Altında Fed bekleyişi: Gram altında alternatif yatırım yöntemi

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altında Fed bekleyişi: Gram altında alternatif yatırım yöntemi
Osman Bayrak
20.03.2024 10:14

Haftaya zirvesinden geri çekilerek başlayan ons altın, kritik Fed toplantısı öncesinde konsolidasyona devam ediyor. Yurt içinde ise açılan makasların ardından Borsa İstanbul'da Darphane Altın Sertifikası yatırımcılar için alternatif sunuyor.

Fed toplantılarına denk gelen haftalarda, değerli metal fiyatlamalarında net bir şekilde kararsızlık hâkim oluyor. Bu sebeple piyasalar da yeni bir yönün ortaya çıkması için Fed toplantısından çıkacak verileri bekliyor.

Son aylardaki toplantılarda olduğu gibi bu toplantıda da Fed’in faiz oranında bir değişikliğe gitmesi beklenmezken, tüm gözler Fed Başkanı Powell’ın basın toplantısında olacak.

Buna göre Türkiye saati ile 21.30’da başlayacak olan basın toplantısında piyasalar faiz indirimi patikasına ilişkin daha fazla ipucu arayacak. Toplantıya saatler kala piyasada Haziran 2024 toplantısına ilişkin ise 0,25 puanlık bir faiz indirimi beklentisi hâkim. Bu toplantıda bu yönde gelebilecek bir işaret değerli metalleri ve riskli piyasaları destekleyebilecekken, aksi yönde gelecek bir açıklama piyasalara satış olarak yansıyabilir.

İLGİLİ ANALİZ Fed günü piyasalarda gözler Powell’ın duruşunda: Beklentiler ne yönde? Piyasalar Fed’in bugün (çarşamba) akşam saatlerinde açıklayacağı faiz kararında herhangi bir değişikliğe gitmesini beklemezken karar sonrası Powell’ın açıklamalarının tonu piyasaların tepkisini belirleyecek.

Son dönemde açıklanan ABD TÜFE verilerinin her ne kadar beklentilerin bir tık üzerinde gelmesi kafalarda soru işareti yaratmış olsa da piyasa görmek istediğini beklenti olarak yansıtıyor. Fed tarafında enflasyonun kalıcı olarak bir düşüş patikasına girdiği inancı baskın ise mevcut faiz oranlarının artık yüksek kaldığı görüşü oluşabilir çünkü yıllık %3,1 oranındaki TÜFE’ye karşılık %5,5’te bulunan faiz oranı, ABD gibi bir ekonomide reel kazanç anlamına gelmektedir (Her ne kadar faiz oranı dönem sonu elde edilecek kazancı, mevcut TÜFE bugünü yansıtıyor olsa da). Bu nedenle piyasa artık Fed’in bir an önce ikna olup faiz oranlarını indirmesini bekliyor. Şimdi isterseniz bu bilgiler ışığında ons altın ve gram altını teknik açıdan analiz edelim.

Ons Altın

Aşağıdaki grafik ons altının günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Ons altın, yukarıdaki grafikte artık çok daha belirgin bir şekilde görüldüğü üzere yükselen kanal direncinden geri dönmüştür. 2196 USD seviyesinde zirve ile karşılaşan ons altın teknik anlamda geçilmesi zor bir direnç ile karşılaştığı için yönünü tekrar aşağı çevirmiştir. Bu tarz dirençlerin ilk denemede kırılabilmesi için ise muhakkak bir haber ile desteklenmesi gerekmektedir. Bu nedenle eğer bu akşam Fed’den beklenen faiz indirim programına dair pozitif açıklamalar gelirse ons altın bu açıklamadan pozitif etkilenecektir. Aksi durumda zayıf seyrin devamı beklenebilir.

Gram Altın

Aşağıdaki grafik gram altının günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Ons altında yaşanan sınırlı geri çekilme, Dolar/TL’de görülen sınırlı yükseliş nedeniyle gram altına yatay bölge hareketi olarak yansımaktadır. Bu sebeple gram altın yatırımcısı bu akşamki Fed toplantısını beklemektedir. Özetle bir nevi kısa konsolidasyon sürecinde olan gram altın için ons altın hareketi belirleyici olacaktır. 2260 TL’de bulunan gram altın direncinin kırılması ve üzerinde bir kapanış gelmesi halinde ise yeni bir yükselen kanalın varlığından bahsedebilir olacağız.

Darphane Altın Sertifikası (Altıns1)

Altın yatırımcılarının favori tercihlerinden biri olan Darphane Altın Sertifikası (Altıns1) için sizleri daha önce uyarmıştım. Aşağıdaki grafik gram altın fiyatı ile Altıns1 fiyatı arasındaki makası göstermektedir. Bu fark 290 TL ve üzerine çıktığında fiyatlamada bir anomali olduğunu ve bu fiyat farkı ile Altıns1 tercih etmenin makul olmadığını yazmıştım.

Son haftalarda Altıns1 fiyatında yaşanan önemli geri çekilme ile birlikte makas 400 TL zirvesinden 163 TL’ye kadar geri çekildi. Bu nedenle, Altıns1’in tekrar takibe alınabileceğinin altını çizmek isterim.

Kaynak: Tradingview

İLGİLİ MAKALE Darphane Altın Sertifikası nedir? Fiziki altına dönüştürülebilir mi? Darphane Altın Sertifikası nedir? Fiziki altına dönüştürülebilir mi?
İLGİLİ HABER Gram altında Kapalıçarşı makası açıldı: Uzmanlar nedenini açıkladı Gram altında bankalararası fiyat ile kuyumculardaki fiyat arasındaki makas, 250 liraya kadar yükseldi. Peki, aradaki makasın açılmasında ne etkili oldu? İşte detaylar..
REKLAMI KAPAT X