Bu hafta piyasaların takip edeceği 3 önemli gelişme

Okuma Süresi: 3 Dakika
Bu hafta piyasaların takip edeceği 3 önemli gelişme
Hamit Alp Ünlü
16.07.2023 20:19

Piyasalar bu hafta yurt içinde kritik TCMB faiz kararını beklerken, yurt dışında ise ABD ve Euro Bölgesi’nden gelecek verileri izleyecek.

Geçtiğimiz hafta ABD’de haziran ayı tüketici fiyat endeksinin (TÜFE) beklentilerden daha olumlu gelmesi ve son iki senenin en düşük seviyesine işaret etmesi ile birlikte dolar endeksinde düşüş başladı. Böylelikle endeks, önce son bir senenin en düşük seviyesi olan 100,5 seviyesinin altına, sonra ise haftanın son işlem gününde 99,58’e dek geriledi. Doların zayıflamasıyla birlikte yükselişe geçen euro/dolar çaprazı da 1,1245 seviyesine dek yükseldi. İçeride ise cuma günü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yıl sonu enflasyon ve döviz kuru beklentisini açıkladı.

Bu gelişmelerin ışığında geçen haftanın ardından bu hafta ise Euro Bölgesi’nde haziran ayı enflasyon rakamları açıklanacak.

ABD’de ise kazanç sezonu devam ederken, yine açıklanacak çeşitli veriler piyasaların odağında olmaya devam edecek.

Yurt içi piyasada ise perşembe günü gerçekleşecek TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından temmuz ayı faiz kararı açıklanacak.

TCMB faiz kararı

Geçtiğimiz ay TCMB ortodoks ekonomi politikalarına dönüş kapsamında 27 ay sonra ilk kez faiz artış döngüsünü başlatmış ve her ne kadar piyasa beklentilerinin altında bir faiz artışı gerçekleştirmiş olsa da, politika faizi olan bir hafta vadeli repo faiz oranını yüzde 8,5 seviyesinden yüzde 15’e çıkarmıştı.

Faizlerin yüzde 21 seviyesine çıkarılmasını bekleyen piyasalar ise TCMB’nin bu hamlesini yeterli bulmaz iken, TCMB kanadından artış döngüsüne devam edileceği ancak ortodoks politikalara dönüşün kademeli olacağına yönelik açıklamalar gelmişti.

Anadolu Ajansı ise bu hafta perşembe günü gerçekleşecek toplantı için bir beklenti anketi gerçekleştirdi. 20 ekonomistin katılımıyla gerçekleşen AA Finans anketine göre katılımcıların politika faizine ilişkin değişiklik beklentisi 250 ila 650 baz puan arasında değişiklik gösterirken, bu toplantıya ilişkin medyan beklenti ise 500 baz puan artışla politika faizinin yüzde 20 seviyesine yükseltilmesi yönünde oldu.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası'nın faiz kararına yönelik beklenti anketi sonuçlandı TCMB'nin Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına ilişkin AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistler, politika faizinin 500 baz puan artırılacağını tahmin etti.

Euro Bölgesi haziran ayı TÜFE verisi

Çarşamba günü Euro Bölgesi’nde ise haziran ayına ilişkin TÜFE verileri açıklanacak. Haziran ayı yıllık TÜFE’nin yüzde 6,1’den yüzde 5,5’e gerilemesi beklenirken, mayıs ayında yüzde 0 olan aylık TÜFE’nin ise haziran ayında yüzde 0,3’e yükselmesi bekleniyor.

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) inatçı ve yapışkan olarak dikkat çektiği çekirdek enflasyon beklentisinde ise farklı bir durumun söz konusu olduğu görülüyor. Buna göre, haziran ayında aylık TÜFE’nin yüzde 0,3 seviyesinde sabit kalması beklenirken, yıllık çekirdek TÜFE’nin ise yüzde 5,3 seviyesinden yüzde 5,4’e yükselmesi bekleniyor.

Bu hafta açıklanacak olan TÜFE verisi, 27 Temmuz 2023 tarihinde gerçekleşecek olan ECB para politikası toplantısında alınacak faiz kararı için ise oldukça kritik bir öneme sahip olacak.

ABD verileri ve kazanç sezonu

Cuma günü büyük bankalarla başlayan ikinci çeyrek kazanç sezonu bu hafta Tesla, Bank of America, Goldman Sachs, Johnson & Johnson, Philip Morris ve Netflix gibi şirketlerle devam edecek.

İLGİLİ HABER ABD'den gelen ilk bilançoları "faiz çarpanı" yukarı taşıdı ABD'li bankalar JPMorgan ve Wells Fargo'nun kârlarında artan faiz getirilerinin etkisiyle pozitif bir seyir izlendi.

Buna ek olarak bu hafta ABD’de de çeşitli ekonomik veriler takip edilecek.

Salı günü açıklanacak olan haziran ayı perakende satış verilerinin yüzde 0,5 artış göstermesi beklenirken, çarşamba ve perşembe günü açıklanacak olan inşaat izinleri, konut başlangıçları ve mevcut konut satışları verileri de inşaat sektörünün mevcut durumu hakkında bilgi verecek.

Öte yandan, bölgesel imalat endeksi raporları ve işsizlik haklarından yararlanma başvuruları da piyasalar tarafından yakından izlenecek.

İLGİLİ HABER Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi Bu hafta yurt içinde işsizlik rakamları ile Resmi Gazete’de yayımlanan kararlar piyasaların en önemli gündem maddeleri olurken, küresel piyasalarda ise ABD enflasyon verileri takip edildi.
Etiketler: TCMB faiz abd Euro Bölgesi
REKLAMI KAPAT X