Enflasyonda hedefler tutacak mı?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Enflasyonda hedefler tutacak mı?
Hamit Alp Ünlü
03.05.2024 17:22

Bugün açıklanan nisan ayı enflasyon verileri, beklentinin altında kalsa da tüketici enflasyonundaki artışın devam ettiğini gösterdi. Bu durum ise Bakan Şimşek ve TCMB kanadından gelen enflasyon konusundaki iyimser açıklamaların ne kadar gerçekçi bir tabloya işaret ettiği sorusunu akıllara getirdi.

Nisan ayı enflasyon verileri bugün açıklandı. Açıklanan veriler hem tüketici hem de üretici enflasyonunun yıllık ve aylık bazda arttığını gösterdi.

Buna göre Tüketici Fiyat Endeksinin (TÜFE) nisan ayında yıllık bazda yüzde 68,50’ten yüzde 69,80’e yükseldiği görüldü. Piyasa beklentisi, verinin yüzde 70,33 olarak açıklanması idi. Üretici fiyat endeksi (ÜFE) verisine bakıldığında ise önceki ay yüzde 51,47 olan verinin nisan ayında yüzde 55,66 seviyesine yükseldiği görüldü.

Gelelim Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından asıl hedef olarak belirlenen ve düşürülmesi için büyük çaba sarf edilen aylık enflasyon verilerine. Nisan ayında TÜFE aylık bazda yüzde 3,16’dan yüzde 3,18 seviyesine yükseldi. Piyasa beklentisi verinin yüzde 3,40 seviyesinde açıklanacağı yönünde idi. Aynı dönem itibarıyla aylık ÜFE ise yüzde 3,29’dan yüzde 3,60’a yükseldi.

Enflasyonda 3 farklı veri

Öte yandan, İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) verileri ile TÜİK verileri arasındaki fark nisan ayında da dikkatlerden kaçmadı.

ENAG verilerine göre Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) nisan ayında yüzde 5,02 artış gösterirken E-TÜFE’nin son 12 aylık artışı ise yüzde 124,35 olarak gerçekleşti. İTO verilerine göre ise nisan ayında İstanbul'da perakende fiyatlar aylık bazda yüzde 4,89 artarken yıllık bazda yüzde 78,81 arttı. Toptan fiyatlarda ise aylık yüzde 4,87 yıllık ise yüzde 65,94 artış görüldü.

Yine geçtiğimiz günlerde açıklanan açlık ve yoksulluk sınırı verileri de ilginç bir gelişmeyi ortaya koydu. Mart ayında açlık sınırı net asgari ücret seviyesi olan 17 bin 2 TL sınırına dayanmıştı. Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) verisine göre nisan ayında açlık sınırı net asgari ücreti geçerek 17 bin 725 TL olarak açıklandı. Yoksulluk sınırı 57 bin 737 TL’ye yükselirken bekâr bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise 22 bin 992 TL seviyesine dayandı.

Ekonomi kurmayları enflasyonda iyimser

Yıllık bazda eğitim sektöründe enflasyon yüzde 100’ü geçerken, en az artış görülen giyim ve ayakkabı sektöründe ise artış yüzde 51 seviyesinde oldu. TÜFE’de kapsanan 143 temel başlıktan 123’ünde de artış görülürken üretici enflasyonundaki artış ise devam etti. Ancak, bu gelişmelere ve verilere rağmen yetkililerden gelen mesajlar iyimserliğin korunduğunu gösterdi.

Hatırlanacağı üzere TCMB Başkanı Fatih Karahan faiz artış döngüsünün sonuna gelindiğini ve artık likidite yönetimine odaklanılacağını söylemişti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise her fırsatta yaz aylarında enflasyonun düşmeye başlayacağını, bir kez düşmeye başlayınca da sonrasında çok ivmeli bir şekilde azalacağını ifade etmişti.

Şimşek bugün de benzer bir açıklama yaptı ve enflasyonun tepe noktasına ulaştıktan sonra keskin bir şekilde gerileyeceğini aktardı. Mayıs ayında enflasyonda tepe bekleyen ekonomi kurmaylarının söylemlerine karşı yıllık enflasyonda baz etkisiyle görülecek azalmalar enflasyonun düştüğü anlamına gelmeyecektir. Asıl hedef, yıl sonu hedefi olan yıllık yüzde 36 seviyesine bir şekilde ulaşmak değil her ay fiyatlara, hane halkına ve üreticiye yansıyan fiyat artışlarının önüne geçmek olmalıdır.

İLGİLİ HABER Bakan Şimşek’ten dezenflasyon mesajı Bakan Şimşek, enflasyon verileri ile ilgili yaptığı değerlendirmede "Yıllık enflasyon mayıs ayında tepe noktasına ulaştıktan sonra öngörülerimiz doğrultusunda keskin bir şekilde düşmeye başlayacak. Böylece enflasyonla mücadelede geçiş dönemi sonlanacak ve dezenflasyon sürecine gireceğiz" dedi.
İLGİLİ HABER Enflasyon Raporu 9 Mayıs'ta açıklanacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yılın 2. Enflasyon Raporu'nu 9 Mayıs'ta Ankara'da açıklayacak.

 

REKLAMI KAPAT X