Beklentilerden düşük gelen ABD enflasyonunun ardından dolar endeksi düşüşte

Okuma Süresi: 3 Dakika
Beklentilerden düşük gelen ABD enflasyonunun ardından dolar endeksi düşüşte
Hamit Alp Ünlü
13.07.2023 08:56

ABD’de dün açıklanan TÜFE rakamları son iki yılın en düşük seviyesine işaret ederken, verinin ardından dolar endeksi de son bir yılın en düşük seviyesini gördü

Dün ABD’de haziran ayına ilişkin tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verileri açıklanırken, açıklanan tüm veriler beklentilerden olumlu geldi. Mayıs ayında yüzde 4 seviyesinde olan ve haziran ayında yüzde 3,1 seviyesine gerilemesi beklenen yıllık TÜFE yüzde 3 seviyesine indi.

Mayıs ayında yüzde 0,1 olan ve haziran ayında yüzde 0,3 seviyesine yükselmesi beklenen aylık TÜFE de beklentilerden az artış göstererek yüzde 0,2 seviyesine çıktı.

Mayıs ayında yüzde 5,3 olarak açıklanan ve haziran ayında yüzde 5 seviyesine inmesi beklenen yıllık çekirdek enflasyon yüzde 4,8 olarak açıklanırken mayıs ayında yüzde 0,4 olan ve haziran ayında yüzde 0,3 seviyesine inmesi beklenen aylık çekirdek TÜFE ise yüzde 0,2 olarak açıklandı.

Dün açıklanan TÜFE verilerinin ardından ABD’de bugün de haziran ayı üretici fiyat endeksi (ÜFE) verileri açıklanacak.

Açıklanan yüzde 3’lük yıllık TÜFE ABD’de 2021 yılının mart ayında yüzde 2,6 olarak açıklanan rakamdan bu yana en düşük seviyeyi işaret ederken, verilerin açıklanmasının ardından dolar endeksi geriledi.

Dolar endeksi son bir yılın en düşük seviyesinde

Beklentilerden daha olumlu gelen haziran ayı TÜFE verisinin ardından ABD dolar endeksi son bir yılın en düşük seviyesi olan 100,5 seviyesinin altına düştü.

Kapanışta 100,44 seviyesine gerileyen endeks, Asya piyasalarının açılışında yeniden 100,5 seviyesinin üzerine çıkarak 100,52 seviyesinden açılış yaptı.

Doların gerilemesiyle birlikte euro/dolar da yükselişe geçti. Kritik seviye olan 1,1100 seviyesinin üzerine yükselen çapraz daha sonra 2022 yılının Mart ayından bu yana en yüksek seviye olan 1,1130 seviyesini de gördü.

Bugün açıklanacak ÜFE verileri ve Avrupa Merkez Bankasının (ECB) son toplantısına ilişkin tutanakların çizdiği görüntüye bağlı olarak euro/dolar çaprazının 1,1200 psikolojik eşiğini zorlaması mümkün.

Bu direncin kırılması için ise  öncelikle 1,1160 ve 1,1185 önemli direnç noktaları olarak dikkat çekiyor. Öte yandan euro/dolar çaprazında destek noktaları 1,100 ve 1,1095 seviyesi olarak önem teşkil ediyor.

Ayrıca düşen enflasyonun Amerikan Merkez Bankasının (Fed) faiz artışı beklentilerini ve hazine getirilerini de aşağı çekmesiyle teknoloji hisseleri ralli yaparken S&P 500, Dow Jones ve Nasdaq yükselişe geçti.

Piyasalar eylül ayı Fed beklentisini yeniden fiyatlıyor

Haziran ayı enflasyon verisinin ardından piyasalar eylül ayında Fed kanadından gelecek faiz artışını da yeniden fiyatlamaya başladı.

Hatırlanacağı üzere Fed, haziran ayında gerçekleştirdiği Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında uzun süredir devam ettirdiği faiz artış döngüsüne ara vermiş ve faizi yüzde 5,25 seviyesinde bırakmıştı. Daha sonra Fed yetkililerinden gelen açıklamalar ise faiz artışlarının henüz son bulmadığını açık şekilde ifade etmişti.

Fed’den gelen açıklamalarla birlikte piyasalar 26 Temmuz 2023 tarihinde gerçekleşecek bir sonraki FOMC toplantısında bir faiz artışı daha yapılmasına kesin gözüyle bakıyor.

Piyasalar bu toplantıda 25 baz puanlık bir faiz artışını yüzde 94,2 olarak fiyatlıyor.

Ancak bugün açıklanan verilerin ardından eylül ayında gerçekleşecek FOMC toplantısındaki faiz artışı beklentisi yüzde 25  seviyelerinden yüzde 13’e dek geriledi. Bazı piyasa katılımcıları ayrıca temmuz ayında gerçekleşecek 25 baz puanlık bir artışın ardından Fed’in yeniden faiz artırmasına gerek olmayacağını düşünüyor.

Ancak bir başka senaryo daha var: enflasyonda görülen düşüşün sebebi yaz aylarında gerileyen enerji giderlerinin yarattığı baz etkisi olabilir. Zira çekirdek enflasyon düşüş gösterse de halen yaklaşık yüzde 5 ile Fed’in hedefi olan yüzde 2’lik seviyenin iki katından daha yüksek.

Bu açıdan bakıldığında Fed’in yapışkan çekirdek enflasyonu kontrol altına alabilmek adına faiz artışlarına devam etmesi de olası duruyor.

Fed, bu yol ayrımında muhtemelen veri bazlı hareket edecektir; dolayısıyla temmuz ayı Fed FOMC toplantısının ardından Fed’in açıklamalarının tonu, sonrasında ise eylül ayına kadar açıklanacak veriler çok kritik ve belirleyici olacaktır.

REKLAMI KAPAT X