Bayrak
30.10.2023 08:52

Ons altın geçtiğimiz hafta uzun bir süre sonra 2000 USD direncini aşarken; gram altın ise yükselen jeopolitik riskler nedeniyle 1800 TL'yi hacimli şekilde yukarı kırarak, yeni bir rekor kırdı. Altın fiyatları rekorlarla tamamlanan geçtiğimiz haftanın ardından yeni haftaya ise hafif bir geri çekilme ile başladı.

Aşağıdaki grafik ons altının günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

2067 USD zirvesinden düşüş hareketi başlatan ons altın, ekim ayı başında düşüşünü frenlemiş, yükselen jeopolitik riskler nedeniyle ise sert bir şekilde yön değiştirmişti. Majör hareketlerde yaşanan yön değişimleri hemen anlamlandırılamasa da özellikle bu tarz dönüşlerde alçalan trendlerin kırılması ile yatırımcıların kahir ekseriyeti dikkatini buraya vermiştir.

Bu tarz uzun süreli düşüşler sonrasında yaşanan kuvvetli yükselişlerde ise izlenecek 2 öncelikli teknik yapı vardır. Bunların ilki alçalan trend, ikincisi ise son düşüşün fibonacci seviyeleridir. Ben de analizlerimde yükselişin ilk döneminden itibaren her iki unsura özellikle dikkat çekmeye çalıştım (11 Ekim 2023 tarihli analizime göz atabilirsiniz).

Dikkat ederseniz ons altın fibonacci direnç bölgelerinde bir süre zaman kaybedip yoluna devam etmektedir. Günlük grafiklerde bu husus çok açıkça görülmese de grafiği saatlik zaman dilimine aldığınızda, her fibonacci seviyesinde kısa bir duraksama olduğu göze çarpmaktadır. Fakat momentum o denli yüksek gerçekleşmiştir ki kırılan bir fibonacci seviyesinden bugüne dek bir alt seviyeye iniş yaşanmamıştır. Yine grafiğe dikkat ederseniz geçtiğimiz cuma günü İsrail-Filistin savaşında yükselen gerilim nedeniyle ons altın son kalan fibo direncine dek yükseliş kaydetmiş fakat direnci egale edememiştir.

Bu noktadan sonra eğer var olan tansiyon yükselişe aynı hızla devam ederse ons altının önündeki nihai hedef ATH seviyesi olan 2070 USD olabilir. Burada önemli olan nihai hedeften ziyade ons altının yükseliş sırasında sergilediği yükseliş trendidir. Yukarıdaki grafikte mavi renk ile belirttiğim yükselen trend kırılmadıkça fiyatı takip etmek ilk öncelikle strateji olacaktır. Bu süreçte yükselen trendden önce EMA(5) ve EMA(8) seviyeleri yükseliş sırasında hiç aşağı kırılmadığı için olası bir dönüş hareketi için öncül sinyal olabilir. Bu nedenle yükselen trend ile birlikte bu göstergeler yakından izlenmelidir.

Bu tarz fiyat hareketlerinde yaşanmışlığı olan fiyat bölgelerini analiz etmek nispeten kolaydır. Buradan kastım daha önce fiyatlanmış olan 2070 USD’ye kadar olan bölgede destek-direnç seviyelerini teknik analize göre belirlemenin yolları vardır. Ama asıl hikâye her zaman ATH seviyeleri üzerinde yazılır. Ons altın için de 2070 USD seviyesi hem kısa hem de uzun vadeli bakışta önemli bir fincan-kulp yapısını ortaya çıkarmaktadır.

İLGİLİ MAKALE Teknik analiz nedir? Teknik analiz yöntemleri nelerdir? Teknik analiz nedir? Teknik analiz yöntemleri nelerdir?

Mevcut veri seti ile ya da gelebilecek yeni veri seti ile ons altın bir şekilde 2070 USD üzerinde kalıcılık sağlamaya başlarsa, değerli metaller ve diğer finansal piyasalar açısından dönüm noktası olabilecek bir eşik geçilebilir. Bu nedenle ons altının bu bölgedeki hareketleri artık geniş bir bakış açısı ile değerlendirilmelidir.

Son söz olarak, yükselişe neden olan gelişmeler ortadan kalkmaya başladığında yükselişle aynı hızda güç kaybının görülmesi şaşırtıcı olmayacaktır. Bu nedenle yatırımcıların bu dönemde gelecek haber akışlarına açık olmaları son derece önemlidir.

İLGİLİ ANALİZ Bu hafta piyasaların takip edeceği dört önemli gelişme Bu hafta gerçekleşecek Fed toplantısı, piyasaların takip edeceği en önemli gelişme olarak not edilirken; ABD tarım dışı istihdam verisi, BoE faiz kararı ve Euro Bölgesi TÜFE verisi de izlenen veriler arasında olacak.
REKLAMI KAPAT X