Bu hafta piyasaların takip edeceği beş gelişme

Okuma Süresi: 3 Dakika
Bu hafta piyasaların takip edeceği beş gelişme
Hamit Alp Ünlü
02.01.2024 12:14

Yeni yıl sebebiyle kısa geçecek haftada piyasalar Türkiye, Euro Bölgesi ve Almanya TÜFE verileri ile Fed tutanakları ve ABD tarım dışı istihdam verisini takip edecek

Yeni yılın ilk gününün resmi tatil olması nedeniyle bu hafta piyasalar dört gün boyunca açık olacak. 2024 yılının ilk haftasında birçok önemli veri piyasalarca takip edilecek.

Türkiye aralık ayı TÜFE verisi

Çarşamba günü merakla beklenen aralık ayı tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verisi açıklanacak. Piyasalar, aralık ayında TÜFE’nin Orta Vadeli Plan (OVP), Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Piyasa Katılımcıları Anketi ve piyasa beklentilerine uygun açıklanıp açıklanmayacağını takip edecek. Zira açıklanacak olan TÜFE verisi TCMB’nin sıkılaştırma politikasında atacağı sonraki adımlar için de önemli olacak.

Hatırlanacağı üzere TCMB 2023 yılının haziran ayında başladığı faiz artış döngüsüyle o tarihten bu yana yüzde 8,5 seviyesinde olan politika faizini yüzde 42,5 seviyesine çıkarmış, ancak son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ve faiz kararının ardından yapılan açıklamada faiz artış döngüsünün mümkün olan en kısa sürede tamamlanacağı ifade edilmişti. Şüphesiz ki faiz artış döngüsü sonlandırılsa bile, faiz oranları enflasyonda caydırıcı bir gerileme görülene dek yüksek kalacaktır; fakat TCMB’nin sonraki hamlelerinin de fiyatlanabilmesi adına aralık ayı TÜFE verisi önem teşkil ediyor.

OVP’ye göre aralık ayında yıllık TÜFE’nin yüzde 65 olması beklenirken aralık ayı TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre ise yıl sonu TÜFE’deki artış beklentisi yüzde 65,39 seviyesinde. Piyasalar ise yüzde 65,10’luk bir artış bekliyor. Aylık bazdaki beklenti ise yüzde 3,13.

Euro Bölgesi ve Almanya TÜFE verileri

Perşembe günü Almanya’da ve çarşamba günü tüm Euro Bölgesi’nde aralık ayına ilişkin TÜFE verileri açıklanacak. Euro Bölgesi ekonomisinin 2023 yılını nasıl kapattığına ilişkin fikir verecek olan veri, Euro Bölgesi’nin en büyük ekonomisi olan Almanya’nın aralık ayına ilişkin durumuna ilişkin bir görüntü çizmesi açısından da önemli olacak. Açıklanan verileri aralık ayına ilişkin ilk okumalar olacak.

Kasım ayına ilişkin veriler bakıldığında Almanya’da aylık TÜFE’nin yüzde 0 ile sabit kaldığı, yıllık artışın ise yüzde 3,2 olduğu görülüyor. Aralık ayına ilişkin beklenti ise aylık TÜFE’nin yüzde eksi 0,4 seviyesine inerken yıllık TÜFE’nin yüzde 3,8 seviyesine yükselmesi.

Euro Bölgesi’nde ise kasım ayında aylık TÜFE yüzde eksi 0,6 olarak açıklanmış; yıllık TÜFE yüzde 2,4; yıllık çekirdek TÜFE ise yüzde 3,6 olmuştu. Avrupa Merkez Bankası’nın uzun süreli faiz artış politikasına karşın inatçı çekirdek enflasyon hala ikna edici bir seviyeye gerilemiş değil. Cuma günü açıklanacak verilerde aralık ayı aylık TÜFE verisinin yüzde 0,1’e yükselmesi beklenirken yıllık TÜFE’nin yüzde 3’e çıkması; yıllık çekirdek TÜFE’nin ise yüzde 3,5’e gerilemesi bekleniyor.

Fed aralık ayı FOMC tutanakları

Amerikan Merkez Bankasının (Fed) gerçekleştirdiği son Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısına ilişkin tutanaklar çarşamba gecesi yayımlanacak. Faiz artış döngüsünde sona artık sona yaklaşıldığına dair piyasa beklentilerinin olduğu bir ortamda Fed üyelerinin FOMC toplantısı esnasındaki görüşlerini öğrenmek piyasaların 2024 yılı içinde olacak olası faiz indirimlerini ve Fed’in atabileceği sonraki adımları fiyatlamaları açısından önem teşkil edecek.

Fed aralık ayı toplantısında  oybirliği ile faizi son 22 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25 - 5,50 aralığında sabit tutarken 2024 yılı için ise 75 baz puanlık faiz indirimi öngörmüştü.

ABD tarım dışı istihdam verisi

Fed’in faiz artışlarına rağmen gücünü koruyan istihdam piyasası 2023 yılı içinde birçok kere uzmanları şaşırtmıştı. Fed’in hamlelerine rağmen talebin bir türlü kırılamaması enflasyonun seyri açısından olumsuz bir etki yaratsa da istihdam piyasasının güçlü kalması Fed’e gerçekleştirilen faiz artışları için alan sağlamıştı.

Aralık ayı tarım dışı istihdam verisi cuma günü açıklanacak. Verinin 199 binden 163 bine inmesi beklenirken ortalama saatlik gelirlerde de sınırlı bir düşüş bekleniyor.

REKLAMI KAPAT X