Bu hafta piyasaların takip edeceği 3 önemli gelişme

Okuma Süresi: 3 Dakika
Bu hafta piyasaların takip edeceği 3 önemli gelişme
Hamit Alp Ünlü
27.11.2023 08:39

Geçtiğimiz hafta yurt içi gelişmeler ile yoğun geçen piyasaların gündeminde bu hafta ABD kişisel tüketim giderleri, Euro Bölgesi enflasyon verileri ve Türkiye’nin üçüncü çeyrek büyüme rakamları var.

Geçtiğimiz hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) sürpriz bir şekilde politika faizini beklentilerden fazla olacak şekilde 500 baz puan artırarak yüzde 40 seviyesine çekmiş ve piyasalara sıkılaşma döngüsünde frene henüz basılmadığı mesajını vermişti. Ancak TCMB’nin kararlılığını vurgulayan bu şahin kararın ardından karar metninde sıkılaşma adımlarının kısa süre içerisinde tamamlanacağı mesajı da yer almıştı. Bu gelişmelerle geçen haftada dolar/TL yükselişini sürdürürken gram altın da ons altın ve dolar kurundaki artışlardan bulduğu güçle 1859 liraya dek yükselerek rekor tazelemişti. Gram altın yeni haftaya 1870 lira seviyesinden başlarken, dolar kuru 28,90 sınırına geldi.

Bu gelişmelerin ardından bu hafta içeride üçüncü çeyrek gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH), dışarıda ise ABD kişisel tüketim giderleri fiyat endeksi ve Euro Bölgesi enflasyon verileri takip edilecek.

ABD kişisel tüketim giderleri fiyat endeksi

Amerikan Merkez Bankasının (Fed) enflasyon göstergesi olarak kabul ettiği ABD kişisel tüketim giderleri fiyat endeksi ekim ayı verileri bu hafta perşembe günü açıklanacak. Verilerin kişisel tüketim giderlerinde yavaşlamaya işaret etmesi bekleniyor. Ekim ayında yıllık kişisel tüketim giderleri fiyat endeksinin yüzde 3,4’ten yüzde 3,1’e gerilemesi beklenirken verinin aylık bazda ise yüzde 0,4’ten yüzde 0,1’e gerilemesi bekleniyor. Ekim ayı yıllık çekirdek kişisel tüketim giderleri fiyat endeksinin 3,7’den yüzde 3,5’e, aylık bazdaki çekirdek verinin ise yüzde 0,3’ten yüzde 0,2’ye gerilemesi bekleniyor.

Hatırlanacağı üzere Fed’in 31 Ekim - 1 Kasım 2023 tarihlerinde gerçekleştirdiği kasım ayı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının tutanakları salı akşamı yayımlanırken tutanaklarda Fed üyelerinin para politikasında atılacak sonraki adımlarda temkinli olma hususunda görüş birliğinde olduğu görülmüştü. Tutanaklar ayrıca fiyat artış baskılarının gerilediğine dair verilerin ve göstergelerin yetersiz kalması durumunda Fed üyelerinin para politikasındaki sıkılaşmaya devam edebileceği ve yeni faiz artışları gerçekleştirebileceği fikrinde olduğunu göstermişti.

Fed, son olarak kasım ayı FOMC toplantısı sonrasında yükselen jeopolitik riskler, tahvil faizlerinin artması ve ekonomik aktivitenin güçlü seyretmesi gibi etkenlerle politika faizini piyasa beklentileri doğrultusunda son 22 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25 - 5,50 seviyesinde sabit bırakma kararı almıştı. Alınan bu kararın ardından enflasyonel baskıların kontrol altına alınabildiğine işaret edecek her veri ise aralık ayı Fed toplantısına ilişkin tahminlerin fiyatlanması ve piyasaların rahatlaması açısından önem teşkil edecek. Bu sebeple piyasalar, Fed’in faiz kararı üzerinde etkili olabilecek ABD kişisel tüketim giderleri fiyat endeksini yakından takip edecek.

İLGİLİ HABER Fed tutanakları: Yetkililer, ihtiyatlı politika yaklaşımında hemfikir Fed'in son toplantısına ait tutanaklar, banka yetkililerinin para politikasının seyrinde ihtiyatlı bir yaklaşım benimsenmesi konusunda hemfikir olduğunu ortaya koydu.

Euro Bölgesi kasım ayı enflasyon verisi

Perşembe günü ayrıca Euro Bölgesi kasım ayı enflasyon verileri de açıklanacak. Piyasalar, Avrupa Merkez Bankasının (ECB) aralık ayı toplantısı ve faiz kararı öncesinde enflasyonun yavaşlamaya devam etmesini bekliyor.

Kasım ayı yıllık tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verisinin yüzde 2,9’dan yüzde 2,8’e inmesi beklenirken yapışkan yıllık çekirdek TÜFE’nin ise yüzde 4,2’den yüzde 3,9’a ineceği tahmin ediliyor. Geçtiğimiz ay yüzde 0,1 olan aylık enflasyonun ise yüzde eksi 0,2 olarak açıklanması bekleniyor.

ECB, eylül ayında sürpriz bir şekilde 25 baz puan faiz artırdıktan sonra ekim ayında piyasa beklentileri doğrultusunda faizi yüzde 4,50 seviyesinde sabit tutmuştu. ECB, faiz artış döngüsünü sonlandırmadan ve faiz indirimini tartışmaya başlamadan  önce hedef enflasyon oranı olan yüzde 2 seviyesine ulaşılacağına dair belirtilerle gerçekçi bir yol haritası çizmek istiyor.

Türkiye üçüncü çeyrek GSYH

TCMB’nin faiz döngüsüne başladığı haziran ayından sonra yurt içinde 2023 yılının üçüncü çeyreğine dair büyüme rakamları açıklanacak. Faiz artışının büyüme üzerindeki etkilerinin görüleceği veriler, piyasalara mevcut durumu ölçebilmeleri açısından bilgi verecek.

AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistler, Gayrisafi Yurt içi Hasılanın (GSYH) 2023 yılının 3. çeyreğinde yıllık yüzde 5,19 arttığını öngördü. Türkiye ekonomisi, geçen yılın aynı çeyreğinde yüzde 4,1, 2023 yılının 2. çeyreğinde ise yüzde 3,8 büyüme kaydetmişti.

İLGİLİ HABER Büyüme rakamları ne zaman açıklanacak?: Ekonomistlerin beklentisi ne yönde? AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistler, Gayrisafi Yurt içi Hasılanın (GSYH) 2023 yılının 3. çeyreğinde yıllık yüzde 5,19 arttığını öngördü.
REKLAMI KAPAT X