Bu hafta piyasaların takip edeceği 3 gelişme

Okuma Süresi: 3 Dakika
Bu hafta piyasaların takip edeceği 3 gelişme
Hamit Alp Ünlü
28.08.2023 09:02

Küresel piyasalar bu hafta ABD ve Avrupa’da açıklanacak birçok önemli veriyi takip edecek.

Ağustos ayının son haftasında piyasalar ABD ve Avrupa’dan gelecek birçok önemli veriyi takip edecek ve fiyatlayacak. Geçtiğimiz hafta gerçekleşen Jackson Hole sempozyumunda konuşan Amerikan Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın şahin tondaki açıklamalarının ardından piyasalar ABD’den gelecek verilere odaklanarak Fed’in eylül ayı faiz kararı hakkındaki tahminlerini güncelleyecek.

ABD verileri

ABD’de bu hafta birçok önemli veri takip edilecek. Salı günü açıklanacak ağustos ayı tüketici güveni ile temmuz ayı iş imkanları ve personel değişim oranları haftanın ilk önemli verileri olacak. Piyasalar tüketici güveninde sınırlı bir düşüş beklemekle beraber iş imkanları verisinde de sınırlı bir yükseliş görmeyi bekliyor.

Çarşamba günü ADP tarım dışı istihdam değişikliği verisi, cuma günü açıklanacak kritik tarım dışı istihdam verisi hakkında bir fikir vermesi açısından önemli olacak. Tarım dışı istihdam değişikliğinde 324 binden 195 bine keskin bir düşüş bekleniyor. Çarşamba günü ayrıca ABD’de ikinci çeyreğe ilişkin gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) verisinin ikinci okuması da açıklanacak. Piyasalar bu ikinci okumada herhangi bir değişiklik beklemiyor ve yüzde 2,4’lük büyümenin ikinci okumada da sabit kalmasını bekliyor. Çarşamba günü askıda konut satışları verileri de açıklanacak.

Perşembe günü Fed’in enflasyon göstergesi olarak kabul ettiği çekirdek kişisel tüketim giderleri fiyat listesi açıklanacak. Piyasalar temmuz ayında aylık bazda 0,2’lik oranın sabit kalmasını beklerken yıllık bazda ise yüzde 4,1’den yüzde 4,2’ye bir yükseliş bekliyor. Bu kritik verinin yanında açıklanacak işsizlik başvuruları verisinde de sınırlı bir yükseliş beklenmekte.

Cuma günü de hayli hareketli bir takvime sahip. Ağustos ayında ortalama saatlik kazançların düşmesi beklenirken tarım dışı istihdam rakamının 187 binden 170 bine gerilemesi, işsizlik oranının ise ağustos ayında yüzde 3,5’te sabit kalması bekleniyor. Ağustos ayı İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) verisinde sınırlı bir yükseliş beklenmekle birlikte verinin 47 ile daralma bölgesinde kalması öngörülüyor.

Euro Bölgesi verileri

Euro Bölgesinde nispeten daha az hareketli bir ekonomik takvim gözleniyor. Özellikle, açıklanacak ağustos ayı tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verileri yakından takip edilecek. Çarşamba günü İspanya ve Almanya’da ağustos ayına ilişkin TÜFE rakamları paylaşılacak. Almanya’da ağustos ayında aylık TÜFE’nin yüzde 0,3’te sabit kalması beklenirken yıllık TÜFE’nin ise yüzde 6,2’den yüzde 6’ya gerilemesi bekleniyor.

Perşembe günü Fransa ve Euro Bölgesi TÜFE rakamları açıklanacak. Euro Bölgesi’nde aylık TÜFE’nin eksi 0,1 oranında sabit kalması beklenirken; yıllık TÜFE’nin yüzde 5,3’ten yüzde 5,1’e, yıllık çekirdek TÜFE’nin ise yüzde 5,5’ten yüzde 5,3’e gerilemesi bekleniyor.

Cuma günü açıklanacak ağustos ayı İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) verilerinde sınırlı bir yükseliş beklenmekle birlikte gerek Euro Bölgesinde gerekse bölge ülkeleri özelinde verinin daralma bölgesinde kalacağı tahmin ediliyor. Bunlara ek olarak hafta boyunca Avrupa Merkez Bankası (ECB) üyelerinin konuşmaları da takip edilebilecek.

İkinci çeyrek GSYİH verisi

Perşembe günü ülkemizde 2023 yılının ikinci çeyreğine ilişkin GSYİH verisi açıklanacak. İkinci çeyrekte yüzde 3,5’ten yüzde 3’e düşüş beklenirken veri beklentilerin aksine yüzde 4 olarak açıklanmış ve ikinci çeyrekte büyüme yaşandığını göstermişti. İstanbul Bilgi Üniversitesi Finansal Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin güncel tahmin aracına göre şu anda 2023 yılı ikinci çeyrek büyüme rakamının yüzde 2,89’a gerilemesi bekleniyor.

REKLAMI KAPAT X