Bitcoin neden düştü? ETF kararında son durum

Okuma Süresi: 2 Dakika
Bitcoin neden düştü? ETF kararında son durum
Çınar Küçükay
04.01.2024 13:51

Kripto para piyasası, Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun (SEC) spot Bitcoin (BTC) ETF başvurularıyla ilgili kararını beklerken spekülasyonlarla sarsılıyor.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun (SEC), bu ay tüm spot Bitcoin ETF başvurularını reddedeceği tahmin ediliyor. Matrixport analisti Markus Thielen'e göre SEC Başkanı Gary Gensler, piyasa beklentilerinin aksine, ABD'de kripto paraları benimsemiyor. Thielen, güncellenmiş başvurulara ve Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu ile ETF başvuru sahipleri arasındaki çok sayıda toplantıya rağmen, spot Bitcoin ETF başvurularının hala yerine getirilmesi gereken kritik bir gereksinimi karşılamadığını belirtti. Ayrıca, ETF onayı için kritik olan mevcut beş üyeli komisyon liderliğinin, Demokratlar tarafından domine edildiğini vurguladı.

Matrixport’un raporu, SEC’nin spot Bitcoin ETF başvurularını reddedeceğini öne sürerken, Galaxy Digital ve diğer ETF başvuru sahipleri bu tahminlere şaşkınlıkla yaklaşıyor. Galaxy Digital araştırma başkanı Alex Thorn, Matrixport raporunu şaşırtıcı ve anlamsız olarak nitelendirdi. Bloomberg’in kıdemli ETF analisti Eric Balchunas ise SEC’nin onay eğiliminde olduğunu ve kripto topluluğunun çoğunluğunun bu yönde beklentiler taşıdığını belirtiyor. Balchunas ve diğer piyasa gözlemcileri, SEC’nin olumlu bir karar vereceğine dair güçlü işaretler gördüklerini ifade ediyorlar.

Bununla birlikte, Fox Business tarafından yayınlanan bir rapora göre ETF başvurularının olumlu sonuçlanabileceği ve alım satım işlemlerinin önümüzdeki hafta başlayabileceği yönünde güçlü beklentiler var. SEC avukatlarının, ETF'lerin işlem göreceği büyük borsaların temsilcileriyle yaptığı toplantılar, bazı ürün başvurularının onaylanmasına doğru atılan adımlar olarak yorumlanıyor.

Bu karışık haberler ve spekülasyonlar, kripto yatırımcıları arasında tedirginlik yaratıyor. Bitcoin’in fiyatı, şu anda yaklaşık 43.000 dolar civarında işlem görüyor ve son 24 saatte %5'ten fazla düştü. Ancak, yatırımcılar, SEC’nin olumlu bir karar vermesi durumunda Bitcoin’in 2024 sonuna kadar değerini artıracağını ve 42.000 dolarlık başlangıç ​​noktasını aşacağını düşünüyor.

Sonuç olarak, kripto topluluğu ve piyasa analistleri arasında, SEC'in spot Bitcoin ETF başvurularını kabul edip etmeyeceği konusunda hala bir belirsizlik hakim. Bu durum, Bitcoin fiyatları üzerinde önemli bir etkiye sahip olmaya devam ediyor ve piyasanın geleceği bu kararlara bağlı olarak şekillenecek gibi görünüyor.

Düşüş Sonrası Veriler ve Önemli Seviyeler

Dün sadece birkaç saat içerisinde yaşanan düşüş sonrasında yatırımcılar zarar gördü. Bitcoin fiyatı %10’u aşkın düşerken, toplam kripto para piyasa değeri ise %11’i aşan bir gerileme kaydetti. Bu düşüş, piyasadan yaklaşık 200 milyar doları sildi.

Kaynak: TradingView

Likidasyonlar ise 700 milyon doları aştı. Bu likidasyonların %85’inden fazlasını uzun pozisyonlar oluşturuyor.

Kaynak: Coinglass

Bitcoin’in güncel likidasyon seviyelerine bakıldığında 46.300 dolar ile 45.700 dolar seviyesi arasındaki bölge göze çarpıyor. Aşağı yönde ise 41.850 dolar seviyesine dikkat edilmesi gerekiyor.

Kaynak: Coinglass

İLGİLİ HABER Kripto paralarda rüzgar tersine döndü: Bitcoin’de sert düşüş Son dönemde ETF iyimserliği ile 45 bin doların üzerini gören Bitcoin'de SEC'nin ETF için ek süre istediği yönündeki iddialar nedeniyle keskin bir geri çekilme yaşandı.
REKLAMI KAPAT X