Artan ABD faizleri altın fiyatlarını baskılıyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
Artan ABD faizleri altın fiyatlarını baskılıyor
Osman Bayrak
02.08.2023 08:49

ABD 10 yıllık faizlerinin dün %2’lik yükseliş ile 4,045 seviyesine ulaşması, ons altını ciddi anlamda baskılamaya başladı.

ABD Merkez Bankası’nın (FED) son toplantısında 0,25’lik bir faiz artışına imza atması, ABD 10 Yıllık Tahvil faiz oranının dün itibarıyla %4,045 seviyesine dek yükselmesine neden oldu. Aşağıdaki grafik ABD 10 Yıllık Tahvil faizinin günlük hareketlerini oluşan trendler ışığında göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Yukarıdaki grafik esas itibarıyla ons altın üzerinde oluşan baskının temel nedenlerinden birini gösteriyor. Artan tahvil faizleri, faiz getirisi olmayan altın gibi yatırım araçlarının cazibesini azaltmaktadır.

Grafikte görülebileceği gibi tahvil faizleri geçtiğimiz yıl ekim ayında görülen %4,35’lik zirvenin ardından tekrar tırmanış trendine girmiş durumda. Tahvil faizleri ayrıca yükselen trendinden aldığı destek ile artık direnç bölgesine ulaşmış durumda. Direncin kırılması halinde kısa vadede ons altın üzerinde oluşacak baskının artması beklenebilir. Bu nedenle ons altın grafiğini ABD 10 Yıllık Tahvil Faizleri ile birlikte takip edeceğiz.

Ons altın

Ons altın hareketlerini takip ettiğimiz grafiğin son hali aşağıda yer almaktadır.

Kaynak: Tradingview

Ons altın üzerinde oluşan baskı grafikte daha net bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Grafik üzerinde yeşil yatay çizgi ile gösterilen 1985 USD direnci ons altının son yükseliş denemesinde önemli bir direnç olarak karşımıza çıktı. Bu seviyeden gelen satışlar sonrasında yaşanan tepki yükselişleri de sonuçsuz kalınca ons altın ciddi anlamda güç kaybetti.

Daha önce kırılan 1935 USD direnci artık ons altın için önemli bir destek konumunda olduğundan ons altının 1935 USD etrafındaki hareketi çok önemli. Eğer ons altındaki zayıflık devam eder de 1935 USD desteği de kırılırsa 1906 USD seviyesinden geçen 200 günlük hareketli ortalama seviyesinin test edilmesi gündeme gelebilir. Yukarıdaki grafikte mor çizgi ile gösterilen 200 günlük hareketli ortalama son dönemde 3 kez test edildi ve fiyat o seviyeden yönünü tekrar yukarı çevirdi. 200 günlük hareketli ortalamanın bu gücüne güvenerek olası bir zayıflama halinde bu noktayı güvenilir bir destek olarak izleyeceğiz. 

Gram altın

Ons altında yaşanan geri çekilme gram altının önemli bir desteğini teste sürükledi. Aşağıdaki grafikten daha açıkça görebileceğimiz gibi gram altın direnç bölgesi altında konsolide olmaktadır.

Kaynak: Tradingview

Yükselen kanal direncinin 1720 TL’ye yükselmesi ile birlikte gram altın tam da bu direnç altında konsolide olmaktadır. Yatay bölgede yaşanan bu konsolidasyon öncelikle mavi yükselen trendin kırılmasına neden oldu. 1250 TL’den beri süregelen bu yükselen trend böylece ilk kez kırılmış oldu. Buna ek olarak dün yaşanan %1’e yakın düşüş ile birlikte gram altın bir kez daha 13 günlük hareketli ortalamasını test etti. Son yaşanan yükseliş trendinde (1250 TL’den beri) gram altın fiyatı 13 günlük hareketli ortalamanın altına hiç inmedi. Bu nedenle her ne kadar EMA (13) test edilmiş olsa da hafta kapanışına dek gram altın fiyatının bu destek altına inmemesi yükseliş umutları açısından önemlidir.

Son olarak, cuma günü 15:30’da açıklanacak ABD Tarım Dışı İstihdam verisi ons altının kısa vadedeki yönünün netleşmesine neden olacağı için (beklenti 200.000 olarak açıklanması yönünde) gram altını bu veri ışığında izlemeye devam edeceğiz.

REKLAMI KAPAT X