Bu hafta piyasaların takip edeceği dört önemli gelişme

Okuma Süresi: 3 Dakika
Bu hafta piyasaların takip edeceği dört önemli gelişme
Hamit Alp Ünlü
30.10.2023 08:37

Bu hafta gerçekleşecek Fed toplantısı, piyasaların takip edeceği en önemli gelişme olarak not edilirken; ABD tarım dışı istihdam verisi, BoE faiz kararı ve Euro Bölgesi TÜFE verisi de izlenen veriler arasında olacak.

Cumhuriyet 100 yaşında

Her ne kadar bu hafta takip edilecek ekonomik gelişmelerden olmasa da, Türkiye Cumhuriyeti dün yüzüncü yaşını tüm yurtta büyük bir coşkuyla kutladı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bize emaneti olan ve ona sonsuza dek sahip çıkacağımız cumhuriyetimizin nice yüz yaşlar görmesi dileğiyle…

Fed FOMC toplantısı

Amerikan Merkez Bankası (Fed), 2023 yılı kasım ayı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısını 31 Ekim - 1 Kasım 2023 tarihlerinde gerçekleştirecek ve 1 Kasım 2023 tarihinde Kasım ayına ilişkin faiz kararını açıklayacak. Fed toplantısı sonrası açıklanacak faiz kararı kadar, gerek karar metni gerekse Fed Başkanı Jerome Powell’ın mevcut ekonomik durum ve yakın dönem hakkındaki değerlendirmeleri piyasalar tarafından çok yakından izlenecek. 2023 yılında gerçekleştirilecek kasım ve aralık ayı toplantılarının ikisinde de faiz kararı alınacak.

Piyasalar kasım ayı toplantısında Fed’in faizleri sabit bırakmasını bekliyor. Bu fiyatlamanın ana nedenlerinden biri Başkan Powell’ın uzun vadeli tahvillerdeki artışın faiz artışlarına olan gerekliliği azalttığına yönelik açıklaması oldu. Piyasalar, Fed kasım ayında faiz artışını bu sebeple pas geçse dahi, gerekli görülmesi halinde aralık ayındaki toplantıda faiz artışına devam edilebileceğini düşünüyor.

Fed 2022 yılının mart ayında başladığı faiz artış döngüsünü on toplantı boyu sürdürerek faiz oranını yüzde 5,25’e çektikten sonra 2023 yılının haziran ayında mevcut faiz artışının ekonomiye etkisini görmek adına faiz artışına ara vermiş, temmuz ayında gerçekleştirilen 25 baz puanlık faiz artışıyla faizi yüzde 5,50 seviyesine çekmişti. Piyasalar bu haftaki FOMC toplantısında faiz artışı gerçekleşmeme ihtimalini yüzde 98 olarak fiyatlıyor.

ABD tarım dışı istihdam verisi

3 Kasım 2023 Cuma günü haftanın en önemli ikinci gelişmesi olan ABD ekim ayı tarım dışı istihdam verisi açıklanacak. Buna ek olarak aynı gün içinde ekim ayı ortalama saatlik kazançlar ve işsizlik oranı verileri de açıklanacak.

Hatırlanacağı üzere eylül ayı tarım dışı istihdam verisi 170 bin olan piyasa beklentisinin çok üzerinde gelerek 336 bin olarak açıklanmış ve Fed’in faiz artışlarına rağmen ABD istihdam piyasasının çok güçlü olduğunu göstermişti. Piyasalar ekim ayında tarım dışı istihdamın 182 bin artış göstermesini bekliyor.

Piyasalar ayrıca eylül ayında yıllık yüzde 4,2 ve aylık yüzde 0,2 artışla piyasa beklentileri altında kalan ortalama saatlik kazanç verisinin ekim ayında yıllık yüzde 4 ve aylık yüzde 0,3 olmasını, ekim ayı işsizlik oranının ise yüzde 3,8 oranında sabit kalmasını bekliyor.

İngiltere Merkez Bankası (BoE) faiz kararı

BoE, 2023 yılı için sondan bir önceki faiz kararını bu hafta perşembe günü açıklayacak. Banka, arka arkaya 14 faiz artışının ardından eylül ayında faiz oranını sürpriz bir şekilde son 15 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25 oranında sabit bırakmıştı.

2023 ve 2024 yılları için büyüme projeksiyonunun yüzde 0,5 olarak açıklandığı ekonomide piyasalar ekim ayı toplantısında da faiz oranının sabit bırakılmasını bekliyor.

Euro Bölgesi TÜFE ve GSYH

Euro Bölgesi’nde salı günü ekim ayı tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ve üçüncü çeyrek gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) verileri açıklanacak. Gelen son zayıf verilerin artırdığı resesyon korkusu ve Euro Bölgesi ortak para biriminin kırılgan bir görüntü çizdiği ortamda geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen para politikası toplantısında, Avrupa Merkez Bankası (ECB) üç politika faizini sabit bırakma kararı almıştı.

Bölgede yavaşlama eğiliminde olan TÜFE’nin ekim ayında da aşağı yönlü hareketine devam etmesi bekleniyor. Yıllık TÜFE’nin  yüzde 4,3’ten yüzde 3,2’ye inmesi beklenirken yıllık çekirdek TÜFE’nin ise yüzde 4,5’ten yüzde 4,2’ye inmesi piyasaların beklentisi. Büyüme verilerine baktığımızda ise yıllık GSYH verisinin yüzde 0,5’ten yüzde 0,2’ye inmesi beklenirken 2023 yılının ikinci çeyreğinde piyasa beklentileri altında kalarak yüzde 0,1 büyüyen Euro Bölgesi ekonomisinin üçüncü çeyrekte yüzde 0,1 küçülmesi bekleniyor.

REKLAMI KAPAT X