Altın yatırımcısının ‘altın dostu’: Yükselen trend

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın yatırımcısının ‘altın dostu’: Yükselen trend
Osman Bayrak
08.01.2024 08:36

Orta ve uzun vadeli bir projeksiyona sahip altın yatırımcısının ‘altın dostu’ yükselen trendlerdir.

Trendlerle ilgili en meşhur sözlerden biri trend dostunuzdur. Bir yatırım aracının fiyat hareketlerinde trend varsa para kazanırsınız. Trend yoksa para kazanmak için trendin oluşmasını beklersiniz.

Fiyatlar oluşan trendler üzerinde hareket ederken zaman zaman trendden uzaklaşır, zaman zaman da trendlere temas ederler. Eğer yukarı yönlü hareketin momentumu yeteri kadar yüksekse, trende temas eden her geri çekilme muazzam bir alım fırsatıdır. 

Bu nedenle de altın yatırımcısının son dönemde altın değerindeki dostu 1820 USD seviyesinden başlayan yükselen trenddir.

Aşağıdaki grafik ons altının günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Cuma günü açıklanan ABD Tarım Dışı İstihdam verisi ve ortalama saatlik kazançlar verisi altında hareketliliği artırmıştı. Buna göre bu verilerin beklenti üzeri gelmesi, ABD ekonomisinin gücüne ve dolayısı ile enflasyonu artırma gücüne işaret ettiği için değerli metallere satış gelmesi son derece normal karşılanmalıdır. FED’in faiz artırım sürecine girdiği süre boyunca piyasa ise bu yönde gelen verilere her zaman aynı tepkiyi verdi.

Fakat bu geri çekilmede dikkatimizi çeken nokta şu oldu; verilerin açıklanmasının ardından ons altın gün içi en düşük 2025 USD seviyesini test etti. Bu seviye de yukarıdaki grafikten görülebileceği üzere yükselen trend desteğiydi. Bu seviyeden tepki yükselişi kaydeden ons altın günü kararsız bir doji mum ile yükselen trend üzerinde kapattı. Cuma günü yaşanan bu hareket ile birlikte ons altın bu yükselen trendi 3 kez test etti ver her defasında trend üzerinde kalmayı başardı. Bu da ons altın tredinin gücüne işaret etmektedir.

Önümüzdeki günlerde ons altın fiyatı yukarıdaki yükselen trend altında gün kapanışı alırsa ilk sinyali, teyit kapsamında ikinci gün kapanışı alırsa da ikinci sinyali alarak pozisyonlardaki riskleri gözden geçirebiliriz. Trend üzeri kaldıkça hareketi yukarı yönlü okumak teknik anlamda anlamlı olacaktır.

Olası yükseliş hareketlerinin devamında ons altın yükselen trend ile yatay direnç seviyesi olan 2070 USD arasında sıkışacaktır. Bu sıkışmanın ay sonuna kadar tamamlanmasını ve ons altının yeni bir yön kazanmasını bekliyorum. Bu noktada eğer 2070 USD üzerinde en az 2 gün kapanışı alabilirse ons altının yeni hedefi 2150 USD seviyesi olabilir. Öte yandan, yükselen trend altında 2 gün kapanışı alırsa da 1820 USD’den başlayan fibonacci seviyeleri sıralı destekler olarak izlenecektir.  

Gram altın

Bu hafta gram altın için en kritik seviye 1950 TL seviyesi olacaktır. Bu seviye altında kalıcılaşmalar görülmesi halinde 1870 TL seviyesi hedef haline gelebilir. Her ne kadar bu seviyeye kadar yaşanabilecek bir geri çekilme yatırımcının moralini bozacak gibi olsa da asıl önemli olan gram altının 1870 TL üzerinde kalabilmesi olacaktır. Çünkü bu seviye gram altının ana yükselen kanalının destek seviyesini oluşturur. Bu seviyenin kırılması halinde düşüşler derinlik kazanabilir.

1950 TL üzerindeki gram altının ana hedefi 2030 TL olacaktır. Bu seviyeyi yukarı kıracak bir momentum kazanması halinde ise bir sonraki hedef 2090 TL olabilir. Bu nedenle olası yukarı yönlü hareketlerin pivot bölgelerini bu şekilde takip edebilirsiniz. 

Kazançlı bir hafta geçirmeniz dileğiyle.

REKLAMI KAPAT X