Bu hafta piyasaların takip edeceği 3 önemli gelişme

Okuma Süresi: 3 Dakika
Bu hafta piyasaların takip edeceği 3 önemli gelişme
Hamit Alp Ünlü
11.09.2023 07:52

Bu hafta küresel piyasalarda ABD TÜFE verisi ile ECB faiz kararı, yurt içi piyasada ise işsizlik verisi yatırımcılar tarafından yakından takip edilecek.

ABD TÜFE ve perakende satış verisi

Amerikan Merkez Bankası (Fed) eylül ayı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısını 19 - 20 Eylül 2023 tarihlerinde gerçekleştirecek ve sonrasında 20 Eylül 2023 tarihinde politika faizi kararını açıklayacak. Faiz artış döngüsünde sona yaklaşıldığına dair beklentiler devam ederken, piyasalar Fed’in bu toplantıda faiz artışına gidip gitmeyeceğini fiyatlıyor. Şayet faiz artışı gerçekleşirse bunun 25 baz puan değerinde bir artış olması çok yüksek bir ihtimal olarak görülüyor. Piyasalar ise Fed’in faiz artışı gerçekleştirmeme ihtimalini yüzde 92 olarak fiyatlarken, 25 baz puanlık artış ihtimali ise yüzde 8 oranında fiyatlanıyor.

Toplantı öncesinde Fed üyeleri geleneksel karartma sürecinde (Blackout period) olduklarından dolayı herhangi bir açıklama yapamıyorlar. Önümüzdeki hafta gerçekleşecek toplantı öncesi piyasa beklentilerinde en büyük değişikliği bu hafta açıklanacak ağustos ayı tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verisi yapacaktır. Çarşamba günü açıklanacak verilerde, kayda değer herhangi bir azalma görülmemesi durumunda Fed’in eylül ayı toplantısında faiz artırma ihtimali tekrar gündeme gelebilir. Ağustos ayında yıllık çekirdek TÜFE’nin yüzde 4,7’den yüzde 4,3’e inmesi beklenirken, yıllık TÜFE’nin ise yüzde 3,2’den yüzde 3,6’ya yükselmesi bekleniyor.

Aylık çekirdek TÜFE’nin yüzde 0,2 oranında sabit kalması beklenirken, aylık TÜFE’nin ise 0,2’den 0,6’ya yükselmesi bekleniyor.

ECB eylül ayı toplantısı ve faiz kararı

Euro Bölgesi ortak para biriminin dolar karşısında temmuz ortasından bu yana yüzde 5’ten fazla değer kaybı yaşarken, geçtiğimiz hafta açıklanan ikinci çeyrek büyüme rakamlarına ilişkin ikinci okumalar da pek parlak bir tabloya işaret etmedi.

İkinci çeyrekte Euro Bölgesi çeyreklik gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) yüzde 0,3’ten yüzde 0,1’e revize edilirken, yıllık GSYİH ise yüzde 1,1’den yüzde 0,5’e revize edildi. Yatırımcılar büyüyen ABD ekonomisi karşısında bocalayan bir tablo çizen Euro Bölgesi arasındaki uçurumun arttığını öngörürken, para birimleri arasındaki makas da açılmaya devam ediyor. Bunun yanında bölgede aylık TÜFE yüzde 0,3 ve aylık TÜFE yüzde 0,6 seviyesinde seyrederken yıllık çekirdek TÜFE ve yıllık TÜFe ise yüzde 5,3 seviyesinde.

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) gerçekleştireceği eylül ayı para politikası toplantısı perşembe günü yapılacak ve sonrasında faiz kararı açıklanacak. Piyasalar karışık bir görüntü çizen Euro Bölgesi ekonomisinin mevcut koşullarında ECB’nin eylül ayı toplantısında herhangi bir faiz artışı gerçekleştirmeyeceğini fiyatlarken piyasa analistleri ise ECB’den 25 baz puanlık bir artış gelebileceğini öngörüyor. Bakalım ECB, büyümeden feragat edip fiyat istikrarı sağlama görevine mi odaklanacak, yoksa büyüme oranını daha da baltalamamak adına faiz artışlarına ara mı verecek?

Türkiye temmuz ayı işsizlik oranı

Ülkemizde bugün temmuz ayı işsizlik oranı açıklanacak. 2023 yılının Nisan ayında yüzde 10 ile çift hanelerde olan işsizlik oranı, mayıs ayında yüzde 9,5 ile tek hanelere düşmüş, açıklanan haziran ayı verisi ise sınırlı bir artışla yüzde 9,6 oranında bir işsizlik rakamına işaret etmişti. Geçtiğimiz hafta açıklanan Orta Vadeli Programda (OVP) ise işsizliğin 2024'te yüzde 10,3'e, 2025'te yüzde 9,9'a, 2026'da ise yüzde 9,3'e gerilemesinin beklendiği vurgulanmıştı.

İLGİLİ HABER Ekonomide yeni yol haritası çizildi: Dolar ve enflasyonda yeni hedef seviyeler belli oldu Ekonomide 3 yıllık yol haritasını belirleyen Orta Vadeli Program'ın (OVP) ayrıntıları açıklandı. Bu kapsamda enflasyon ve dolar kuruna yönelik yeni tahminler de belli oldu.

Öte yandan temmuz ayı işsizlik verisine ek olarak, salı günü yıllık ve aylık perakende satışlar, perşembe günü döviz rezervleri ve cuma ise ağustos ayı bütçe dengesi verileri açıklanacak.

REKLAMI KAPAT X