Altın yatırımcısının gözü altın/gümüş rasyosunda

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın yatırımcısının gözü altın/gümüş rasyosunda
Osman Bayrak
30.08.2023 08:47

Bir süredir özellikle dikkat çektiğim altın/gümüş rasyosu dün son derece kritik bir desteği aşağı kırarak kapanış aldı. Bu nedenle altın yatırımcısının bir gözü artık bu rasyodaki haftalık kapanışta olacak.

Altın/gümüş rasyosunu takip ettiğim grafiğin son halini aşağıda paylaşıyorum.

Kaynak: Tradingview

Yukarıdaki grafiğin yükselen trend desteği dün kırılınca kurduğum alarmlar dün çalmaya başladı. Aslına bakarsanız duyduğum alarm sesleri, ons altının bulunduğu seviyeden çok daha önemliydi.

Neden peki? Çünkü 2021 yılı başından beri oluşan yükselen trend 5 ana test bölgesinden sonra aşağı kırıldı. Bu rasyonun güçsüzleşmesi ve aşağı yönlü hareket etmesi ise değerli metallerde değerlenme sürecini de beraberinde getirme potansiyeline sahiptir. Bu sebeple dün yaşanan bu kırılım sonrasında gözlerimiz hafta kapanışında altın/gümüş rasyosunun hangi seviyede olacağında olacak. Eğer dün yaşanan bu kırılım sahici bir kırılım ise ve rasyo haftayı 78 seviyesi altında kapatırsa ons altında orta vadeli daha iyimser bir senaryo konuşulabilir. 

İLGİLİ MAKALE Altın/gümüş oranı nedir?: Nasıl yorumlanmalıdır? Altın/gümüş oranı nedir?: Nasıl yorumlanmalıdır?

Ons altın

Dün ons altında yaklaşık %1’lik bir yükseliş yaşandı. Ons altının 5 dakikalık grafiğini incelediğimizde saat 17.00’de önemli bir yukarı yönlü hareket yaşandığını görmekteyiz. Bu saat itibarıyla ne oldu diye baktığımızda ise hafta başında uyardığım ABD kaynaklı bir verinin açıklandığını görmekteyiz.

Buna göre dün 17.00’de ABD Conference Board Ağustos Tüketici Güven endeksi açıklandı. Beklenti 116 olmasına rağmen gelen değer 106,1 gibi beklentilere göre epey düşük bir rakam oldu. Tüketici güveninin piyasa beklentisinin altında gelmesi, genel anlamda ABD ekonomisinin gücü ile ilişkilendirildiği için zayıf görülen bir veri FED’in faiz artırım konusunda elini zayıflatacağı düşüncesi ile altın tarafına yükseliş olarak yansıdı.

Ons altın tarafında son derece önemsediğim 200 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 1907,50 USD seviyesi de böylece ons altın fiyatının epeyce gerisinde kalmış oldu. Ons altın 200 günlük hareketli ortalaması altında 6 gün geçirdikten sonra öncelikle alçalan trendini yukarı kırmış, ardından da 200 günlük hareketli ortalaması üzerine tırmanmıştı.

Öte yandan, kısa vadeli yükseliş umutları için son derece önemli iki fiyat hareketi ons altını cuma günü açıklanacak kritik ABD verileri öncesi artı tarafa geçirmektedir. Dün neredeyse gün zirvesinden kapanış alan ons altının önünde en kritik direnç ise 1960 USD olarak görülmektedir. Bu hafta veriler ile yoğun geçecek bir hafta olması nedeniyle volatilite de yüksek olacağı için önemli olan ons altının hafta kapanışının hangi seviyede gerçekleşeceğidir.

Şu an için 1907,50-1960 USD arasında fiyatlanan bir ons altın ile karşı karşıyayız. Gelecek veriler ons altının kısa vadeli yönünü muhtemelen belirleyici olacaktır.

Gram altın

Ons altında görülen yükseliş hareketi gram altını da 1650 TL seviyesine dek taşıdı. Fakat gram altın tarafında önemli olan gram altının içinde bulunduğu yükseliş kanalını aşağı yönde kırmamış olmasıdır. 1570 TL seviyesinde kanalı aşağı yönde test etmesine rağmen kanal içinde kapanış alabilen gram altın, ons altındaki son yükseliş ile birlikte yönünü tekrar yukarı çevirmeyi başardı.

Gram altın için kısa vadeli destek seviyesi 1580 TL’den, direnç seviyesi ise 1750 TL’den geçmektedir. Özellikle cuma günü ABD’den gelecek verilerin bu seviyelere yaklaşan bir gram altın görmemize etki edebilecek güçleri olduğu için gelecek verileri yakından izleyeceğiz.

REKLAMI KAPAT X