Enflasyon verisi sonrasında ons altında yeni bant aralıkları

Okuma Süresi: 3 Dakika
Enflasyon verisi sonrasında ons altında yeni bant aralıkları
Osman Bayrak
14.06.2023 09:33

Dün açıklanan ABD TÜFE verisinin ardından ons altının yükselen trendi bir kez daha test edildi. Buna göre şu an için yatay kanalda hareket eden ons altının desteği 1930 USD’den, direnci ise 1980 USD’den geçmektedir.

ABD TÜFE verisi piyasa beklentilerine paralel şekilde %0,4 olarak açıklandı. Verinin bu yönde gelmesi ons altında görülebilecek volatiliteyi de önlemiş oldu.

Veri sonrası 1970 USD’ye dek yükselen ons altın ise yükselişini sürdüremeyerek 1952 USD’de bulunan yükselen trend desteğini tekrar test etti.

Son günlerde bu trendin üst üste test edilmesi de trendin gücünü ve fiyatı döndürme gücünü aynı oranda azalttı. Bu nedenle yaşanabilecek olası trend kırılımı da ons altındaki güç kaybını artırabilir.

Kritik FED faiz kararı

Bugün açıklanacak olan FED faiz kararı ons altındaki son volatilite kaynağı olarak göze çarpmaktadır. Piyasaların faizlerin sabit bırakılması beklentilerinin makul ve yerinde olduğunu, bu aşamada FED’in 0,25 puan daha faiz artırmasının sürpriz olacağını düşünüyorum. Fakat her ne kadar bir faiz artışı beklemesem de FED Başkanı Powell’ın basın toplantısı sırasında vereceği cevaplar yön belirleyici nitelikte olabilir. Bu nedenle bu akşam 21.00-23.00 saatleri arasında yaşanabilecek volatiliteye hazır olmak gerekmektedir.

Ons altın

Ons altının olası hareketlerini analiz edebilmek için ise en geniş bakış açısından başlayarak daha dar çaplı bir incelemenin yapılması gerekmektedir.

Buna göre, ons altının haftalık grafikleri net bir şekilde boğa görünümünü korumakta, bu sebeple yükselen trende tutunmuş bir ons altın ile karşılaşmaktayız.

Göstergeler tarafında ise RSI göreceli negatif olsa da MACD göstergesi sat vermiş durumdadır. DMI göstergesi ise al görünümünü korumakla birlikte DI+ DI-‘ye hızla yaklaşmaktadır.

Ons altının günlük grafiği ayrıca yükselen trendin birden çok defa test edildiği bir görüntü çiziyor. Bu da trendin fiyatı kaldırma gücünü azaltmaktadır. Göstergeler tarafında ise görünüm negatif olmakla birlikte MACD göstergesinde dipten toparlanma “emareleri” bulunmaktadır. Özellikle emare sözcüğünü kullandım çünkü henüz net bir sinyal oluşumu görünmemektedir.

Ons altının saatlik grafiğinde ise genel olarak henüz bir toparlanma getirebilecek pozitif uyumsuzluk henüz grafiğe yansımamış durumdadır. Olası bir yükseliş öncesinde muhakkak önce 15 dakikalık grafikte ardından ise saatlik grafikte bir pozitif uyumsuzluk yakalamalıyız. Bu nedenle de RSI, MACD ve DMI göstergelerini yakından izleyeceğiz.

Gram altın

Gram altın kanal katlama hedefi olan 1520 TL’ye yaklaştıkça hareketlerinde bir durulma görüldü. Buna göre günlük oluşan mumların bar boyları kısaldı ve mum gövdeleri daraldı. Bu da yükselişin ivmesinin kesilmesine yol açtı.

Olası 1520 TL’yi aşan hareketlerde yeni bir hedef gündeme geleceği için durulan bir gram altın göstergelere de soğuma fırsatı verdi. 

Göstergeleri incelediğimizde ise RSI göstergesinin 82 değerine ulaştığını ve aşırı alımda olduğunu söyleyebiliriz. RSI göstergesinin aşırı ısındığı ve 70 üzerine çıktığı zamanlarda yükseliş hareketleri de ivmelenir. Özellikle 4 saatlik grafiklerde fiyat yükselişi ile RSI negatif bir uyumsuzluk sergiler ise yükselişe bir soru işaretiyle yaklaşılabilir.

Fakat fiyatın esas olduğu unutulmamalıdır. Bu sebeple hareket, birden çok negatif uyumsuzluk yaparak yükselişini sürdürebilir. Bu nedenle olası zayıflıkları RSI, MACD ve DMI göstergelerinde oluşabilecek negatif durumları birlikte inceleyerek belirleyebiliriz.

Kaynak: Tradingview

REKLAMI KAPAT X