Bu hafta piyasaların takip edeceği önemli gelişmeler

Okuma Süresi: 3 Dakika
Bu hafta piyasaların takip edeceği önemli gelişmeler
Hamit Alp Ünlü
05.02.2024 08:48

İç piyasada bu hafta önemli gündem maddeleri ocak ayı TÜFE, TCMB’deki devir teslim süreci ve gerçekleşecek halka arzlar olarak kaydedilirken küresel piyasalar ise bu hafta ABD’de devam eden kazanç sezonunu ve açıklanacak PMI verilerini takip edecek.

Bu hafta piyasaların gündemi hareketli. Özellikle iç piyasada yoğun bir gündem yatırımcıları bekliyor. Hatırlanacağı üzere cuma akşamı ekonomi gündemi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın “görevden affını istemesi” ile sarsıldı; yerine ise 28 Temmuz 2023 tarihinden bu yana Başkan Yardımcılığı görevini sürdürmekte olan Dr. Fatih Karahan atandı. Bu konu ile ilgili yeni gelişmeler hafta boyunca dikkatle izlenecektir. Pazartesi günü açıklanacak olan ocak ayı tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verisi ocak ayı enflasyonunun durumunu ortaya koyacak. Geçtiğimiz sene rekor üstüne rekor kıran halka arz piyasası ise 2024 yılının ilk halka arzlarının heyecanını bu hafta yaşayacak.

Küresel piyasalara bakıldığında ABD’de kazanç sezonunun halen devam ettiği görülüyor. ABD’de bu hafta ayrıca PMI verileri ve işsizlik haklarından yararlanma başvuruları izlenecek.

TCMB Başkanı Erkan görevden alındı

Yukarıda da belirtildiği gibi cuma akşamı ekonomi gündemi 9 Haziran 2023 tarihinden bu yana TCMB Başkanlığı görevini ifa eden Hafize Gaye Erkan’ın sosyal medyadan yaptığı açıklamayla “görevden affını istemesi” ile sarsıldı. Ancak Resmi Gazete’de yer alan kararda Erkan'ın 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin ek 35. maddesi ile 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin 2. maddesi gereğince görevden alındığı belirtildi.

Erkan’ın yerine 28 Temmuz 2023 tarihinden bu yana Başkan Yardımcılığı görevini sürdürmekte olan Dr. Fatih Karahan TCMB’nin yeni Başkanı olarak atandı. Karahan, TCMB Başkanı olarak yaptığı ilk açıklamada enflasyon, TCMB hedef ile uyumlu seviyelere gerileyene dek, gereken parasal sıkılığı korumakta kararlı olduklarını vurgularken enflasyon görünümünde herhangi bir bozulmaya kesinlikle izin vermeyeceklerini ifade etti.

TCMB’deki görev değişikliği ile ilgili yapılacak açıklamalar ve yaşanacak yeni gelişmeler ve bunların özellikle Borsa İstanbul üzerindeki etkileri piyasalarca hafta açılışından itibaren yakından takip edilecektir.

Ocak ayı TÜFE verisi açıklanacak

Ocak ayı TÜFE verisi pazartesi sabah saatlerinde açıklanacak. Açıklanacak verisinin aylık enflasyonda artışa işaret etmesi beklenirken yıllık enflasyonda ise çok sınırlı bir gerileme bekleniyor.

Ocak ayında aylık TÜFE’nin yüzde 2,93’ten yüzde 6,49’a yükselmesi beklenirken yıllık TÜFE’nin ise yüzde 64,77’den yüzde 64,52’ye düşmesi bekleniyor.

İki yeni halka arz gerçekleşecek

Geçtiğimiz günlerde Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından halka arz onayını alan Bor Şeker A.Ş. (BORSK) ve Pasifik Donanım ve Yazılım A.Ş. (PATEK) bu hafta talep toplayacak. Gerçekleştirilecek bu iki halka arz, 2024 yılının ilk halka arzları olarak kayıtlara geçecek.

Bor Şeker A.Ş. 7-8-9 Şubat 2024 tarihlerinde, Pasifik Donanım ve Yazılım A.Ş. ise 6-7 Şubat 2024 tarihlerinde talep toplayacak.

ABD kazanç sezonu devam ediyor

ABD’de bilanço raporları gelmeye devam ediyor. Geçtiğimiz hafta bilanço açıklayan şirketlerden Facebook’un ana şirketi Meta Platforms (META) hisseleri yüzde 20, Amazon (AMZN) hisseleri ise yüzde 8 değer kazandı ve bu artış S&P 500 endeksinde yükselişe neden oldu.

Bu hafta bilanço açıklayacak Eli Lilly (LLY), Walt Disney (DIS), ConocoPhillips (COP) ve PepsiCo (PEP) gibi şirketler S&P 500 endeksi içinde yer alıyor ve bu sebeple açıklanacak bilançoları endekse etki edecektir.

ABD PMI verileri açıklanacak

Pazartesi günü ABD’de satınalma müdürleri endeksi (PMI) verileri açıklanacak. Açıklanacak olan hizmet, imalat ve bileşik PMI verilerinin tamamının pozitif bölge olan 50 üzerinde kalması ve artış göstermesi bekleniyor.

Bu hafta ayrıca perşembe günü işsizlik haklarından yararlanma başvuruları takip edilecek. Bu hafta açıklanacak verinin, başvuruların 224 binden 219 bine düştüğünü göstermesi bekleniyor.

REKLAMI KAPAT X