Bu hafta piyasaların takip edeceği üç gelişme

Okuma Süresi: 3 Dakika
Bu hafta piyasaların takip edeceği üç gelişme
Hamit Alp Ünlü
04.12.2023 08:24

Aralık ayının ilk haftasında ABD tarım dışı istihdam verisi, Euro Bölgesi verileri ve ülkemizde de kasım ayı TÜFE verisi piyasalar tarafından yakından takip edilecek.

Geçtiğimiz hafta Türkiye’de beklentilerin üzerinde gelen üçüncü çeyrek büyüme verileri ve sürpriz S&P kararı piyasalarda pozitif bir hava yarattı. Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıkladığı gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) verilerine göre ekonomi 2023 yılının üçüncü çeyreğinde yıllık bazda piyasa beklentisi olan yüzde 5,6’i aşarak yüzde 5,9 büyüdü.

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), Türkiye hakkında takvim dışı sürpriz bir değerlendirmede bulunarak son dönemde gerçekleşen politika düzenlemeleri sebebiyle ülkenin kredi görünümünü revize etti. Türkiye’nin kredi notu "B" olarak belirlenirken kredi notu görünümü "durağan" görünümden "pozitif" görünüme çevrildi. Bu gelişmeler mevcut ekonomik görünümün iyiye gittiğine dair emareler olarak not alınabilir.

Kasım ayı TÜFE verisi

Türk-İş’in açıkladığı 2023 kasım ayı Açlık ve Yoksulluk raporuna göre; Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 14 bin 25 TL’ye; gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 45 bin 686,81 TL’ye; bekâr bir çalışanın yaşama maliyeti ise de aylık 18 bin 239,8 TL’ye yükseldi. Kasım 2023 döneminde gıda fiyatlarında aylık yüzde 2,49, yıllık ise yüzde 80,12 artış görüldü.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), geçtiğimiz günlerde sürpriz bir şekilde beklentilerden fazla faiz artışı gerçekleştirerek politika faizini yüzde 35’ten yüzde 40’a çıkarmıştı. Haziran ayından bu yana gerçekleşen faiz artışlarına rağmen bu artışların etkisi enflasyon rakamlarına çok da yansımışa benzemiyor. Eylül ve ekim aylarında TÜFE verileri yavaşlama emareleri gösterse de beklentilerden çok az daha olumlu açıklanmışlardı. Kasım ayında ise yıllık TÜFE’nin yüzde 61,36’dan yüzde 63’e; aylık TÜFE’nin ise yüzde 3,43’ten yüzde 3,90’a çıkması bekleniyor.

ABD tarım dışı istihdam verisi

Yatırımcılar kendilerini Amerikan Merkez Bankasının (Fed) sıkılaşma döngüsüne rağmen 2023 yılının üçüncü çeyreğinde beklentilerin üzerinde olacak şekilde yüzde 5,2 büyüyen ABD ekonomisinde; faiz artış döngüsünün bitişine ve sonrasında da kısa vadede faiz olası faiz indirimlerine hazırlıyor. Bununla ilgili herhangi bir resmi açıklama olmasa da piyasalar 13 Aralık 2023 tarihinde gerçekleşecek Fed toplantısında faizlerin sabit tutulması ihtimalini yüzde 98,8 olarak fiyatlıyor.

Cuma günü açıklanacak olan kasım ayı tarım dışı istihdam verisinin önemi, FOMC toplantısı öncesinde Fed’e istihdam piyasasının ne kadar güçlü olduğu hakkında fikir verecek olması. Yani bir anlamda faiz artış döngüsünü ne kadar çabuk sonlandırması gerektiği, faiz artışına dair yol haritası ve bunun gibi konular hakkında Fed istihdam piyasasının mevcut durumunu göz önüne alacaktır. Zira Fed, enflasyonu istenilen düzeyde yavaşlatabilmek adına istihdam piyasasının gücünü kırmak ve talebi azaltmak istiyor ancak rakamlar halen kuvvetli. Cuma günü açıklanacak verinin 150 binden 180 bine artış göstermesi bekleniyor. Beklentilerin hayli üzerinde bir veri açıklanması durumunda Fed faizleri bir süre daha yüksek seviyede tutmak isteyebilir.

ECB üyelerinin konuşmaları ve Euro Bölgesi verileri

Avrupa Merkez Bankasının (ECB) bu senenin son faiz kararını açıklayacağı para politikası toplantısı 14 Aralık 2023 Perşembe günü gerçekleşecek. Bu toplantı öncesinde ECB’nin geleneksel 7 günlük suskunluk dönemi 7 Aralık 2023 Perşembe günü başlayacak. Dolayısıyla piyasaların gelecek günlerde açıklanacak ECB kararı öncesinde açıklamaları takip etmek ve olası kararı fiyatlamak adına yalnızca birkaç günü kaldı. Bu noktada şüphesiz ki ECB Başkanı Christine Lagarde’ın pazartesi günü gerçekleştireceği konuşma ve yapacağı açıklamalar piyasalar için son derece önemli olacak.

Bu hafta ayrıca Euro Bölgesi ülkelerinde de mevcut ekonomik duruma ışık tutacak kimi veriler açıklanacak. Salı günü Fransa ve İspanya çarşamba günü ise Almanya ve İtalya’da ekim ayına ilişkin sanayi üretim verileri açıklanacak. Yine çarşamba günü Bölge’nin en büyük ekonomisi olan Almanya’da ekim ayı fabrika siparişi verileri açıklanacak.

REKLAMI KAPAT X