Altında yükselen trend alarm veriyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altında yükselen trend alarm veriyor
Osman Bayrak
10.01.2024 09:22

Altın yatırımcısının altın dostu olarak tanımladığım "ons altının yükselen trendi" son 2 gündür yatırımcısı için alarm vermeye başladı.

Aşağıdaki grafik ons altının günlük hareketlerini sırası ile MACD ve RSI göstergeleri ile göstermektedir.

 

Yukarıdaki grafikte kırmızı renk ile gösterilen yükselen trend kırılmadıkça ons altın hareketlerini yukarı yönlü okuyacağımızı analiz etmiştik. Dün ve ondan önceki günkü hareketlere baktığımızda ise ons altın fiyatının yükselen trende geri çekildiğini gözlemliyoruz. Özellikle hafta başındaki hareketlerde trend desteği 2028 USD’den geçerken ons altın 2016 USD seviyesine kadar geri çekildi. Pazartesi günkü kapanışın yükselen trendin hemen üzerinde olması trendin devamlılığı açısından önemliydi. Bu hareketin üzerine, dün yükselen trend üzerinde 2042 USD’ye kadar yükselen ons altın maalesef bu seviyeleri koruyamayarak başlangıç seviyelerine geri çekildi. Oluşan son mumun bir miktar negatif görünüm sunması dikkatlerimizden kaçmadı. Oluşan son mumun yükselen trendi tehdit eder nitelikte olması bizleri göstergelere göz atmaya sevk etti.

Öncelikle yukarıdaki grafiğin üst kısmında yer alan MACD göstergesi günlük grafikte negatif sinyal üretmektedir. Yaşanan son geri çekilme MACD göstergesinin negatif tarafa geçmesine neden oldu. Ayrıca bir diğer dikkat çeken taraf ise yaşanan yeni zirvelere rağmen göstergede yeni zirvelerin yaşanmamış olmasıdır. Diğer taraftan, RSI göstergesi tarafında da yaşanan son zirvede gösterge kendi zirvesini tazeleyemedi. Sonrasında ise fiyatın geri çekilmesi ile birlikte gösterge de geri çekildi. 70 seviyesinin üzeri kuvvetli bir yükseliş hareketi için beklenirken RSI göstergesi 48 seviyesine kadar geri çekildi. Bu da fiyat hareketindeki zayıflığa bir kez daha dikkatleri çekmektedir.

Tüm bu teknik gerekçeler ışığında bir yorum yapmamız gerekirse ons altının bugün de 2035 USD seviyesi altında bir kapanış alması üzerindeki baskının artmasına neden olabilir. Hatta bu seviye üzerinde kalsa bile bir önceki zirvesi olan 2040 USD seviyesini yukarı yönde kalıcı olarak kıramazsa geri çekilme hareketinin devamı teknik anlamda normal karşılanmalıdır. Olası zayıflık hareketlerinde 1980 USD ve 1950 USD seviyeleri ana destekler olarak fiyatı karşılayabilir.

Ons altın tarafında yeni yönü tayin edebilecek en önemli veri perşembe günü açıklanacak olan ABD TÜFE verisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Aralık ayı ABD TÜFE verisi aylık %0,2 yıllıkta ise %3,2 olarak beklenmektedir. Eğer açıklanacak veri piyasa beklentileri üzerinde olursa ons altında verdiğim desteklere doğru çekilmelerin derinleştiğini görebiliriz. Aksi durumda toparlanma yaşanması daha olasıdır. Bu nedenle verilerin açıklanacağı saat olan perşembe günü 16.30 civarında oluşacak volatiliteye dikkat etmek gerekecektir.

Gram altın

Aşağıdaki grafik gram altının günlük hareketlerini göstermektedir.

Ons altında yükselen trende doğru yaşanan geri çekilme dolayısı ile gram altını da yükselen ilk kanal desteğine kadar sürüklemişe benzemektedir. Eğer ons altındaki geri çekilme derinleşirse gram altın 1860 TL desteğine kadar geri çekilebilir. Ama özellikle açıklanacak ABD verisi sonrası altın cephesinde bir toparlanma görülürse gram altın yükselen kanal desteğinden muazzam bir dönüş almış olur. Bu nedenle hafta içi yaşanacak hareketleri açıklanacak verilere göre yukarıdaki grafikler ışığında takip etmeliyiz.

İLGİLİ HABER Altın fiyatları haftaya kayıpla başladı Altın fiyatları geçtiğimiz haftanın son işlem gününde açıklanan ve beklentileri aşan ABD istihdam verilerinin ardından yeni haftaya kayıpla başladı.
REKLAMI KAPAT X