Fed günü piyasalarda gözler Powell’ın duruşunda: Beklentiler ne yönde?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Fed günü piyasalarda gözler Powell’ın duruşunda: Beklentiler ne yönde?
Hamit Alp Ünlü
20.03.2024 09:00

Piyasalar Fed’in bugün (çarşamba) akşam saatlerinde açıklayacağı faiz kararında herhangi bir değişikliğe gitmesini beklemezken karar sonrası Powell’ın açıklamalarının tonu piyasaların tepkisini belirleyecek.

Salı ve çarşamba günü gerçekleşecek Amerikan Merkez Bankası (Fed) mart ayı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ilk günü dün tamamlandı. Bugün gerçekleşecek görüşmelerin ardından TSİ 21.00’de mart ayına ilişkin faiz kararı kamuoyu ile paylaşılacak. Bundan yarım saat sonra ise Fed Başkanı Jerome Powell kameralar karşısına geçerek faiz kararı ve izlenecek politika ile ilgili değerlendirmelerde bulunacak.

Piyasaların beklentisi Fed’in mart ayında politika faizi olan federal fon hedef oranını yüzde 5,5 seviyesinde sabit bırakması yönünde. Yazının kaleme alındığı dakikalarda piyasalar Fed’in mart ayı toplantısında faizi serbest bırakması ihtimalini yüzde 100 olarak fiyatlıyor. Mart ayı faiz kararı ile ilgili önem teşkil eden husus, faiz kararının kendisi değil ancak ileriki günlerde ve aylarda izlenecek politikaya ilişkin alınabilecek ipuçları.

Piyasalar Fed’den ne bekliyor?

Fed’in faiz oranını yüzde 5,50 seviyesinde sabit bırakması ile birlikte piyasalarda faiz indirimine dair yavaş yavaş bir beklenti oluşmaya başlamıştı. Politika faizi, 2023 yılının temmuz ayından bu yana yüzde 5,50 seviyesinde ve piyasalar artık Fed’den faiz indirimlerine ilişkin belirgin bir mesaj ya da bir tarih bekliyor.

Bu noktada, piyasaların baştan beri Fed’den gelecek bir faiz indirimi konusunda oldukça “heyecanlı” ve “iyimser” olduğunu hatırlatmakta fayda var. Hatırlanacağı üzere, önceki aylarda da piyasalarda Fed’den faiz indirimi geleceğine dair bir fiyatlama rüzgarı esmeye başlamış ancak bu rüzgar Powell’dan gelen açıklamalarla dinmişti.

Powell o dönemde, enflasyonda belirgin bir iyileşmeye dair emareler görülene dek herhangi bir gevşemeye gidilmeyeceğine ve Fed’in veri bazlı hareket etmeye devam edeceğine hatta gerekli görülmesi halinde yeniden sıkılaşmaya yönelik hamlelere başvurulabileceğine yönelik açıklamalar yapmıştı.

Şu anda gelinen noktanın, önceki aylardaki durumdan çok da farklı olduğunu düşünmüyorum. 12 Mart 2024 tarihinde açıklanan şubat ayına ilişkin ABD tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verilerine göre yıllık TÜFE yüzde 3,2, aylık TÜFE yüzde 0,4, yıllık çekirdek TÜFE yüzde 3,8, aylık çekirdek TÜFE ise yüzde 0,4 seviyesinde. Beklentilere paralel gelen aylık TÜFE haricindeki tüm kalemler beklentilerden olumsuz geldi.

Buna ek olarak, son faiz artışının gerçekleştiği geçtiğimiz yılın temmuz ayından bu yana enflasyon verisinde belirgin bir düşüş trendinin görüldüğünü ifade etmek de mümkün değil. Dar bir aralıkta hareket eden enflasyonun gücünün kırıldığına ve Fed’in hedefi olan yüzde 2 seviyesine yakın zamanda ineceğine dair inandırıcı bir gösterge olduğunu düşünmüyorum. Buna ek olarak işsizlik oranının da henüz istenilen seviyede olmadığı kanısındayım. 2022 yılının ocak ayından bu yana yüzde 4’ün altında seyreden işsizlik oranı en son yüzde 3,9 olarak açıklandı. Bu sebeplerden dolayı Fed’in piyasalarda halihazırda görülen iyimser havayı daha da körükleyecek güvercin açıklamalar yapacağını da düşünmüyorum. Burada izlenecek olan şey şu olacak: Powell geçmiş açıklamalarına benzer açıklamalarda mı bulunacak, yoksa daha şahin bir tutum mu izleyecek?

Powell’ın önceki açıklamalarına benzer bir tutum izlemesi halinde bu açıklamalara çok büyük tepkiler gelmeyecektir. Ancak açıklamaların beklenenden şahin bir tonda yapılması doları destekleyebilir. Böyle bir senaryoda, dolar endeksinin yükselmesi sebebiyle altın ve Bitcoin bu durumdan olumsuz etkilenebilir. Powell’dan gelecek açıklamaların şahin tonda olması küresel borsalarda da baskıyı artırabilir.

REKLAMI KAPAT X