Bu hafta piyasaların takip edeceği üç gelişme

Okuma Süresi: 3 Dakika
Bu hafta piyasaların takip edeceği üç gelişme
Hamit Alp Ünlü
23.10.2023 08:25

Bu hafta piyasalar, ECB ve TCMB’den gelecek kritik faiz kararları ile Fed toplantısı öncesinde başlayan suskunluk döneminde ABD verilerini takip edecek.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) 2023 yılının sondan bir faiz kararını, 26 Ekim 2023 Perşembe günü gerçekleştireceği para politikası toplantısının ardından açıklayacak. Piyasaların genel beklentisi, ECB’nin bu toplantıda faizleri sabit bırakması yönünde.

ECB, 2022 yılının Temmuz ayında faiz artış döngüsüne başladı ve o dönemde enflasyonla mücadeleye başlamakta geç kalmakla suçlandı, zira 2022 Temmuz toplantısı öncesinde ECB 6 yıldan fazla bir süre sıfır faiz politikası gütmekteydi. O günden bu yana gerçekleşen 10 para politikasının tamamında faiz artıran ECB, politika faizini yüzde 4,50 ile tarihinin en yüksek seviyesine çıkardı. Belirtmek gerekiyor ki, eylül ayında gerçekleşen toplantıda, piyasalar ECB’nin faizi yüzde 4,25 seviyesinde sabit bırakmasını beklemesine karşın ECB 25 baz puanlık sürpriz bir faiz artışı gerçekleştirdi.

Eylül ayı toplantısı sonrasında yapılan açıklamada ECB, faiz oranlarının enflasyonu kontrol altına almada önemli bir katkı sağlayacak seviyeye ulaştığını belirtti, borçlanma maliyetlerinin ise gerekli görüldüğü müddetçe yeterince kısıtlayıcı seviyelerde tutulacağını vurguladı. Ancak ECB Başkanı Christine Lagarde, kameralar karşısında yaptığı açıklamada faiz oranlarında tepe noktayı henüz görmediklerini söyledi; bu ileride başka faiz artışları gerçekleşebileceğini gösteriyor. Ancak ECB bu haftaki toplantısında şu ana dek gerçekleştirilen faiz artışlarının etkilerini görmek için faiz artışına ara verebilir.

ECB’nin yüzde 2’lik tüketici fiyat endeksi (TÜFE) hedefine karşılık eylül ayında Euro Bölgesi yıllık TÜFE oranı yüzde 4,3; aylık TÜFE oranı ise yüzde 0,3 olarak açıklandı.

TCMB ekim ayı PPK toplantısı ve faiz kararı

Perşembe günü yalnız ECB değil Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) da polita faizi kararını açıklayacak. Piyasalar politika faizinin yüzde 32,5 seviyesine çekilmesini beklerken geçtiğimiz hafta cuma günü güncellenmiş ve sayısı artırılmış katılımcılarla ilk kez gerçekleştirilen ekim ayı TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi’nde ekim ayı ay sonu politika faizi beklentisi yüzde 33,68 olarak açıklandı.

TCMB Para Politikası Kurulu (PPK), haziran ayında başladığı faiz artış döngüsüne eylül ayında da devam ederek politika faizi olan bir haftalık repo faizini piyasa beklentilerine paralel şekilde 500 baz puan daha artırarak yüzde 30 seviyesine çekti. Karar metninde aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüşün başlayacağı değerlendirilirken eylül ayı sonunda açıklanan toplantı tutanaklarında ise mevcut enflasyon beklentilerinin enflasyon görünümüne dair yukarı yönlü riskleri canlı tuttuğu vurgulandı.

Eylül ayında aylık TÜFE yüzde 4,75 olarak açıklanırken yıllık TÜFE ise yüzde 61,53 seviyesinde. TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi’nde 2023 yılı sonu için tahmin edilen enflasyon oranı yüzde 68,01’e yükseltildi.

ABD verileri

Amerikan Merkez Bankası (Fed), 31 Ekim - 1 Kasım tarihlerinde gerçekleştireceği Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı öncesinde suskunluk dönemine girdi. Fed Başkanı Jerome Powell perşembe günü yaptığı konuşmada ABD ekonomisinin beklenenden güçlü olması sebebiyle daha sıkı bir politikaya ihtiyaç duyulabileceğini; fakat piyasa faiz oranlarının artması sebebiyle Fed’in inisiyatif almasına gerek kalmayabileceğini vurguladı.

Bu hafta ABD’de birçok önemli veri açıklanacak. Bunların başında üçüncü çeyrek gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) verisi geliyor. ABD ekonomisinin üçüncü çeyrekte yüzde 4,1 büyümesi bekleniyor. Takip edilecek ikinci önemli veri Fed’in enflasyon göstergesi olarak kabul ettiği çekirdek kişisel tüketici harcamaları fiyat endeksi verisi. Verinin aylık bazda yüzde 0,3; yıllık bazda ise yüzde 3,7’lik bir artışa işaret etmesi bekleniyor.

REKLAMI KAPAT X