Altın yatırımcısının bir gözü ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın yatırımcısının bir gözü ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde
Osman Bayrak
20.11.2023 08:46

Son dönemde tekrar yükseliş ivmesi kazanan ons altının yükseliş ivmesi azaldıkça yatırımcıların bir gözü ons altın ile ters korelasyona sahip olan ABD 10 yıllık tahvil faizlerine çevrildi.

Aşağıdaki grafik ABD 10 Yıllık Tahvil Getirilerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Analizlerimi yakından takip edenler zaman zaman ABD 10 yıllık tahvil faizlerine verdiğim önemi hatırlayacaktır. Yukarıdaki grafikte yatay mavi çizgi ile belirttiğim seviye yani %4,33 seviyesinin yukarı kırılması ile birlikte gösterge faizlerde ciddi bir yükseliş yaşandı. Fakat ekim ayının başlaması ile birlikte göstergede bir dalgalanma yaşanarak %5 seviyesinden bir geri dönüş meydana geldi. Bu gerilemenin 6 Ekim’den sonraki kısmında ise ons altın ciddi bir yükselişe imza attı. “Normal koşullarda” birbiri ile ters korelasyona sahip olan bu iki değişken için birbirlerinin hareketini takip etmek son derece önemli.

Zaman zaman bu ters korelasyonla ilgili şu şekilde şikâyetler oluyor: “ABD tahvil faizleri düşmesine rağmen, ons altın da düşüyor. Neden?” Bu serzenişlere cevap verebilmek için cümleme normal koşullarda ifadesi ile başladım. Çünkü şu an küresel finans piyasalarında dönem dönem ciddi anomalilerin yaşandığı bir zamandan geçiyoruz. Bu nedenle büyük pozisyon sahiplerinin yaratabileceği geçici türbülanslara takılmadan hikâyenin ana fikrine odaklanmak daha sağlıklı olacaktır. Bu nedenle de ABD 10 yıllıklarında olası bir yükseliş hareketinin tekrar bu seviyelerden başlaması ons altın üzerine bir baskı getirebilir. Çünkü olası yeni bir yükseliş hareketinde ABD 10 yıllıkları kırdığı direnci tekrar test etmiş ve yönünü yukarı çevirmiş olacaktır. Bu nedenle ABD 10 yıllık tahvillerinin dikkatle izlenmesi gerektiğine inanıyorum.

Ons altın

Aşağıdaki grafik ons altının 4 saatlik hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Kasım ortası itibarıyla yönünü yukarı çeviren bir ons altın ile karşı karşıya idik. Yükseliş ile birlikte tekrar mavi yatay kanalın içine girmesini ons altının yükselişi adına umut verici bir gelişme olarak izledik. Çünkü önemli bir yükseliş hareketi sonrasında yükselişi devam ettirebilecek bir momentum kazanamayan ons altının yükseldiği zirvede dinlenmesi ve güç toplaması görüntüyü pozitif yapmaktadır.  Bu nedenle ons altının 1960 USD üzerindeki ivmesine özel önem verdim.

Bu yükseliş hareketinin ara verebileceği birkaç ihtimalden biri de yukarıdaki grafikte görebileceğiniz 1990 USD seviyesiydi. Çünkü bu seviye, yatay olarak daha önce 2 kez fiyatın önünde direnç oluşturan bir bölgeydi. Ama bundan daha da önemlisi yukarıdaki grafikte yeşil renk ile belirttiğim alçalan trendin grafiğin zamansallığı gereği 1990 USD seviyesinde fiyatı karşılamış olmasıdır. Bu nedenle de ons altın fiyatının bu seviyeden geri dönmesi teknik analizi takip eden bizler için şaşırtıcı olmadı açıkçası.

Bu hafta ons altın için çok yakından izleyeceğimiz seviye 1975 USD olacaktır. Bu seviye yükseliş hareketinin destek seviyesi olması nedeniyle ons altının bu seviye üzerinde kalıcı olmasını ayrıca önemsiyorum. Bu seviye üzerinde yönünü tekrar yukarı çevirebilecek olan ons altın için yeni hedef önce 1990 USD ardından 2010 USD olabilir. Fakat 1975 USD altında kalmaya başlarsa kısa sürede 1960 USD desteği test edilebilir ki bu senaryoda ons altının kısa vadeli yükselişinin devamı için 1960 USD desteğinin korunması son derece önemli hale gelecektir.   

REKLAMI KAPAT X