Bu hafta piyasaların takip edeceği önemli gelişmeler

Okuma Süresi: 3 Dakika
Bu hafta piyasaların takip edeceği önemli gelişmeler
Hamit Alp Ünlü
29.01.2024 09:13

Bu hafta piyasaların takip edeceği önemli gelişmeler arasında Fed  FOMC toplantısı, ABD istihdam raporu, devam eden kazanç sezonu verileri, BoE faiz kararı ve Türkiye’de açıklanacak tüketici güven endeksi, dış ticaret dengesi, imalat PMI verileri ile TCMB tutanakları yer alıyor.

Amerikan Merkez Bankası (Fed) bu hafta 2024 yılının ilk Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısını gerçekleştirecek ve bu toplantının ardından ocak ayı faiz kararını açıklayacak. Buna ek olarak ABD’de açıklanacak ocak ayı istihdam raporu kısıtlayıcı Fed politikasında sonda yaklaşırken istihdam piyasasının mevcut durumu hakkında bilgi verecek. ABD’den bilanço raporları gelmeye devam ederken bu hafta dev teknoloji şirketleri 2023 bilançolarını açıklayacak. Bu hafta faiz kararı açıklayacak olan tek merkez bankası Fed değil; İngiltere Merkez Bankası (BoE) da ocak ayı faiz kararını açıklayacak. Bu hafta ayrıca iç piyasada da yoğun bir veri trafiği gerçekleşecek.

Ocak ayı Fed toplantısı ve faiz kararı

Amerikan Merkez Bankası (Fed) çarşamba günü 2024 yılının ilk Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısını gerçekleştirecek ve bu toplantının ardından ocak ayı faiz kararını açıklayacak. Piyasalar Fed’in herhangi bir faiz artışı ya da indirimi gerçekleştirmemesini ve politika faizi olan Federal fon hedef oranını yüzde 5,50 seviyesinde sabit bırakmasını bekliyor.

Cuma günü açıklanan ve Fed’in enflasyon göstergesi olarak kabul ettiği kişisel tüketim giderleri fiyat endeksi verileri piyasa beklentilerine paralel şekilde geldi. Açıklanan veri, enflasyonda görülebilecek sınırlı bir gerilemeye işaret etmekle birlikte tüketici harcamalarının halen güçlü olduğunu gösterdi ve enflasyonel baskıların tekrar artabileceği ihtimalini akla getirdi. Bu durum ise Fed’in faiz indirimlerine beklenenden daha erken başlayabileceği beklentisini biraz ötelemiş oldu.

Son kertede piyasalar Fed’in faiz indirimlerine başlama tarihi olarak mart değil mayıs ayını fiyatlamaya başlarken faiz kararı ardından Fed Başkanı Jerome Powell’dan gelecek açıklamalar da piyasa fiyatlamaları açısından büyük önem teşkil edecek.

ABD ocak ayı istihdam raporu

Cuma günü ABD’de ocak ayına ilişkin istihdam raporu açıklanacak. Raporun, Fed’in de beklentileri doğrultusunda, istihdam piyasasında gerilemeye işaret etmesi bekleniyor. Verinin beklentilerin üzerinde gelmesi, Fed’in faiz indirimlerine erken başlama konusunda biraz daha gönülsüz davranması ihtimalini güçlendirecektir.

Cuma günü açıklanacak verinin, aralık ayında 216 bin olan istihdam artışının ocak ayında 177 bine gerilediğine işaret etmesi bekleniyor.

Kazanç sezonunda bu hafta bilanço açıklayacak dev şirketler

ABD’de 2023 yılına dair bilanço raporları gelmeye devam ediyor. Bu hafta “Big Seven” (Muhteşem Yedili) olarak adlandırılan dev teknoloji şirketlerinden (Apple, Alphabet, Microsoft, Amazon, Meta, Tesla ve Nvidia) beşi bilanço açıklayacak.

Salı günü Alphabet (GOOGL) ve Microsoft (MSFT), perşembe Apple (AAPL) ve Amazon (AMZN), cuma ise Meta Platforms (META) bilanço raporlarını açıklayacak olan şirketler. Bu beş şirketin toplam piyasa değeri S&P 500 endeksinin yaklaşık yüzde 25'ini oluşturduğu için yatırımcılar bu raporları yakından izleyecek.

BoE ocak ayı toplantısı ve faiz kararı

Perşembe günü BoE de 2024  yılının ilk faiz kararını açıklayacak. BoE’nin son üç toplantıda olduğu gibi politika faizini yüzde 5,25 oranında sabit tutması bekleniyor.

Aralık ayında açıklanan enflasyon verisinin beklenmedik bir artışa işaret etmesi sürpriz olmuştu. BoE’den gelecek açıklamalar, atılacak sonraki adımlar hakkında piyasaların fiyatlamaları adına önem taşıyacaktır.

Türkiye tüketici güven endeksi, dış ticaret dengesi, imalat PMI verileri ile TCMB PPK tutanakları

Geçtiğimiz hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) ocak ayı toplantısında politika faizi yüzde 42,5’ten yüzde 45’e yükseltilmişti. Perşembe günü bu toplantının tutanakları yayımlanacak ve toplantının içeriği hakkında kamuoyuna bilgi verecek.

Buna ek olarak salı günü açıklanacak ocak ayı ekonomik güven endeksinin 96,40’tan 96,8’e çıkması beklenirken çarşamba günü açıklanacak dış ticaret açığının 5,92 milyar dolardan 6,11 milyar dolara yükselmesi bekleniyor. Yine perşembe günü açıklanacak olan imalat PMI verisinin 47,4’ten 47,8’e yükselmesi ancak artışa rağmen yine de daralma bölgesinde kalması bekleniyor.

İLGİLİ ANALİZ Kripto piyasasını bu hafta neler bekliyor? (29 Ocak 2024) Bu hafta açıklanacak olan Fed faiz kararı ve diğer veriler, kripto piyasasının yönü hakkında yatırımcılara ışık tutacak.
İLGİLİ ANALİZ Gram altında yeni haftada takip edilecek kritik seviyeler Veri açısından zengin bir haftaya girerken bu hafta gram altın için savunulması son derece önemli bir destek seviyesi olarak 1940 TL öne çıkmaktadır.
REKLAMI KAPAT X