Bu hafta piyasaların takip edeceği beş önemli gelişme

Okuma Süresi: 3 Dakika
Bu hafta piyasaların takip edeceği beş önemli gelişme
Hamit Alp Ünlü
20.05.2024 09:01

Bu hafta piyasaların takip edeceği en önemli gelişmeler yurt içinde TCMB’nin faiz kararı, küresel çapta ise Fed tutanakları, PMI verileri, İngiltere enflasyon oranı ve Nvidia kazanç raporu olacak.

Bu hafta piyasaların gündemi oldukça yoğun. İçeride takip edilecek en önemli gelişme, perşembe günü açıklanacak olan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının mayıs ayı faiz kararı olacak. Bunun dışında çarşamba günü açıklanacak olan Amerikan Merkez Bankası (Fed) Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantı tutanakları ile İngiltere’nin nisan ayı enflasyon verisi ve Nvidia’nın çeyreklik kazanç raporu piyasalar tarafından yakından takip edilecek. Perşembe günü açıklanacak olan ABD, Euro Bölgesi ve İngiltere satınalma müdürleri endeksi (PMI) rakamları da piyasaların odağında yer alacak diğer veriler olacak.

TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) mayıs ayı toplantısı

Perşembe günü TCMB PPK mayıs ayı toplantısı gerçekleşecek ve bu toplantının ardından mayıs ayı faiz kararını açıklayacak. Piyasalar politika faizinin bu toplantıda da yüzde 50 seviyesinde sabit bırakılmasını bekliyor.

Geçtiğimiz haftalarda gerçekleşen 2024 yılının ikinci enflasyon raporu toplantısında 2024 yılı yıl sonu enflasyon beklentisine ait aralığın sabit bırakılmasına karşın, ulaşılması hedeflenen enflasyon oranının yüzde 36’dan yüzde 38’e revize edildiğini görmüştük. Bu toplantı esnasında TCMB Başkanı Fatih Karahan, gerektiği takdirde ek sıkılaşma hamlelerine de açık olduklarını ifade etmişti.

Perşembe günü gerçekleşecek olan toplantının ardından kamuoyuyla paylaşılacak olan karar metninde yer alacak ifadeler de önem teşkil edecek. Başkan Karahan’ın ve başkan yardımcılarının bir süredir devam eden şahin tondaki açıklamalarının sürüp sürmeyeceğini göstermesi açısından önemli bir süreç olacak. Zira, TCMB’nin ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in defalarca dile getirdiği üzere mayıs ayı enflasyon verisinde görülecek zirvenin ardından enflasyonun düşüşe geçmesi bekleniyor.

Mayıs ayı FOMC tutanakları

Fed mayıs ayı FOMC toplantısı tutanakları çarşamba günü açıklanacak. Her zaman olduğu gibi piyasalar FOMC toplantısı sırasında gerçekleşen tartışmaları ve diyalogları takip etme şansı bulacak.

Fed, mayıs ayı FOMC toplantısında politika faizini sabit bırakmış ve Fed Başkanı Jerome Powell faiz oranlarının bir süre daha yüksek kalabileceğini ifade etmişti. Bu tarihten sonra, açıklanan ABD enflasyon verisinde piyasa beklentilerinden daha yavaş bir artış olduğu görüldü ve bunun ardından ne zaman başlayacağı halen belli olmayan faiz indirimlerine dair umutlar yeniden canlandı.

Piyasalar, açıklanacak olan FOMC tutanaklarında da faiz indirimine dair bir ipucu arayacak.

PMI verileri

Bu hafta perşembe günü ABD’de, Euro Bölgesi’nde ve İngiltere’de PMI verileri açıklanacak. Açıklanack verileri sektörlerin genişleme ya da daralma yaşadığını göstermek suretiyle mevcut durum hakkında bilgi verecek.

ABD’de üretim, hizmet ve bileşik PMI verilerinin tamamının büyüme göstergesi olan 50 seviyesinin üzerinde kalması beklenirken Euro Bölgesi’nde ve İngiltere’de ise imalat PMI verisinin küçülme bölgesinde kalması bekleniyor.

İngiltere enflasyon verisi

Çarşamba günü İngiltere’de nisan ayı enflasyon verileri açıklanacak. Açıklanacak veri, İngiltere Merkez Bankasının (BoE) atacağı sonraki adımlar için önemli olacak. BoE, geçtiğimiz günlerde politika faizini bir kez daha yüzde 5,25 seviyesinde bırakmıştı.

Manşet tüketici fiyat endeksinin (TÜFE) yıllık bazda yüzde 2,1 seviyesine gerilemesi beklenirken aylık bazda ise yüzde 0,3’e gerilemesi bekleniyor. Çekirdek enflasyonun ise yıllık bazda yüzde 3,7’ye düşmesi beklenirken aylık bazda ise yüzde 0,7’ye yükselmesi bekleniyor.

Nvidia çeyrek bilançosu

Mevcut durumda ABD’nin en büyük üçüncü şirketi olan çip üreticisi Nvidia, çarşamba günü ilk çeyrek bilançosunu açıklayacak. S&P 500 endeksinde de büyük etkisi olan şirketin bir önceki çeyrekte 7,2 milyar dolar olarak açıklanan gelirinin bu çeyrekte 24,8 milyar dolara yükselmesi bekleniyor.

İLGİLİ ANALİZ Altından sert yükseliş Geçtiğimiz hafta değerli metaller açısından adeta bir hasat haftası niteliğindeydi. Haftayı 2414 USD seviyesinden kapatan ons altın, sert bir yükselişe imza attı.
İLGİLİ ANALİZ Kripto piyasasını bu hafta neler bekliyor? (20 Mayıs 2024) Bu hafta ABD kanadındaki gelişmeler piyasanın şekillenmesine neden olabilir. Ek olarak, PYTH kilit açılımı da oldukça büyük önem arz ediyor.
REKLAMI KAPAT X