Altında volatil bir haftaya hoş geldiniz

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altında volatil bir haftaya hoş geldiniz
Osman Bayrak
12.06.2023 09:32

Ons altın için volatilitenin artmaya aday olduğu bir haftaya girmiş bulunuyoruz.

ABD TÜFE Verisi

Bu hafta incelemeye başlayacağımız ilk konu 13 Haziran Salı günü açıklanacak olan ABD TÜFE verisi olacak. Buna göre mayıs ayı ABD TÜFE verisine yönelik beklenti %0,3, çekirdek TÜFE verisine yönelik beklenti ise %0,4 seviyesinde bulunuyor. Salı günü 15.30’da açıklanacak verilerin beklenti üzerinde gelmesi durumunda altında satış baskısının yoğunlaşması, beklentiler altında kalması halinde ise altında alım yönlü bir eğilim oluşturması beklenebilir. ABD TÜFE verisinin Fed’in kararlarını doğrudan etkileme gücü olduğu için açıklama saatinde ise volatilitenin artması son derece normal karşılanmalıdır.

FED faiz kararı 

Bu haftanın ikinci ve en önemli olayı ise düzenlenecek olan Fed toplantısıdır. 14 Haziran Çarşamba günü saat 21.00’de açıklanması beklenen Fed’in faiz kararının altın üzerinde de büyük bir etkisi olacaktır. Şu an için piyasanın faiz beklentisi faizlerin bu ay artırılmaması yönünde iken, bu beklentiyi yorumlamanın erken olduğunu düşünüyorum. Çünkü salı günü açıklanacak olan ABD TÜFE verisi eğer beklentiden yeterli miktarda yüksek olursa piyasanın faiz beklentileri de bir anda yükselebilir ve bu beklenti artışı altına ciddi miktarda bir satışın gelmesine neden olabilir. Buna göre Fed üyelerinin kararlarında bir açık kapı var ise açıklanabilecek yüksek bir TÜFE verisi sonrasında 0,25 faiz artışı da olası hale gelebilir. Bu ihtimallerin masada olduğunu bilerek haftaya başlamak ve veri saatlerinde oluşacak volatiliteye dikkat etmek bu sebeple yatırımcılar için oldukça faydalı olacaktır.

Ons altın

Ons altın tarafında yükselen trendin gücü ve önemi gün geçtikçe artmaktadır. Geçtiğimiz hafta çarşamba günü ons altına gelen sert satış sonrasında trend kırılır gibi olsa da ertesi gün gelen alımla ons altın kendisini bir anda trend üzerine atmayı başardı. Aşağıdaki grafikte açıklıkla görülebileceği gibi trende çok yakın hareket eden ons altın için güvenli bölgeye geçebilmek için 1980 USD seviyesi üzerine tırmanılması gerekecektir. 1980 USD altındaki sıkışmalarda trendin tekrar test edilmesi gündeme gelebilecektir.

Kaynak: Tradingview

Yukarıdaki grafikte görülen mavi çizgi ons altının 200 günlük hareketli ortalamasını göstermektedir. Şu an için 200 günlük hareketli ortalama 1890 USD seviyesinden geçmektedir. Şubat 2023 geri çekilmesinde fiyata destek olan 200 günlük hareketli ortalama seviyesi bu hafta yaşanabilecek olası geri çekilmelerde ana destek seviyesi olarak takip edilebilir. Fakat bu seviyeye inilecek olası bir senaryoda ons altının ilk desteği 1950 USD’den, ikinci ve önemli desteği de 1935 USD’den geçmektedir. Eğer ons altın 1935 USD altında 2 adet 4 saatlik kapanış alırsa olası zayıflık ana destek seviyesine dek sürebilir. Diğer taraftan 1980 USD üzerine olası hareketlenmelerde ilk hedef psikolojik direnç seviyesi olan 2000 USD olacaktır. 2000 USD’nin test edilmesinin ardından ise bir sonraki adım hakkında fikir yürütebiliriz.

Gram altın

Aşağıdaki grafik de gram altının günlük hareketlerini içinde bulunduğu yükselen kanal ile göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Alt kısımda bulunan mavi yükselen kanal uzunca bir süredir gram altın hareketlerini sınırlayan destek dirençleri göstermektedir. Geçtiğimiz hafta dolar/TL’ye gelen kuvvetli yükseliş ile birlikte gram altın çok hızlı şekilde kanal katlama hedefi olan 1515 USD seviyesine doğru ivmelenmişti. Burada dolar/TL ya da ons altının ne kadar artacağını ya da azalacağını tahmin etmekten ziyade teknik olarak gram altının mum yapısını doğru yorumlamak daha kazançlı bir yoruma götürecektir. Örneğin yukarıdaki grafiği yakınlaştırdığımızda 5 Haziran Pazartesi günü gerçekleşen mum kapanışı ile gram altının yükselen kanal direnci ilk kez yukarı kırılmış ve kapanış almıştır. O mumdan sonra gelebilecek mumların mum boylarını tahmin etmek zor olsa da yükselişin devam edeceğini öngörmek son derece makul bir beklentidir. Sonrası ise sadece sabır…

REKLAMI KAPAT X