Bu hafta piyasaların takip edeceği 5 önemli gelişme

Okuma Süresi: 3 Dakika
Bu hafta piyasaların takip edeceği 5 önemli gelişme
Hamit Alp Ünlü
19.02.2024 08:55

Bu hafta piyasalar başta TCMB'nin faiz kararı olmak üzere Fed tutanaklarını, PMI verilerini, geçen haftadan bu yana devam eden Bitcoin rallisini ve Borsa İstanbul’da gerçekleşecek yeni halka arzları takip edecek.

Geçtiğimiz hafta iç piyasalarda gerileyen işsizlik verisi ve ocak ayında açık veren bütçe dikkati çekerken uluslararası piyasalarda ise en dikkat çeken gelişme, piyasa beklentilerinden daha yüksek gelerek Fed’in faiz indirimi beklentilerini zora sokan ocak ayı tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verileri olmuştu. Küresel çapta takip edilen bir başka önemli gelişme ise Bitcoin’in 50 bin dolar direncini aşması idi.

İLGİLİ HABER Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (12 Şubat - 17 Şubat) Geride bıraktığımız haftada yurt içi piyasalarda, yıla açıkla başlayan bütçe verileri ve enflasyon beklentisindeki düşüş öne çıkarken küresel piyasalarda ise ABD’de beklentileri aşan enflasyon verileri takip edildi.

Bu hafta ise iç piyasalarda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) şubat ayı toplantısı ve Borsa İstanbul’da (BIST) gerçekleşecek halka arzlar takip edilecek. Uluslararası piyasalarda da ocak ayı Amerikan Merkez Bankası (Fed) Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısına ilişkin tutanaklar, açıklanacak PMI verileri ve geçen haftadan bu yana devam eden Bitcoin rallisi piyasaların odağında olacak.

TCMB'nin faiz kararı

Yeni TCMB Başkanı Fatih Karahan yönetimindeki ilk PPK toplantısı, perşembe günü gerçekleştirilecek ve ardından da şubat ayına ilişkin politika faizi kararı açıklanacak. Piyasalar, Karahan’ın yaklaşık on gün önceki Enflasyon Raporu 2024-I Bilgilendirme Toplantısı'nda gerçekleştirdiği açıklamaların ardından şubat ayı PPK toplantısında politika faizinin yüzde 45 oranında sabit bırakılmasını bekliyor.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası faizleri ne yapacak? TCMB Başkanı Fatih Karahan'ın başkanlığındaki ilk PPK toplantısına ilişkin beklentiler belli oldu. İşte ekonomistlerin şubat ayı faiz kararına ilişkin tahminleri..

Başkan Karahan, 8 Şubat 2024 tarihinde gerçekleşen Enflasyon Raporu 2024-I Bilgilendirme Toplantısı'nda politika faizinin ocakta ulaştığı seviye ve atılan destekleyici adımlarla dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılığa ulaşıldığını; şu anda ek faiz artışı gerekliliği değerlendirilmediğini ve mayıs ayı sonrasında dezenflasyon dönemine girilmesinin beklendiğini paylaşmıştı.

Geçtiğimiz cuma günü yayımlanan TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi’nde de cari ay sonu politika faizi beklentisi yüzde 45 olarak belirlenmişti.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası, dolar ve enflasyonda yıl sonuna ilişkin tahminleri açıkladı! Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre yıl sonu dolar kuru tahmini 40,02 lira, enflasyon beklentisi ise yüzde 42,96 oldu.

Fed FOMC toplantı tutanakları

Çarşamba günü ise 30-31 Ocak 2024 tarihlerinde gerçekleşen Fed FOMC toplantısına ilişkin tutanaklar yayımlanacak. Bu tutanaklar toplantıda FOMC üyeleri arasında geçen görüş birliklerini ve ayrılıklarını göstermesiyle piyasalara Fed’in “ne düşündüğünü” göstermesi açısından önemli olacak.

Fed, ocak ayı toplantısında faizleri sabit bırakmış, mart ayında ise piyasaların beklediği olası bir faiz indirimine pek açık kapı bırakmamıştı. İstihdam piyasasının güçlü kalması ve son gelen TÜFE verisinin piyasa beklentilerinden kötü olması da faiz indirimi beklentilerinin biraz daha ötelenmesine yol açmıştı.

İLGİLİ ANALİZ Altın kanal desteğinden yukarı döndü 📈 Geçtiğimiz hafta ortasında ciddi bir güç kaybı yaşayan gram altın, teknik grafikte yer alan kanal desteğinden yukarı dönmeyi başararak haftayı kapattı.

PMI verileri

Perşembe günü açıklanacak satın alma müdürleri endeksi (PMI) verileri de ekonomilerin mevcut faaliyet düzeyi ve durumu hakkında fikir verecek. Buna göre Japonya, Fransa, Almanya ve Euro Bölgesi geneline ait verilerin büyüme bölgesini belirleyen 50 sınırının altında kalması beklenirken Birleşik Krallık ve ABD PMI verilerinin ise büyüme bölgesinde kalması bekleniyor.

Bitcoin rallisi

Bitcoin borsa yatırım fonlarına (ETF) olan ilginin devam etmesi ve ETF’lerin Bitcoin’e kazandırdığı “meşruiyet” duygusu ile Bitcoin’in fiyatı da yükselişe geçti. Bitcoin fiyatı geçtiğimiz hafta 2021 yılının Aralık ayından bu yana ilk defa 50 bin dolar direncini aştı, sonrasında da artışa devam ederek 52 bin dolar seviyesini geçmeyi başardı. Bu sebeple yatırımcılar bu hafta Bitcoin rallisini yakından izlemeye devam edecek.

İLGİLİ ANALİZ Kripto piyasasını bu hafta neler bekliyor? (19 Şubat 2024) Yatırımcılar bu hafta para politikasının yönüne dair yeni içgörüler için en son Federal Rezerv tutanaklarına odaklanacak.

Halka arzlar

Geçtiğimiz hafta halka arz furyası Limak Doğu Anadolu Çimento San. ve Tic. A.Ş.’nin (LMKDC) halka arzı ile devam etti.

16 Şubat tarihinde ise Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), iki şirketin daha halka arzına onay verdi. Bu kapsamda, Oba Makarnacılık San. ve Tic. A.Ş. hisse başına 39,24 TL, Alves Kablo San. ve Tic. A.Ş. ise hisse başına 19,45 TL’den halka arz olacak. İki şirketin talep toplama tarihleri henüz açıklanmazken, yatırımcılar yeni haftada bu tarihlerin ilan edilmesini bekliyor olacak.

İLGİLİ HABER SPK, 2 şirketin ilk halka arzını onayladı Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), iki şirketin daha ilk halka arz başvurusuna onay verdi.
REKLAMI KAPAT X