Altın ve ABD enflasyonu ilişkisi

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın ve ABD enflasyonu ilişkisi
Osman Bayrak
13.12.2023 09:16

Haftaya değer kaybı ile başlayan ons altın, dün açıklanan ABD enflasyon verisinin ardından toparlanmaya çalışsa da günü yukarı yönde fitil bırakarak kapattı. Bu sebeple bu harekete neden olan ABD enflasyon verisi ile altın arasındaki ilişkiyi, altının teknik görünümüyle birlikte mercek altına aldık.

Dün Türkiye saati ile 16.30’da açıklanan ABD enflasyon verisi beklentilere paralel şekilde yıllık %3,1 olarak açıklandı. Aylık çekirdek enflasyon beklentiye paralel gelmiş olsa da aylık TÜFE verisi beklentilerin çok az üzerinde gerçekleşti.

İLGİLİ HABER ABD enflasyon verisi açıklandı! ABD'de tüketici fiyatlarındaki değişimi yansıtan ve Fed'in faiz patikası üzerinde belirleyici olabilecek kasım ayına ilişkin enflasyon verileri açıklandı.

ABD’nin yıllık enflasyonunun %9’lu seviyelerden %3,1’e dek geri çekildiği faiz artırım sürecinin artık artırım açısından bir sona geldiği ise genel bir kanı haline gelmiş durumda. Çünkü faizin ulaştığı bu seviyede ABD enflasyonunun hedef değer olan %2’ye yakınsamış olması faizlerin bu seviyede zirve yapmış olması sonucu doğurmaktadır. Şu an piyasada yükselen soru işareti ise Fed’in ne zaman faiz indirim patikasına gireceğidir. Bu soru işareti pek çok açıdan önemli olmakla birlikte, altın piyasası açısından hayati öneme sahiptir. Çünkü artan faiz oranları fiyat değişimi haricinde getirisi olmayan altın gibi yatırım araçlarına ciddi bir alternatif oluşturmaktadır. ABD faizlerinin ulaştığı zirvede bir süre kalması ve sonrasına düşüşe geçmesi de global altın piyasasını pozitif etkileyecektir. Bu nedenle de bu akşam Fed Başkanı Powell’ın açıklamalarını yakından takip edeceğiz.

Ons altında takip edilecek seviyeler

Aşağıdaki grafik ons altının günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Kırmızı yükselen trend üzerinde geçtiğimiz hafta başında ani bir zıplama gerçekleştiren ons altın hala yükselen trend altında fiyatlanmaya devam etmektedir. Bu kapsamda 1980 USD seviyesi de önem verdiğim ilk destek noktasıydı. Fiyat bu seviyede dün itibarıyla tutunmaya çalıştı. Bu çaba sırasında 4 saatlik MACD göstergesinin de toparlanma içinde olması, kısa vadeli tepki yükseliş ihtimalini de akıllara getirdi. Bu yönde olası bir tepki hareketinde ilk takip edeceğimiz seviye ise 1995 USD olacaktır. Bu seviye kısa vadeli düşen hareketin direnç bölgesi olacağı için bu seviyenin yukarı kırılması halinde ons altının ilk hedefi 2035 USD haline gelecektir. Yükselişin devamı ihtimalinde 2070 USD bölgesi ana hedef olarak radarımızda olacaktır.

Olası geri çekilmelerde ise ilk önemli destek seviyesi 1940 USD olarak karşımıza çıkmaktadır. Fakat bu seviyeye gelmeden önce EMA(200)’ün geçtiği 1952 USD seviyesi önemli bir destek olarak karşımıza çıkabilir. Bu nedenle 1940-1950 USD bölgesi kısa vadeli olarak ana destek seviyemizi oluşturmaktadır.

Gram altında takip edilecek seviyeler

Ons altında süren geri çekilme gram altını da yükselen kanalın destek seviyesine doğru sürükledi. Ana yükselen trendin altında baskı altında olan gram altın 1835 TL desteği altında gün kapanışı yaparsa içinde bulunduğu yükselen kanaldan düşeceği için 1770 TL’ye doğru yeni bir hareket alanı açabilir. Olası bu yöndeki bir geri çekilme gram altın üzerinde ki kısa vadeli baskıyı önemli ölçüde artıracaktır. Bu nedenle bu akşam Fed Başkanı Powell’dan gelecek açıklamaları, ons altın üzerindeki olası etkileri açısından yakından izlemeliyiz.

REKLAMI KAPAT X